Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα «αμερικανοποίησης» της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Στη λειτουργία ειδικών κέντρων εκπαίδευσης, τύπου FBI, σε μεγάλες πόλεις της χώρας, προσανατολίζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
  • Ιδιαίτερη κυβερνητική μέριμνα για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας στη Λάρισα, όπου εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Σε πλήρη «αμερικανοποίηση» της Ελληνικής Αστυνομίας προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση κι ένα από τα πρώτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εγκατάσταση και λειτουργία, σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας, ειδικών κέντρων εκπαίδευσης. Σ' αυτά τα κέντρα - σύμφωνα με πληροφορίες θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κι αλλού - θα γίνεται εκπαίδευση τύπου FBI για να «παράγονται» αστυνομικοί τύπου «επιθεωρητή Κάλαχαν»!

Την κυβερνητική απόφαση - η οποία είναι εν γνώσει, αν όχι καθ' υπαγόρευση των Αμερικανών - είχε προαναγγείλει, προ μηνών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, με τους οποίους είχε συνάντηση. Τότε δεν είχε γίνει γνωστό πότε και πώς αυτό το σχέδιο θα έμπαινε σε εφαρμογή, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς η νέα υπόθεση Πάσσαρη «έλυσε τα χέρια» του Μ. Χρυσοχοΐδη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

Αλλοθι ο Πάσσαρης

Ετσι, εν πολλοίς, δικαιώνονται όσοι ισχυρίζονται ότι ο Πάσσαρης θ' αποτελέσει το άλλοθι της κυβέρνησης για να προχωρήσει στις αναδιατάξεις και ανακατατάξεις στην αστυνομία προς την κατεύθυνση, βεβαίως, που απαιτούν οι Αμερικανοί, οι οποίοι, εδώ και καιρό, πιέζουν φορτικώς και παντοιοτρόπως την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα «αναβάθμισης» της αστυνομίας. Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να δικαιολογήσουν τη φορτικότητα της πίεσής τους είναι ότι δήθεν επείγει το θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη χώρα μας και είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι για την εξασφάλιση ασφαλούς κλίματος στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι οι πιέσεις των Αμερικανών αποσκοπούν στην εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού στην Ελλάδα για να τιθασευτεί το αντιαμερικανικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και γενικότερα το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας.

Προσαρμογή «βήμα βήμα»

Η ελληνική κυβέρνηση προσαρμόζεται, «βήμα βήμα», στις επιλογές και κατευθύνσεις των Αμερικανών, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Προς την κατεύθυνση που ορίζουν και εντέλλονται οι ΗΠΑ λειτουργούν ο «τρομονόμος», που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στη Βουλή και μπήκε, ήδη, σε εφαρμογή στο πρόσωπο του Γ. Πολυδωρόπουλου, ο οποίος συνελήφθη ως συνεργός του Πάσσαρη - ο Πάσσαρης, λοιπόν, το άλλοθι και για τον «τρομονόμο» - η προετοιμασία νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στα κυβερνητικά «συρτάρια».

Στην κατεύθυνση πλήρους «αμερικανοποίησης» της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί και η επιλογή και τοποθέτηση ως νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ του αντιστρατήγου Φ. Νασιάκου, ο οποίος - όπως είναι γνωστό και δημοσιεύτηκε στον Τύπο - έχει ιδιαίτερες και ειδικές σχέσεις με τους Αμερικανούς. Ανάλογα κριτήρια ελήφθησαν υπόψη και για τις επιλογές και τοποθετήσεις αξιωματικών σε άλλες θέσεις και σε «ειδικές» περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» για τη Λάρισα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία ότι ένα από τα ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, τύπου FBI, της ΕΛ.ΑΣ θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει στη Λάρισα. Η επιλογή του χώρου δε φαίνεται να είναι διόλου τυχαία, καθότι είναι γνωστό πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Αυτό εξηγείται για πολλούς και διάφορους λόγους και πρώτα και κύρια επειδή στη θεσσαλική πρωτεύουσα εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ανάγκη «ειδικής και ιδιαίτερης» φρούρησης και προστασίας από τον «εχθρό-λαό», πολύ περισσότερο που η παρουσία του εκεί έχει προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις και πάμπολλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του φιλειρηνικού αντιΝΑΤΟικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της περιοχής, με αίτημα την απομάκρυνσή του. Αλλά και γενικότερα το «φούντωμα» του λαϊκού κινήματος, τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλία - με αιχμή του δόρατος τους αγρότες, αλλά και τους μαθητές και τους ανέργους - ανησυχεί σφόδρα τους κυβερνώντες, που ελπίζουν να το αντιμετωπίσουν με την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού.

Υποπτη επιμονή

Στο μεταξύ, δημιουργεί υπόνοιες η επιμονή της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας να ζητάει από την κυβέρνηση - επανέθεσε το αίτημα και στη διάρκεια συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της με τον νέο αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, Οδυσσέα Δελλή - την ίδρυση ΥΜΕΤ- ΥΑΤ στη Λάρισα. Δε γνωρίζουμε αν το ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας παίζει εν γνώσει του το παιχνίδι της κυβέρνησης, αλλά κι άλλες φορές οι θέσεις που προβάλλει έχουν προβληματίσει πολλούς για τις προθέσεις των Λαρισαίων συνδικαλιστών της αστυνομίας. Ιδιαίτερα, δε, είχαν προβληματίσει και προκαλέσει οι θέσεις που πρόβαλε για να δικαιολογήσει την απρόκλητη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση εναντίον του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα, που συμμετείχε, μαζί με άλλους αγωνιστές, σε πορεία ειρήνης από τον Τύρναβο στη Λάρισα...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ