Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διπλό σκάνδαλο στο λιμάνι

Αυτή τη στιγμή, αρμενίζει στις ελληνικές θάλασσες η εφοπλιστική ασυδοσία, με πολύμορφες συνέπειες για χιλιάδες επιβάτες, τους κατοίκους των νησιών και, φυσικά, τους ναυτεργάτες. Τα όσα γίνονται τώρα στην ακτοπλοΐα και τα όσα, ακόμη χειρότερα, ετοιμάζονται, μετά την πρόσφατη ψήφιση και του νέου θεσμικού πλαισίου, που είναι ευθυγραμμισμένο με τις εξωφρενικές απαιτήσεις των εφοπλιστών, δεν είναι άσχετα με τα όσα συμβαίνουν και στα λιμάνια της χώρας. Η πολιτική ιδιωτικοποίησής τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κυνική δήλωση υποτέλειας και στα πολυεθνικά συμφέροντα. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και έμμεσες. Ακόμη χειρότερα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στην ακτοπλοΐα λειτουργούν συνδυαστικά. Το τοπίο αλλάζει καθοριστικά και ο λαός βρίσκεται περικυκλωμένος: Ιδιώτες στα λιμάνια, ο νόμος της ζούγκλας στη θάλασσα, ιδιωτικά όλα τα ναυπηγεία και σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο, με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και χιλιάδες εργάτες να βρίσκονται στα πρόθυρα εξαφάνισης.

Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της χώρας, ακολουθεί την «τύχη» της μετοχοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το νέο νομικό καθεστώς είναι αυτό της Ανώνυμης Εταιρίας και οι μετοχές σύντομα θα κυκλοφορούν ελεύθερα, λίγοι, όμως, θα έχουν τον απόλυτο έλεγχό του. Πολλά μπορούν να γραφτούν για το ρόλο των λιμανιών στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας, στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, στις χρήσεις που υπό δημόσιο έλεγχο θα εξυπηρετούν - ή θα πρέπει να εξυπηρετούν - αντίστοιχα το δημόσιο συμφέρον. Το σίγουρο είναι ότι για τους κεφαλαιοκράτες το μόνο συμφέρον που πρέπει να εξυπηρετηθεί είναι το δικό τους. Τα λιμάνια θα εξαναγκαστούν σε μια λειτουργία, που θα εξασφαλίζει την προσκόμιση του μεγαλύτερου κέρδους. Ηδη, το λιμάνι του Πειραιά αλλάζει. Μερικά από τα πιο ευνοημένα κομμάτια του θα μοιραστούν σε εφοπλιστές, οι οποίοι θα τα μετατρέψουν σε μικρά «φέουδα». Σχεδιάζονται προβλήτες αποκλειστικής εξυπηρέτησης πλοίων συγκεκριμένων εταιριών, ξενοδοχειακές μονάδες που θα υποδέχονται συγκεκριμένους επιβάτες, η κατάργηση ή ο περιορισμός των διαμετακομιστικών ζωνών και των χώρων υποδοχής προϊόντων και πολλά ακόμη. Με λίγα λόγια, ένα λιμάνι - τσιφλίκι και ο «λογαριασμός» στο λαό.

Ωστόσο, μαζί με το πολιτικό σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης, πάει και το σκάνδαλο του ξεπουλήματος. Η πρώτη αποτίμηση έγινε για το λιμάνι του Πειραιά, θεωρήθηκε, όμως, απαραίτητη μια ακόμη, καθώς το αποτέλεσμα - 36 δισ. δρχ. - κρίθηκε χαμηλό από διευθυντικά στελέχη του ΟΛΠ. Η πρώτη κράτησε ένα έτος. Η δεύτερη μόλις ...15 μέρες. Καθώς ο χρόνος πιέζει, οι κυβερνητικοί παράγοντες δε διστάζουν να ποδοπατήσουν κάθε έννοια διαφάνειας. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά συνεδρίασε έκτακτα, παρόλο που δεν προηγήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ για να τη συγκαλέσει, όπως προβλέπεται. Ακόμη όμως και η ΓΣ, απέφυγε την έγκριση της δεύτερης αποτίμησης και παρέπεμψε το ζήτημα στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ! Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη ελέγχου των χρήσεων του Οργανισμού, καθώς καλούνται να το πράξουν μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αλλά και για την αποτίμηση πολλά μπορούν να ειπωθούν. Για παράδειγμα, οι λιμενικές εξυπηρετήσεις αποτιμήθηκαν μόνο από την πλευρά των εσόδων σε 2,5 δισ. δρχ., αλλά αγνοήθηκε η αξία του εξοπλισμού του ΟΛΠ (πλωτά, ρυμουλκά κ.ά.), που από τον ίδιο έχουν αποτιμηθεί σε 24 δισ. δρχ. μαζί με τα έσοδα! Οι μεθοδεύσεις γίνονται κατά παραγγελίαν της κυβέρνησης και μόνο ένα στόχο έχουν: Μαζί με την υποτίμηση της αξίας του λιμανιού του Πειραιά, και την άμεση προώθηση του ξεπουλήματός του.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Μονά - ζυγά δικά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η παραχώρηση του πλούτου που επί δεκαετίες φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού, είναι από μόνη της μια εγκληματική σε βάρος του τόπου και των εργαζομένων επιλογή, είναι ένα το κρατούμενο. Από αυτή την άποψη οι συζητήσεις για το τίμημα του ξεπουλήματος και η λογική του πέντε πάνω - πέντε κάτω, πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν αποπροσανατολιστικά. Ομως, βρε αδελφέ αυτό που γίνεται, είναι το κάτι άλλο. Κάθε είδους αρπαχτικό εποφθαλμιά τα χρυσά φιλέτα της ελληνικής οικονομίας, με επαίσχυντους όρους και προϋποθέσεις.

Η ιστορία με τα ναυπηγεία διδάσκει αρκετά. Ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού κονόμησε ένα ναυπηγείο από τη ΝΔ και ένα από το ΠΑΣΟΚ, θέλει τώρα στη συλλογή του και εκείνο που κάποτε εργαζόταν. Επειδή όμως δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει ούτε καν το εξευτελιστικό 1,5 δισ. που υποτίθεται πως «προσφέρει», ζητάει να συμψηφιστεί μέρος του ποσού με οικόπεδα του ναυπηγείου που θα δώσει, λέει, στην ΕΤΒΑ. Οι άλλοι, της γερμανικής πολυεθνικής συμφωνούνε, λέει, σε ό,τι θέλει η κυβέρνηση, αρκεί να υπάρχει δέσμευση από τώρα ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το ελληνικό δημόσιο θα δίνουν εσαεί παραγγελίες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αν βιαστείτε να πείτε ότι αυτό είναι ανείπωτο θράσος, χάσατε. Αυτό είναι το κεφάλαιο. Που τα θέλει μονά - ζυγά δικά του...

Περί ανάπτυξης...

«Ανάπτυξη για ορισμένους είναι νομοτελειακό φαινόμενο της εξέλιξης οικονομιών, κοινωνιών. Μπορεί από μια άποψη να έχουν δίκιο. Αλλά ανάπτυξη αφηρημένη δεν υπάρχει. Σ' αυτήν υπεισέρχεται η ανθρώπινη βούληση. Αυτό βεβαιώνει και το συνέδριο ετούτο, το οποίο, όπως εμείς ερμηνεύουμε, έχει αφετηρία τη σύνθεση και καταλήγει στο συνδυασμό: όραμα - στόχοι - συλλογικότητα - συλλογική διεκδίκηση. Από την πείρα μας στα κοινά εκτιμούμε ότι οι προτάσεις - ή μέρος των προτάσεων - για ανάπτυξη, αναβάθμιση, θα προσκρούσουν σε δυο ενστάσεις της κεντρικής διοίκησης. Στους πόρους και στις εθνικές προτεραιότητες. Δικαιούμαστε να έχουμε τις αμφιβολίες και αντιρρήσεις μας, τόσο για τον καταμερισμό των πόρων γενικά, όσο και για τις προτεραιότητες. Το μίζερο λογιστικό σήμερα και η κοντόθωρη πολιτική οικονομία δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως άρνηση για το μέλλον των παιδιών μας. Ανάπτυξη και αναβάθμιση ανταποδοτικής αλληλεγγύης είναι το ζήτημα που μπαίνει. Θα συνοψίζαμε με μια φράση: Ανάπτυξη ναι, με συλλογική διεκδίκηση. Ανάπτυξη ναι, ταυτόχρονα με ό,τι μας άφησαν οι γονείς μας. Ανάπτυξη ναι, να παντρέψουμε το παλιό με το νέο, χωρίς να χάσουμε την ψυχή μας. Ανάπτυξη ναι, ώστε να μην πούνε τα παιδιά μας ότι ζήσαμε με το δικό τους μέλλον. Ευχόμαστε το αποτύπωμα αυτού του Συνεδρίου να μην το σβήσει ο αέρας!».

Τα παραπάνω είναι μεγάλο απόσπασμα από ένα χαιρετισμό που δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα «Αποψη του Νότου» της Κρήτης. Ο χαιρετισμός έγινε στο 1ο Συνέδριο των Αγιοβασιλειωτών πριν λίγες μέρες στο Δήμο Λάμπης του Νομού Ρεθύμνου.

Λέμε, αγαπητοί αναγνώστες, να μην σας πούμε τίνος ήταν η παραπάνω ομιλία. Σας αφήνουμε εσείς να εκτιμήσετε σε ποιον και από ποιον πολιτικό χώρο μπορείτε να αποδώσετε τις απόψεις αυτές...

... και το γκάλοπ του «Ρ»

Αλλά για να μην έχετε και πολλή αγωνία, θα σας δώσουμε μόνο ορισμένα στοιχεία για να σας βοηθήσουμε.

Πρώτο στοιχείο: Από μια μικρή έρευνα που κάναμε ανάμεσα σε συντάκτες του «Ριζοσπάστη» χτες, το 60% απάντησε ότι πρόκειται μάλλον για κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το 30% ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο στέλεχος του ΣΥΝ και το 10% είπε ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο στέλεχος από το χώρο της ΝΔ ή της ευρύτερης κεντροδεξιάς.

Δεύτερο στοιχείο: Η εφημερίδα του Ρεθύμνου στο ρεπορτάζ της αναφέρει: «Στο συνέδριο σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν» οι παρακάτω εκπρόσωποι της Τοπ. Αυτοδιοίκησης: «Ο νομάρχης Ρεθύμνης Μ. Λίτινας, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Αρχοντάκης, ο δήμαρχος Φοίνικα κ. Κλειδής, ο δήμαρχος Λάμπης κ. Απανωμεριτάκης». Επίσης, και οι εξής πολιτικοί: «Ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Σμπώκος, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ κ. Δ. Κωστόπουλος και τέλος ο γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Νεονάκης».

Διαλέξτε, αγαπητοί αναγνώστες, και πάρτε μας τηλέφωνο για να μας δώσετε την εκτίμησή σας για το σε ποιον από τους παραπάνω κυρίους θεωρείτε ότι ανήκει ο σύντομος χαιρετισμός που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο σχόλιο. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες...

Οι ... φευγάτοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΡΑ ΦΥΓΗΣ η χτεσινή, χωρίς αμφιβολία. Αλλά και οι επόμενες. Γενικώς ...είμαστε «φευγάτοι»!

Ο Κώστας Κεντέρης «έφυγε» δυο μέτρα μπροστά από τους αντιπάλους του και κέρδισε το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο στο Εντμοντον, όλος ο κόσμος φεύγει από λιμάνια και εθνικές οδούς για διακοπές κι ο Πάσσαρης έφυγε με ταξί τελικά, από την οδό Ιππάρχου!

Ευελπιστούμε να μην ενεργοποιηθεί καλοκαιριάτικα καμιά διάταξη του αντιτρομοκρατικού νόμου και συλληφθούν οι 14 χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί του λεκανοπεδίου της Αττικής ως ...ύποπτοι για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Α, ναι, έφυγε κι ο Σημίτης για τη Σίφνο, ώστε να ησυχάσουμε κι εμείς μ' αυτήν την ιστορία. Λέτε να πάρει για διάβασμα στην παραλία το νέο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, έτσι για να περνά η ώρα; Είναι ικανός να το κάνει.

Ο μόνος που δε φεύγει, δυστυχώς, είναι ο καύσωνας, που στρογγυλοκάθισε πάνω από τις μεγαλουπόλεις της χώρας και θα μας ψήσει κανονικότατα με 39 βαθμούς Κελσίου όλο το Σαββατοκύριακο. Πάλι καλά, που δε θα έχει πολλά αυτοκίνητα και κίνηση, να λέτε.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Κώστα Κεντέρη. Πρώτος - πρώτος. Κάτι τέτοια περιμένει, για να κάνει κι αυτός καμιά «πολιτική» κίνηση ως αρχηγός κόμματος. Θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη; Μάλιστα, ετοιμάζει κι άλλες φιέστες, όπως μαθαίνουμε.

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ αυτό ο Σκανδαλίδης; Θέλουν, λέει, στο ΠΑΣΟΚ την «επαναδραστηριοποίηση του προοδευτικού πολίτη»; Αλήθεια, πώς την εννοούν την «επαναδραστηριοποίηση»; Με πολίτες που θα χειροκροτούν σε προσυνεδριακές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ; Γιατί αυτό είναι ο ορισμός της μαλθακότητας.

Ας μην ανησυχούν. Με τόσα που μας υποσχέθηκαν ότι ετοιμάζουν από Σεπτέμβριο θα δραστηριοποιηθούν μια χαρά οι πολίτες. Μόνο που δε θα το κάνουν υπέρ τους, αλλά εναντίον τους. Η πολιτική τους είναι η καλύτερη παρακίνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οφειλόμενη τιμή στον Α. Λαμπρούλη

Η Δημοτική Αρχή της Λάρισας προτίθεται να δώσει το όνομα του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη σε πλατεία που βρίσκεται στο «φρούριο» της πόλης. Εύγε της, θα είναι αυτή η απόφασή της μια οφειλόμενη τιμή σ' έναν δήμαρχο, ο οποίος, όχι μόνο ανάλωσε κάθε ικμάδα της ζωής του για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών της και ήταν ο εμπνευστής και ο δημιουργός ενός τεράστιου έργου που αναγνωρίζεται από όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, αλλά και γιατί ήταν πλέον καιρός να τιμηθεί μετά θάνατον και μ' αυτόν τον τρόπο και στην Ελλάδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση - από το επίσημο κράτος, μάλλον, δεν το περιμένει κανείς - ένας εκ των ανιδιοτελών και γνήσιων κομμουνιστών, που υπηρέτησαν με πάθος, με ήθος και με επιτυχία την Αυτοδιοίκηση, προσδίδοντάς της αποτελεσματικότητα και κύρος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κλίμα αυθαιρεσίας

Επιλέξτε μια οποιαδήποτε μέρα και ώρα και κάντε μια βόλτα σε δρόμους της πόλης. Κατά προτίμηση, στους δρόμους των συνοικιών όπου διαμένουν οι «μη προνομιούχοι», στο κέντρο ή στα δυτικά. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα γίνετε μάρτυρες ουκ ολίγων προσαγωγών στα αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων. Ισως να συμβεί και σε σας. Συνέβη χτες και σε συντάκτη του «Ρ», χωρίς αιτία, ούτε καν αφορμή, όταν αυτός μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, όπου νωρίτερα είχε προσαχθεί συγγενικό του πρόσωπο.

Σταγόνα στον ωκεανό το περιστατικό. Κάθε μέρα, εκατοντάδες συμπολίτες μας, κατά κύριο λόγο όσοι είναι ή μοιάζουν αλλοδαποί, συλλαμβάνονται και υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία και εξευτελισμούς, έως ότου να αποδείξουν πως δεν είναι ...ελέφαντες, πως δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα ή ότι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας. Οι συλλήψεις γίνονται αυθαίρετα, χωρίς κανένα κριτήριο και η προσαγωγή επαφίεται στην προσωπική κρίση και εκτίμηση του «οργάνου της τάξεως», στο αν του δίνεις ή όχι εικόνα υπόπτου.

πολλές οι πιθανές αιτίες του υπερβάλλοντα ζήλου που επιδεικνύουν οι αστυνομικοί, κύρια οι άντρες ειδικών δυνάμεων. Δε θα ήταν λάθος να τον αποδώσουμε στο διακαή πόθο των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ να σχηματίσει ο απλός πολίτης την εντύπωση ότι αυτή παράγει έργο και να διεγερθούν αισθήματα ασφάλειας. Πολύ περισσότερο, όταν έχουν προηγηθεί αποτυχημένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης του κοινού ή του οργανωμένου εγκλήματος.

Η βασική αιτία, όμως, είναι άλλη και είναι άρρηκτα δεμένη με την προσπάθεια - που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως - να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκράτησης του λαού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται ο ίδιος ο προσανατολισμός των σωμάτων ασφαλείας. Σταθερά, στην κατεύθυνση της καταστολής του λαϊκού κινήματος και όχι της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, που, ούτως ή άλλως, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας, θα ζει και θα βασιλεύει. Εμπράκτως, ο προσανατολισμός αυτός δεν εκφράζεται μόνο με το άγριο χτύπημα των διαδηλώσεων, αλλά και με την αστυνομοκρατία των δρόμων της πόλης (ώστε να την εμπεδώσουμε, να τη συνηθίσουμε και, άρα, να συμβιβαστούμε μ' αυτήν), με αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες, όπως οι προσαγωγές, με πρακτική, δηλαδή, αμφισβήτηση και κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη.

Είναι πασιφανές ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δε θα διστάσουν, για την προστασία των συμφερόντων του, να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο εναντίον του εχθρού λαού, πόσο μάλλον όταν αυτός εμφανίζει έντονα στοιχεία αφύπνισης και αγωνιστικών διαθέσεων. Η σημερινή ανησυχητική κατάσταση θα πρέπει να μας προβληματίσει για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν θα θέσουν σε εφαρμογή και το νέο απόκτημα του οπλοστασίου τους, τον «τρομονόμο». Οταν το αστικό κράτος του (τρομο)νόμου και του αστυνόμου θα έχει πανηγυρικά αναβιώσει.

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, που προοιωνίζεται αντιδημοκρατικές εκτροπές, το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα οφείλει και θα πάρει θέση. Θα απαντήσει στις προκλήσεις, στις μικρές καθημερινές, αλλά και τις μεγάλες, που ανοίγουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες. Εξάλλου, το λαϊκό κίνημα και μόνον αυτό, με τον αγώνα του, μπορεί να προλάβει τα χειρότερα, να προστατέψει αποτελεσματικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που εκ των πραγμάτων αναδεικνύονται σε ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης. Αλλά και ο κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης ήρθε η ώρα να αποφασίσει τη συμμετοχή του σε μια ευρύτερη δημοκρατική συσπείρωση, που έχει ήδη συσταθεί και δρα.

Μειώσεις και αυξήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις μειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο τον Ιούλη στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με τον Ιούνη έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην προσπάθειά της να δείξει «έργο» στο θέμα των τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας ειδών διατροφής, ενόψει του πληθωρισμού που αναμενόταν να ανακοινωθεί και τελικά «έκλεισε» στο 3,9%. Τώρα, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στις πατάτες καταγράφεται αύξηση τον περασμένο Ιούλη, σε σχέση με το 2000, κατά 34,9%, στα νωπά φρούτα κατά 27,9%, στο αρνί και το κατσίκι κατά 11,4% και στο νωπό χοιρινό κρέας κατά 15,5%, τι θα έχουν να πουν οι εδρεύοντες στο υπουργείο της πλατείας Κάνιγγος;

Οι «συγκάτοικοι»...

Ακόμα πιο ...κοντά ήρθε η ΣΥΔΑΣΕ με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ. Η αγροτική συνομοσπονδία της ΝΔ μετακόμισε πριν μερικές μέρες από τα γραφεία που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας και πήγε Κηφισίας 16, ενοικιάζοντας το 2ον όροφο του κτιρίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εναν όροφο δηλαδή, πάνω από τα γραφεία της ΓΕΣΑΣΕ. Ετσι, τώρα, οι καρεκλοκένταυροι των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ μπήκαν και χωροταξικώς σε ένα «μαντρί». Πάντως, φαίνεται ότι οι «ηγήτορες» της ΣΥΔΑΣΕ θα έχουν ένα ακόμα κέρδος, μετά την είσοδό τους στο προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ: Θα γλιτώσουν πλέον και τα πολλά τα πέρα δώθε. Και στο εξής θα μπορούν απερίσπαστοι, μαζί με τους υπόλοιπους «εκσυγχρονιστές» της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα, που τους έχουν αναθέσει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Για το καλό των αγροτών πάντα...

Ελευθερία της ασυδοσίας

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε χάνουν την ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν πόσο κούφια και εκ του πονηρού είναι τα όσα προβάλλουν για τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», την «απελευθέρωση της αγοράς» και τη...«μη παρέμβαση του κράτους». Ανεξάρτητα από όσα λένε δημόσια για να παραπλανούν τον κόσμο, όταν κρίνουν πως θίγονται τα συμφέροντά τους - και τελευταία το κρίνουν πολύ συχνά - αξιώνουν με τον πλέον προκλητικό και απροσχημάτιστο τρόπο τη λήψη κάθε δυνατού διοικητικού μέτρου.

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι το ΕΒΕΑ, το Επιμελητήριο των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας, με αφορμή την αύξηση των ταχυδρομικών τελών, «ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την εκλογίκευση των τιμολογίων των ΕΛΤΑ» και απαιτεί «την ακύρωση των αυξήσεων». Κι όλα αυτά επειδή, λέει, αυξήθηκε το κόστος της αποστολής των περιοδικών που εκδίδει, προς τα μέλη του...

Φανταστική τακτική. Οι άνθρωποι που ως ομάδα και τάξη είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ακρίβεια στην αγορά, αυτοί που δε δέχονται τσιμουδιά από κανέναν όταν επιβάλλουν ανατιμήσεις στα προϊόντα τους, αυτοί που απειλούν με προσφυγές σε κάθε είδους κοινοτικό δικαστήριο όταν κάποιες υπηρεσίες τούς παρακαλούν απλά να στέλνουν τους νέους τιμοκαταλόγους με τις αυξημένες τιμές των προϊόντων τους, αυτοί οι ίδιοι ζητούν την «άμεση παρέμβαση» του κράτους για να μην ισχύσουν τα τιμολόγια των ΕΛΤΑ.

Ετσι είναι τα πράγματα. Αν καλοεξετάσουμε τα λεγόμενά τους, ποτέ δεν έκρυψαν ότι όταν μιλούν για «ελεύθερη οικονομία» εννοούν τη δυνατότητα να πλουτίζουν ελεύθερα και ασύδοτα οι εκπρόσωποι της τάξης τους, στηριζόμενοι στον πλέον έντονο και βάναυσα κρατικό παρεμβατισμό, ο οποίος όμως οφείλει να εκδηλώνεται προς τις... άλλες κοινωνικές ομάδες και στα δικαιώματα των εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ