ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, φάνηκε χτες διατεθειμένη να δώσει περιορισμένο αλλά όχι καταλυτικό ρόλο στη Βουλή των Κοινοτήτων σε σχέση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρησή του από την ΕΕ (Brexit). Απώτερος στόχος ήταν η εκτόνωση των αντιδράσεων που αντιμετωπίζει και από βουλευτές του κόμματός της, πέρα από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, που απαιτούν να αποφανθεί η Βουλή σε σχέση όχι μόνο με τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ αλλά και εάν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τελικώς το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας...
Η Μέι, πάντως, επέμεινε και χτες ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη θα πρέπει να γίνει σεβαστό και ότι ως εκ τούτου η Βουλή των Κοινοτήτων μπορεί να έχει ένα λόγο στο ζήτημα του Brexit μέχρι του σημείου που δεν θα υποβαθμίζει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.
Οι Εργατικοί, του Τζέρεμι Κόρμπιν, κλιμάκωσαν τις πιέσεις έναντι του κυβερνητικού ρόλου στα παζάρια για το Brexit, καταθέτοντας πακέτο με 170 ερωτήσεις σε σχέση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα καταθέτουν, όπως είπαν, «μία για κάθε μέρα» έως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη, διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση της Μέι αναμένεται να έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, το έντονο κλίμα στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ήταν αντανάκλαση των σοβαρών αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες από διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης, εκ των οποίων κάποια προωθούν την τακτική του σκληρού Brexit (δηλαδή, αποχώρηση δίχως εξασφάλιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ) και άλλα αντιστέκονται στην όλη διαδικασία επιμένοντας πως σε τέτοια περίπτωση διακυβεύονται πολύ περισσότερα από τα όποια οφέλη, με πρώτο τον κίνδυνο να πάψει το Σίτι του Λονδίνου να είναι το ισχυρότερο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο και να επωφεληθούν από μία τέτοια εξέλιξη ανταγωνιστές. Οι πολέμιοι του Brexit μάλιστα «δείχνουν» με νόημα τη συνεχιζόμενη εξασθένιση της στερλίνας έναντι του δολαρίου καθώς από το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της.
Μέσα σε όλα αυτά, ενδιαφέρον έχει έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η Επιτροπή Επιστημών και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, που κατηγορεί την κυβέρνηση πως είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη σε σχέση με το σημαντικό προβάδισμα που έχουν πάρει ιδιωτικά μονοπώλια, όπως οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας «Google», «Apple», «Amazon», σε σχέση με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Η έκθεση θεωρεί πως τα ιδιωτικά μονοπώλια έχουν το πάνω χέρι και πως οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα προωθήσουν τις επόμενες δεκαετίες θα βρουν απροετοίμαστη την κυβέρνηση και εκατομμύρια εργάτες που θα καταδικαστούν στην ανεργία, καθώς αναμένεται να περάσουν στα αζήτητα αφού πολλές θέσεις εργασίας θα εκτελούνται από εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα (λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση»).