Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Απορρίφθηκε ξανά το σχέδιο της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις προοπτικές της Βρετανίας στην ΕΕ, έπειτα από τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία απερρίφθη για μία ακόμη φορά, με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, το «ενισχυμένο» (νωρίτερα χτες το πρωί) σχέδιο συμφωνίας που είχε καταληφθεί ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Το «μπαλάκι» επιστρέφει ξανά, σήμερα, στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα ψηφίσει, σε πρώτη φάση, εάν θα αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit (αποχώρηση, δηλαδή, από την ΕΕ δίχως συμφωνία). Αυτά ενώ πλέον αρκετοί βουλευτές καλοβλέπουν την πιθανότητα ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος...

Νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε πως «η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση» στη μετα-Brexit εποχή για τη Βρετανία μπορεί να εξασφαλιστεί «μόνο με τη συμφωνία αποχώρησης». «Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», επισήμανε σε σχετική ανάρτησή του στο «Τουίτερ», παρακολουθώντας όσα είχαν προηγηθεί έως χτες το απόγευμα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Από την πλευρά της, η Μέι, σε φόντο όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που εκφράζει συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου (με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση), εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων προειδοποιώντας ότι το Brexit «θα μπορούσε να χαθεί» εάν οι βουλευτές απέρριπταν τη συμφωνία αποχώρησης. «Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ωρες πριν, η Μέι εξασφάλισε μία «αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου» με την ΕΕ, συναντώντας στο Στρασβούργο τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η «αναθεωρημένη» συμφωνία εμπεριέχει «αλλαγές» αναφορικά με το ιρλανδικό «backstop» (δηλαδή την αποφυγή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας). Ετσι, πριν από την κρίσιμη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία, η Μέι υπέβαλε στο κοινοβούλιο δύο «νομικώς δεσμευτικά» έγγραφα. Το πρώτο έφερε «εγγυήσεις» ότι η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει το λεγόμενο ιρλανδικό «backstop» σαν «παγίδα» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να επιτρέψει στο τελευταίο την αποχώρηση από την τελωνειακή ένωση. Το δεύτερο περιέγραφε την αντικατάσταση του «backstop» με μία άλλη συμφωνία έως τον Δεκέμβρη του 2020.

Ωστόσο, τα φτερά της Μέι «κόπηκαν» όταν ο γενικός εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέφρι Κοξ αποφάνθηκε πως η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ δεν παρέχει τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του «backstop» στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές».

  • Μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «ΙRA» ανέλαβε την ευθύνη για τα πρόσφατα δέματα με εκρηκτικά που είχαν σταλεί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Λονδίνο και στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντέρι στις 19 Γενάρη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ