Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη δίωξη αγωνιστών κατά της ιδιωτικοποίησης της γης στο Καζακστάν

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη δίωξη αγωνιστών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης στο Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Μάη κρατούνται στις φυλακές τα στελέχη του κινήματος ενάντια στη μεταρρύθμιση της γης, Max Bokayev και Talgat Ayan. Τη μέρα αυτή, συνελήφθησαν από τις αρχές και κρατήθηκαν για 15 μέρες άλλοι 50 αγωνιστές σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό να αποτραπεί η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ενάντια στον πλειστηριασμό 2 εκατομμυρίων και 300 χιλιάδων εκταρίων γης σε ξένες εταιρείες. Ομως, ειδικά για τον Max Bokayev και τον Talgat Ayan, η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας άσκησε ποινική δίωξη, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται ότι προετοίμασαν «μαζικές αναταραχές» και ενέργειες με σκοπό την ανατροπή της υπάρχουσας κυβέρνησης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν προσκομίζουν ως πειστήριο για την «ενοχή» τους μία αίτηση για τη διεξαγωγή ειρηνικής διαδήλωσης προγραμματισμένης για τις 21 Μάη, μαρτυρίες άλλων προσώπων, καθώς επίσης και το γεγονός της διεξαγωγής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με χιλιάδες κόσμο, στις 24 Απρίλη στην πόλη Ατιράου. Η έρευνα δεν παρουσίασε κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο σχετικό με την προετοιμασία «πραξικοπήματος» και από τη στιγμή της σύλληψης, η διάρκεια των ανακρίσεων παρατεινόταν όλο και περισσότερο.

Οι αρχές στην πόλη Ατιράου προετοιμάζουν μεγάλη πολιτική δίκη για τον Max Bokayev και τον Talgat Ayan, με σκοπό να εκφοβίσουν τους συνδικαλιστές και τους πετρελαιοεργάτες του Δυτικού Καζακστάν, οι οποίοι πήραν ενεργό μέρος στις διαμαρτυρίες ενάντια στη μεταρρύθμιση της γης. Στον κυβερνητικό Τύπο όλοι αυτοί εξισώνονται με τους «τρομοκράτες» και υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, να χρησιμοποιηθούν όπλα ενάντια στους διαδηλωτές, όπως συνέβη πριν από πέντε χρόνια, όταν ανοίχτηκε πυρ κατά των απεργών πετρελαιοεργατών της πόλης Ζαναοζέν, που διαδήλωναν ειρηνικά. Ολοι οι συλληφθέντες απειλούνται με μεγάλες ποινές φυλάκισης και ενώ ο Max Bokayev έχει ήδη προσβληθεί στη φυλακή από βαριάς μορφής ηπατίτιδα C, δεν του χορηγείται επαρκής θεραπεία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, φέρνοντας το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητά να τοποθετηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι' αυτά τα γεγονότα στο Καζακστάν, καθώς και για το σε τι κινήσεις προτίθεται να προβεί για την απελευθέρωση των Max Bokayev και Talgat Ayan, που διώκονται μόνο και μόνο επειδή έκαναν χρήση του δικαιώματος διεξαγωγής ειρηνικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, με σκοπό να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου που θα πρέπει να ανήκει στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ