Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει «καθαρό διάδρομο» για την κερδοφορία του κεφαλαίου

«Βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους για την κυβέρνηση σημαίνει «έναν καθαρό διάδρομο που οι επενδυτές θα ξέρουν ότι για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα είναι άνετη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και άρα δεν υπάρχει λόγος για να μην επενδύσουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας χτες στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «απομείωση του χρέους». Ο «καθαρός διάδρομος», βέβαια, για τους «επενδυτές» προϋποθέτει τη μονιμοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων του προηγούμενου διαστήματος και τη συνεχή προσθήκη νέων...

Συνεχίζοντας να εκφράζει τα ζητούμενα του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία πως «εγώ νομίζω ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λύση για το χρέος» και πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και να γίνουν μέχρι το 2018 ή και μετά το 2018. Αλλά πρέπει να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν τώρα». Οποτε και να αποφασιστούν και ό,τι και να περιλαμβάνουν, βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνοδεύονται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Βέβαια, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να παρθεί η πολιτική απόφαση - "να κλωτσήσουν τον τενεκέ" - δύο χρόνια πιο κάτω».

Στο πλαίσιο αυτό και μεταφέροντας τον γενικότερο... «προβληματισμό» των εγχώριων μονοπωλίων για το πώς μπορούν καλύτερα να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «δεύτερης τάξης» ζήτημα, «πολύ σημαντικό», είναι αν «αυτή η Ευρωζώνη είναι συμβατή, ακόμα και εάν βοηθήσουμε την Ελλάδα, με τόσο μεγάλα χρέη σε τόσο πολλές χώρες, δηλαδή, μερικές χώρες να έχουν μεγάλο χρέος και μερικές χώρες να μην έχουν; Με διαφορετικό χρέος ουσιαστικά δεν έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική πια», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να γίνει η συζήτηση» και με τη ΝΔ, «αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη».

«Ξορκίζοντας», μάλιστα, οποιαδήποτε... παρεξήγηση ότι η παραπάνω αναφορά μπορεί να σηματοδοτεί αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής του εγχώριου κεφαλαίου για συμμετοχή στην Ευρωζώνη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση «διάψευσης δημοσιευμάτων», με την οποία διευκρινίζεται ότι η... αγωνία της κυβέρνησης είναι «το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης» και σε καμία περίπτωση «δεν αμφισβητεί την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ».

Τέλος, στην ομιλία του ο Ευ. Τσακαλώτος, επιχειρώντας να συντηρήσει τον αποπροσανατολισμό για το ποιος ευθύνεται για το χρέος, αλλά και την απάτη ότι μπορεί να υπάρχει «δίκαιη διανομή» στον καπιταλισμό, ανέφερε: «Κατά τη δική μου άποψη, ένας από τους λόγους ήταν η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να μπορέσει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης και να μπορέσει να διανείμει τα καλά "του καπιταλισμού" σε αρκετά μεγάλες κοινωνικές ομάδες»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ