Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ
Κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος

Με την κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου συνεχίστηκε, χτες, η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των υποθέσεων δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Τα στοιχεία που ξεχώρισαν κατά την, πάνω από 8 ώρες, εξέταση του πρώην διοικητή, ήταν η εκτίμησή του ότι δεν φαίνονται έντονα σημάδια για την καπιταλιστική ανάκαμψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά από 8 χρόνια κρίσης, ακόμα δεν έχουμε ορατότητα για το πού πηγαίνουμε», αλλά και η κριτική του όσον αφορά τα capital controls, για τα οποία σημείωσε ότι ήταν «μεγάλο λάθος», ενώ προέβλεψε ότι «θα τα πληρώνουμε για δεκαετίες». Συνεχίζοντας να μιλά για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, άσκησε κριτική στις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις ότι δεν διαχειρίστηκαν όπως έπρεπε την καπιταλιστική κρίση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είχαν ένα ολοκληρωμένο μπίζνες πλαν (σ.σ. σχέδιο) για το τι θέλουν να κάνουν κι έτσι η χώρα μας έγινε ένα πεδίο πειραματισμού. Δεν έγινε καμία παραγωγική συζήτηση στα κόμματα και στην κοινωνία για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση, δεν υπήρχε κλίμα συμφιλίωσης», δηλαδή η συναίνεση αφού στρατηγικά συμπλέουν, και όχι οι καβγάδες των αστικών κομμάτων, που τη χρειάζονται το κεφάλαιο και οι δανειστές. Αλλωστε, αυτό επιδρά και στη λαϊκή χειραγώγηση.

Για τη σωτηρία του κεφαλαίου

Μάλιστα, όταν κλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο να εξηγήσει γιατί από το «κούρεμα» οι τράπεζες βγήκαν κερδισμένες με τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν, απάντησε: «Είναι πάρα πολύ απλή η απάντηση, κύριε Καραθανασόπουλε, και είναι η εξής με δύο κουβέντες: Αν δεν είχε συμβεί αυτό στις τράπεζες, θα είχαν καταρρεύσει οι τράπεζες. Και αν είχαν καταρρεύσει οι τράπεζες, δεν θα είχαν χάσει απλά ο κ. Λάτσης, ο κ. Κωστόπουλος, ο κ. Σάλλας τα χρήματά τους. Θα είχε καταρρεύσει η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία». Τον μπαμπούλα κατάρρευσης της κοινωνίας προβάλλουν, για να τσακίζουν το λαό σώζοντας το κεφάλαιο από την κρίση.

Συνεχίζοντας να αντιστρέφει την πραγματικότητα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και την κρίση του, έφτασε να πει πως τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχουν ακόμα επειδή δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κράτος να τα επιχορηγεί. Και αυτό όταν αυτές οι επιχορηγήσεις βαίνουν προς κατάργηση.

Συνεχίζοντας να απαντά στις ερωτήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου, παρά τις υπεκφυγές του, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους οποίους δανειοδοτεί με ελάχιστες ή και χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα όταν «σκάσει» ένα μεγάλο δάνειο ο επιχειρηματικός όμιλος να μην υποστεί καμία συνέπεια, όμως σε περίπτωση στεγαστικού δανείου ο εργαζόμενος να χάσει το σπίτι του. Οσο για τα δάνεια χωρίς πραγματικές εγγυήσεις σε ΜΜΕ, αλλά και στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν ξέρει τίποτα, ενώ αμφισβήτησε όσον αφορά τα κόμματα ότι θα μπορέσουν να εξοφληθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ