Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι λίγο το «ξεφτίλα»

Και «ξεφτίλα» να το πεις μοιάζει λίγο, αφού καμιά φορά κι οι λέξεις ωχριούν μπρος στο θράσος τους. Την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής του, εμφανιζόταν στην Καισαριανή να υπερασπίζεται αγώνες του λαού μας, μια χυδαία προσπάθεια να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησής του σαν δικαίωση και συνέχεια των αγωνιστικών παραδόσεων που έχει το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, με πρωτοπορία το ΚΚΕ. Μία μόλις μέρα μετά, προχτές, συναντιόταν στο Μαξίμου με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι. Συνάντηση όπου, επισήμως, «συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου». Χωρίς ίχνος ντροπής, πραγματικά αδίστακτοι, ξεπλένουν το ΝΑΤΟ και τα εγκλήματά του, δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν στην επιβολή του «δικαίου» του, κοτσάροντας από δίπλα μια σημαία του ΕΑΜ, ένα ΦΕΚ και δυο τσιτάτα, για να στοιχίσουν το λαό στα σχέδια του κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες του. Αμ, δε...

Να μαζευτεί

Με αφορμή την προχτεσινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους συνταξιούχους, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη: «Μόλις το έμαθα τηλεφώνησα σε όλους τους αρμοδίους, και στο γενικό γραμματέα και στον Αρχηγό, ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δημιουργούνται (...) αλλά μέσα στις κινητοποιήσεις υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρχουν αυτού του είδους οι αντιδράσεις από πλευράς της Αστυνομίας. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά της και την κάνει, πιστεύω. Τώρα, αν υπήρξε αυτό το περιστατικό, θα το δούμε. Πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ περιορισμένο». Τι εννοεί όταν λέει ότι «μέσα στις κινητοποιήσεις υπάρχουν κι άλλα στοιχεία;». Ισχυρίζεται ότι η Αστυνομία (που «κάνει καλά τη δουλειά της») ...αναγκάστηκε να δείρει τους συνταξιούχους επειδή κάποια «άλλα στοιχεία» είχαν παρεισφρήσει στην κινητοποίηση; Αυτές τις αθλιότητες να πάει να τις πουλήσει αλλού ο Κουρουμπλής. Γνωστός στις ΠΑΣΟΚιές (που εσχάτως έγιναν ΣΥΡΙΖιές), αλλά αυτή η λάσπη και τα προβοκατόρικα υπονοούμενα δεν αγγίζουν το αγωνιζόμενο κίνημα των συνταξιούχων, που δεν χρειάζεται να αποδείξει σε κανέναν τη μαχητικότητα και την ικανότητά του να διοργανώνει μαζικές και περιφρουρημένες κινητοποιήσεις.

«Γαργάρα» η ΓΣΕΕ

«Γαργάρα» κάνει η ΓΣΕΕ το πόρισμα της επιτροπής των «ειδικών» για τα Εργασιακά, «αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί» της κυβερνητικής προπαγάνδας. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η συνδικαλιστική πλειοψηφία σημειώνει ότι «ανεξάρτητα από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το γεγονός ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν συμφωνήσει και διατυπώσει ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης», παραπέμποντας στη συμφωνία της Γενεύης για τα Εργασιακά, το 2014, ανάμεσα στους «κοινωνικούς εταίρους». Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι η συμφωνία αυτή «πρέπει να αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης και τη βάση συναίνεσης όλων των πολιτικών κομμάτων, στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς» και ότι «οι κοινές θέσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη Συμφωνία της Γενεύης, είναι το κατ' ελάχιστα απαιτούμενο για την προσπάθεια αποκατάστασης της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας». Η κραυγαλέα σιωπή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για το πραγματικό περιεχόμενο του πορίσματος ενισχύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να το νομιμοποιήσει στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. Η ΓΣΕΕ, όμως, δεν αρκείται σε αυτό. Ζητάει από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση το κείμενο που συνυπέγραψε με τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις των εργοδοτών στη Γενεύη, καλλιεργώντας τη δηλητηριώδη αυταπάτη ότι στον πόλεμο που κλιμακώνεται σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, κυβέρνηση, εργοδοσία και εργαζόμενοι κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Ο βρώμικος ρόλος της πλειοψηφίας επιβεβαιώνεται ξανά και είναι στο χέρι των εργαζομένων να μη δώσουν ούτε σπιθαμή εδάφους στους εργατοπατέρες να υπονομεύσουν την οργάνωση και τον αγώνα τους.

Μοιράζει τη φτώχεια

Δεν φτάνει που τους πετσόκοψε για άλλη μια φορά τις συντάξεις. Τώρα, η κυβέρνηση υποδέχεται τους συνταξιούχους σε κάθε κινητοποίησή τους με τα ΜΑΤ που τους φράζουν το δρόμο, ενώ προχτές δεν δίστασε να τους πνίξει και με χημικά. Αλλά μαζί με την απροκάλυπτη βία η κυβέρνηση επιστρατεύει και τις γνωστές αλχημείες της. Ετσι, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, διατείνεται ότι προβλέπει κονδύλι ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που θα πάει στους πιο εξαθλιωμένους. Από ποιους, όμως, πήρε αυτά τα 750 εκατομμύρια η κυβέρνηση; Τα πήρε μήπως από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές ή τους τραπεζίτες που ξεζουμίζουν τους φτωχούς δανειολήπτες..;

Οχι! Για την κυβέρνηση όλοι οι παραπάνω είναι οι στυλοβάτες της οικονομίας, τους οποίους πρέπει να συνεχίζει να ενισχύει για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη. Ετσι, καταφεύγει στα συνήθη θύματα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρώτο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, το 2017, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώνεται ακριβώς κατά 750 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 9,126 δισ. ευρώ φέτος, στα 8,376 δισ. ευρώ το 2017! Η κυβέρνηση κόβει από το υστέρημα των συνταξιούχων για να δείξει ότι φροντίζει τους φτωχούς. Αυτή είναι η περίφημη «αναδιανομή» που πρεσβεύει. Το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ