Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Χοντραίνει» η αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση

Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι
Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέρα με τη μέρα εντείνεται η ρωσο-αμερικανική ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με αφορμή τη σύγκρουση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σηκώνει τους τόνους και τις απειλές έναντι της Μόσχας, προβάλλοντας ως πρόσχημα την κατάσταση στο Χαλέπι και μάλιστα αυτό γίνεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου άμεσης ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, που έγινε με την τυπική πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Από τις πιο χαρακτηριστικές, εμπρηστικές δηλώσεις που έγιναν μέσα στο τελευταίο 48ωρο ξεχωρίζουν εκείνες του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Ερωτηθείς ποιες θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες για τη Ρωσία εάν καταρρεύσει η συνεργασία της με τις ΗΠΑ στη Συρία ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε επί λέξει: «Οι εξτρεμιστές και οι εξτρεμιστικές ομάδες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν εκεί (...) που συμπεριλαμβάνουν, αναμφισβήτητα, επιθέσεις κατά ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και κατά ρωσικών πόλεων, και η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει πίσω στην πατρίδα στρατιώτες σε σάκους πτωμάτων».

Η δήλωση ερμηνεύτηκε από τη Μόσχα ως άμεση εντολή και προτροπή για τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος της Ρωσίας ή ρωσικών στόχων στο εξωτερικό!

Ρωσία: «Θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τέτοιες δηλώσεις παρά ως έκκληση, εντολή για δράση».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σχολίασε πως πρόκειται για «την ειλικρινή ομολογία των ΗΠΑ πως όλη η "αντιπολίτευση" που πολεμά "στον εμφύλιο πόλεμο" της Συρίας είναι μία ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ διεθνής τρομοκρατική συμμαχία». Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία παραμένει «ανοιχτή στο διάλογο με τις ΗΠΑ» όσον αφορά τη Συρία, καλώντας εντούτοις την Ουάσιγκτον «να αποκλείσει πρώτα έστω και έναν υπαινιγμό απειλής σε βάρος του ρωσικού στρατού και των Ρώσων πολιτών». Στη συνέχεια, όμως, σημείωσε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία...

Σαν να μην έφθανε η δήλωση Κίρμπι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επανέλαβε και χτες τις δηλώσεις του για πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών και της συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία λέγοντας πως «θα χρειαστεί να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές», δίχως βεβαίως να πει ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές.

Η κατάθεση του Μπλίνκεν...

Ενδιαφέρον είχε επιπροσθέτως η χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που μόλις είχε επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από αποστολή στην Τουρκία. Ο Μπλίνκεν είπε πως αν κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Συρία, η Ρωσία θα κολλήσει στο βάλτο και θα εμφανιστεί ως συνεργάτης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στη σφαγή σουνιτών. Σημείωσε ότι η Ρωσία και ο Σύρος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν η σύγκρουση δεν τελειώσει, «μία κατάσταση που δίνει στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα». Είπε ακόμη πως η Ρωσία κλιμακώνει το ρόλο της στον πόλεμο της Συρίας γιατί φοβάται πως θα χάσει το μόνο οχυρό που έχει στη Μέση Ανατολή. «Ο Ασαντ δεν μπορεί να νικήσει. Μπορούν μόνο να τον εμποδίσουν να χάσει...», είπε.

Πρόσθεσε επίσης (όπως και ο Κέρι) πως οι ΗΠΑ «αναζητούν άλλες εναλλακτικές» στην κατεύθυνση «τερματισμού» του πολέμου στη Συρία.

Ρωσική απάντηση στις αμερικανικές απειλές περί πυρηνικών

Επιπλέον, χτες, η Μόσχα αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε στις 26/9 σε αεροπορική βάση της Β. Ντακότα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που άφησε αιχμές και εξαπέλυσε απειλές κατά της Ρωσίας, προτρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αμερικανικών, νέων σύγχρονων πυρηνικών όπλων μην αποκλείοντας, γενικά, τη χρήση τους στο μέλλον, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα τα τελευταία 25 χρόνια, σε αντίθεση με εταίρους και αντιπάλους τους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις ερμήνευσε ως απειλή για μελλοντική χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης όπου θα συμμετάσχει η Ρωσία, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία»...

Με δεδομένη τη νέα, απότομη όξυνση της ρωσο-αμερικανικής κόντρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, τηλεφωνώντας χτες βράδυ στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να ξαναρχίσει το διάλογο με τους Αμερικανούς στη Γενεύη και να προχωρήσει σε μία επταήμερη εκεχειρία στη Συρία. Ο Λαβρόφ φάνηκε θετικός σε μία 48ωρη εκεχειρία, απορρίπτοντας προς το παρόν την πρόταση για την επταήμερη παύση πυρός. Ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να συνεχίσει το ρόλο του σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπου θα μεταβεί για την κηδεία του Ισραηλινού πρώην Προέδρου Σιμόν Πέρες και να συναντήσει στη συνέχεια τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, που επίσης θα παραβρεθεί στην κηδεία.

Τέλος, πολιτικοί της Τουρκίας και της Γερμανίας εξέφρασαν «ανησυχία» για την κατάσταση στη Συρία, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αγκυρα είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία πάνω σε μία νέα εκεχειρία στη Συρία και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα είπε πως συμφωνήθηκε ιρανο-τουρκική συνεργασία «για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ