Σάββατο 29 Απρίλη 2017 - Κυριακή 30 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις από την κλιμάκωση πολεμικών επιχειρήσεων

Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών το πρωί της Πέμπτης σε αποθήκη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και η στρατιωτική επιλογή της Τουρκίας να βομβαρδίσει τα ξημερώματα της Τρίτης θέσεις Κούρδων μαχητών σε Βόρειο Ιράκ και Βορειοανατολική Συρία, με πρόσχημα τους Κούρδους του ΡΚΚ, δυναμιτίζει περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία, ενώ υποτίθεται ότι 2 και 3 Μάη θα ξεκινήσει στην Αστάνα του Καζακστάν νέος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων.

Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών προκάλεσαν την προσεκτική, πλην έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που κάλεσε όλες τις χώρες «να ενεργούν με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Προκάλεσαν εύλογη οργή και στη Δαμασκό, που διαπιστώνει αμήχανα τη δράση πολλών ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο έδαφός της...

Ωστόσο, περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσαν οι επιθέσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά κουρδικών δυνάμεων που μάχονται τους τζιχαντιστές σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία επειδή οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις «δεν είχαν εγκριθεί από τον συνασπισμό» των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως η Αγκυρα έδωσε στο συνασπισμό «χρονικό περιθώριο μικρότερο μιας ώρας», θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτικών. «Αυτό ήταν ειδοποίηση, όχι ο συντονισμός που θα περίμενες από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, «ανησυχία» για τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι επιδρομές σε δύο κυρίαρχες χώρες είναι «ανεπίτρεπτες και αντιπαραγωγικές ενάντια στις ιδρυτικές αρχές των διακρατικών σχέσεων».

Το Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία είναι εγγυητές της συμφωνίας της 30ής Δεκέμβρη για την «εκεχειρία στη Συρία», ανακοίνωσε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας χωρών «με όποιο κίνητρο ή δικαιολογία», παραμένει παραβίαση του διεθνούς δικαίου ανοίγοντας το δρόμο μεγαλύτερης αστάθειας.

Και ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Συρία, Σίε Σιαογιάν, αντέδρασε παροτρύνοντας αυτούς που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Ασαντ, «να πάρουν μαθήματα από ό,τι συνέβη με τις ανατροπές κυβερνήσεων σε Ιράκ, Λιβύη και αλλού».

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις και αντιδράσεις, στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζ. Μ. Ερό στοχοποίησε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Ασαντ ως «υπεύθυνη» για τη χρήση φονικών χημικών όπλων στις 4/4 στην επαρχία Ιντλίμπ και στο Λονδίνο ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εξαπόλυση νέας στρατιωτικής «δράσης» κατά της Συρίας, «αν ζητηθεί...».


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ