Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται νέος γύρος συναντήσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες για το νέο γύρο συναντήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρουσίασε ως πιθανή μέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων την επόμενη Τρίτη. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η απόφαση είναι για περαιτέρω εντατικοποίηση των συναντήσεων. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι συναντήσεις θα γίνονται τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα».

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε και πάλι ως αξιοσημείωτη εξέλιξη τη «διαφοροποίηση όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το Εδαφικό όχι σε συνδυασμό με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις». Ακόμα, σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό για τους χειρισμούς του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Λευκωσία δεν έχει εγείρει θέμα αντικατάστασης του Αϊντε (όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα), αλλά και ότι ο διπλωμάτης του ΟΗΕ είχε κάνει «κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια ερωτήματα, κάτι το οποίο οδήγησε στο να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Αϊντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευτεί». Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό διάφορα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης (πχ. ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ) εντείνουν την κριτική τους στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για άσκηση πιέσεων στην κυπριακή κυβέρνηση και στήριξη θέσεων της τουρκικής πλευράς. Πάντως, σε νέα του συνέντευξη ο Αϊντε θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού «είναι πιο κοντά από ποτέ, αλλά μένει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό πως στα μέσα του Οκτώβρη αναμένεται στην Κύπρο ο πρόεδρος του γαλλικού κολοσσού «Τοτάλ» στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που δείχνει για να ενισχύσει την παρουσία του ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, με στελέχη του ομίλου είχαν συναντηθεί στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης στο Παρίσι πριν από λίγες μέρες, στο περιθώριο της συνάντησης Αναστασιάδη - Ολάντ. Υπενθυμίζεται ότι σε κοινοπραξία που έχει συστήσει μαζί με την ιταλική «ΕΝΙ», η «Τοτάλ» διεκδικεί στο πλαίσιο του νέου γύρου αδειοδοτήσεων τα «τεμάχια» «6» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ήδη επιχειρεί στο «11».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ