Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μεθοδεύσεις ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Με πολλούς τρόπους εκδηλώνεται η προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση, ενόψει μάλιστα της αναμόρφωσης προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου που ετοιμάζουν από κοινού κυβέρνηση - εργοδοσία και κουαρτέτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων Ομίλου Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες νομού Εύβοιας.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η εργοδοσία δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, «...όταν υποβάλλουμε αιτήματα προς τη διοίκηση, εκείνοι παραπέμπουν τους συναδέλφους να απευθύνονται ατομικά στους διευθυντές τους για τη λύση των προβλημάτων. Δεν αναγνωρίζουν δηλαδή στους εργαζόμενους το δικαίωμα της εκπροσώπησης, από αυτούς που οι ίδιοι εξέλεξαν. Σε απάντηση στην καταγγελία μας, η εταιρεία επιβεβαίωσε γραπτώς ότι απαιτεί από τους συναδέλφους να δίνουν γραπτή εξουσιοδότηση (!) στο σωματείο για να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους».

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τέσσερις απολύσεις που καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην επιχείρηση «MICROFILL - Ζαφρανάς ΑΕ» (δραστηριοποιείται στον κλάδο των δομικών υλικών στην Κόρινθο). Το σωματείο χαρακτηρίζει τις απολύσεις «εκδικητικές, τρομοκρατικές και καταχρηστικές», αφού στο στόχαστρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι που είναι ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου. Σε Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν συλλογικά τα σχέδια της εργοδοσίας.

Στο μεταξύ, ενάντια στο επιχειρησιακό σωματείο, με αγωγή που πρόκειται να εκδικαστεί σήμερα, έχει στραφεί η εργοδοσία στην επιχείρηση «Forthnet - Netmed», απαιτώντας να χάσουν την ιδιότητά τους ως μέλη του ΔΣ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» από τρίτες εταιρείες. Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση σήμερα, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια.

Τέλος, στο Πρωτοδικείο Βόλου εκδικάζεται αύριο Παρασκευή η μήνυση που κατέθεσε στους ιδιοκτήτες της εφημερίδας «Θεσσαλία» του Βόλου ο δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΜΕ του ΠΑΜΕ Θανάσης Βογιατζής. Ο συνδικαλιστής είχε απολυθεί το Νοέμβρη του 2011 γιατί δεν είχε υπογράψει ατομική σύμβαση μείωσης του μισθού του. Η απόλυση πρωτόδικα είχε κριθεί άκυρη και καταχρηστική.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org