Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12541

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
«Ματωμένα» πλεονάσματα στις πλάτες του λαού...

Διόγκωση της φοροληστείας και μόνιμη «πρέσα» στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες εμφανίζουν τα στοιχεία του πρώτου 8μήνου


ΣΕΛ.  3
Διαμαρτυρίες σωματείων και φορέων με αιχμή το υπερταμείο

Συγκέντρωση με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ χτες στη Θεσσαλονίκη. Απεργία και κινητοποίηση στο Σύνταγμα από εργαζόμενους σε ΕΥΔΑΠ και «Κτιριακές Υποδομές»


ΣΕΛ.  7

Ο λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα, χαρακτήρισε εξαπάτηση την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι «σπάει αυγά». Αυτά που εμφανίζει ως «αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις» είναι στην πραγματικότητα υλοποίηση της αντιλαϊκής κατεύθυνσης της απελευθέρωσης αγορών με διαφορετικό τρόπο και προς το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε ότι στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, του καπιταλισμού, καμιά επιχείρηση δεν υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον, όποια και αν είναι η συμμετοχή του κράτους σε αυτήν, αλλά μόνο το καπιταλιστικό κέρδος. Επισήμανε πως πίσω από τη «χρυσόσκονη» της κυβερνητικής προπαγάνδας υπάρχουν οι θυσίες δίχως τέλος για το λαό και η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Κάλεσε το λαό να πει τέλος στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων, να παλέψει για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, για ανάκτηση απωλειών, ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών, να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση που έχει ανάγκη ο λαός.


ΣΕΛ.  5  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργάνωση και σχέδιο

Η παρέμβαση του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό στα τέλη της περασμένης βδομάδας επιβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση που έκανε τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά αντίθετα άνοιξε ένα νέο κύκλο ανατροπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το ΔΝΤ, επικαλούμενο τη δημοσιονομική διάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, είναι ότι άμεσα η κυβέρνηση θα κληθεί να περικόψει ξανά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, διαλύοντας τον κουρνιαχτό που η ίδια σήκωσε με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που συνεχίζει να αποδίδεται μετά τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, με στόχο να φανεί ότι δεν μειώνονται παραπέρα οι κύριες συντάξεις.

Για τις επικουρικές, βέβαια, δεν υπήρξαν τέτοιες «ευαισθησίες» από την πλευρά της κυβέρνησης, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από 250.000 δικαιούχοι είδαν τις πενιχρές μηνιάτικες αποδοχές τους να μειώνονται κι άλλο.

Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο βήμα θα είναι να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις όσων σήμερα συνεχίζουν να λαμβάνουν την «προσωπική διαφορά», στο όνομα μάλιστα της «ισονομίας» και της εξίσωσης προς τα κάτω, που επικαλείται «διά πάσαν νόσον» η κυβέρνηση.

Τι δείχνει το παράδειγμα του Ασφαλιστικού; Οτι δεν υπάρχει όριο, δεν υπάρχει «ταβάνι» στην επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του στα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν πέντε μήνες, η συζήτηση για το επόμενο βήμα στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει, στο έδαφος μάλιστα των ελλειμμάτων που καταγράφει «με το καλημέρα» το νέο ασφαλιστικό υπερ-ταμείο, ο ΕΦΚΑ.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα μέτωπα, όπως αυτό της Υγείας, των μισθών, των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι φανερό ότι μπροστά σ' αυτήν την κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου, που από το Α έως το Ω υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κανένας χώρος δουλειάς, κανένας κλάδος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Ούτε όμως είναι αρκετό να περιορίζονται οι όποιες αντιδράσεις στην καταδίκη ή ακόμα και στην προσπάθεια να εμποδιστούν τα μέτρα, χωρίς η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης και των αγώνων τη δική τους ατζέντα, το δικό τους σχέδιο, απέναντι στο σχέδιο του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Απ' αυτή τη σκοπιά, έχει μεγάλη αξία η πρωτοβουλία που ανέλαβαν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες να καλέσουν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναλάβουν ευθύνη στο χώρο τους και να οργανώσουν την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών.

Εξίσου σημαντική είναι η πρωτοβουλία των συνδικάτων να συνταχθεί σχέδιο νόμου για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με βάση αυτό να απευθυνθούν σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής. Ηδη, με αυτό το πλαίσιο πάλης προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλίες που παίρνουν συνδικάτα σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο για τις ΣΣΕ, τις συντάξεις, την ανεργία, τα ζητήματα της Υγείας κ.ά.

Το στίγμα όλης αυτής της δράσης είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και αναμονή. Οτι αυτό που επείγει κάθε στιγμή, είναι να δυναμώνει μέσα από κάθε μάχη η οργάνωση των εργαζομένων, η προετοιμασία για πιο μαζικούς ταξικούς αγώνες, με όλες τις μορφές, και με απεργία. Η πλάστιγγα μπορεί να γείρει υπέρ του λαού με την ανασύνταξη του κινήματος, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, την ενίσχυση του ΚΚΕ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ
Εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε κόντρα στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Δήμος Καισαριανής, έγινε μπροστά από το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που λειτούργησε ο Δήμος Καισαριανής για να μάθουν και να εμπνευστούν οι νέες γενιές από τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.


ΣΕΛ.  10


ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
Πανόραμα επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών

ΣΕΛ.  9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα δίκαια αιτήματά τους βρήκαν απέναντι τα ΜΑΤ

ΣΕΛ.  16
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  17


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org