Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους στα νοσοκομεία

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας, για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που διευρύνονται σε όλους τους τομείς

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους όσους δουλεύουν σε αυτά, γιατρούς και νοσηλευτές, εργαζομένους στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη, διοικητικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αττικό», «Αγιος Σάββας», Γενικό Νίκαιας), Επιτροπές Αγώνα, κλαδικά σωματεία εργαζομένων στην Καθαριότητα, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, το σωματείο των Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς των εργολάβων, όπου η απληρωσιά και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων βασιλεύει, αλλά και να μην περάσουν οι εργαζόμενοι σε ατομικές συμβάσεις έργου, πρόταση που προωθεί το υπουργείο, αν και προσωρινά βρίσκεται υπό την αίρεση του ΣτΕ.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του σωματείου, η τελευταία από τις οποίες έγινε την προηγούμενη βδομάδα, για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργολαβικών εργαζομένων.

Υπογράμμισε, ακόμα, πως αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται και οι επικουρικοί γιατροί, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων.

«Ο αγώνας σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στην πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου. Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν συνδικαλιστές του κλάδου, καθώς και μια εργολαβική εργαζόμενη από τον «Ευαγγελισμό». Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσαν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες και σωματεία στα δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, η οποία θα ξεκινήσει από τους χώρους των νοσοκομείων και θα καταλήξει στο υπουργείο.

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, στον οποίο έθεσε το αίτημα για προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι κυβέρνηση και υπουργείο δεν έχουν σκοπό να προσλάβουν εργαζόμενους με τέτοια σχέση εργασίας, επικαλούμενος τους «μνημονιακούς νόμους».

Ειδικά για το ζήτημα των εργολαβικών εργαζομένων, είπε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και παρέδωσε σχετικό κείμενο στους συνδικαλιστές, με το οποίο υποτίθεται πως η εργολαβική εργασία και οι ατομικές συμβάσεις έργου θα αντικατασταθούν με ατομικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Ως προς τη διάρκεια, έκανε σαφές πως αυτή θα έχει ανώτατο όριο τους 24 μήνες.

Στην ουσία, οι συμβάσεις αυτές εμφανίζονται ως μια «μεταβατική περίοδος» έως το τέλος του 2018. Στη συνέχεια, ακόμα και οι εργαζόμενες που θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη μοριοδότηση ώστε να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση, θα βρεθούν ξανά «στον αέρα». Είναι ενδεικτικό ότι στις εναλλακτικές που θα ακολουθήσουν, το κείμενο αναφέρει πρώτη - πρώτη την «αυτο-οργάνωση των εργαζομένων σε μορφές κοινωνικής εργασίας», δηλαδή τη σύσταση «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» από τους υπό απόλυση εργαζόμενους, που θα διεκδικήσουν ως «εργολάβοι» να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας.

Οσο για τους επικουρικούς γιατρούς, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα, στην επισήμανση των συνδικαλιστών πως αυτό σημαίνει απόλυση και ανεργία, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως «έτσι το ερμηνεύετε εσείς»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ