Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κλιμακώνει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού η κυβέρνηση

Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» και καλλιεργεί εφησυχασμό στους εργαζόμενους, μιλώντας για ενίσχυση των «εθνικών θέσεων»!

Η πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το Ζάππειο συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την απάντηση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και το πόρισμα των «ειδικών» της
Η πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το Ζάππειο συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την απάντηση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και το πόρισμα των «ειδικών» της
Κλίμα αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού καλλιεργεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, στις 17 Οκτώβρη. Με αφορμή την ολοκλήρωση του πορίσματος από την «Επιτροπή σοφών» που είχε συστήσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε χτες να καθησυχάσει τους εργαζόμενους για τις αλλαγές που συζητιόνται στο παρασκήνιο, ισχυριζόμενος ότι το πόρισμα της Επιτροπής ενισχύει τις «εθνικές θέσεις».

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος, αφού ανακοίνωσε ότι από προχτές του παραδόθηκε η έκθεση της «Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών» για τη μεταρρύθμιση στα Εργασιακά, πρόσθεσε ότι «και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα... Ηρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο... Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη».

Κάτω από αυτές τις κενές περιεχομένου διακηρύξεις, περί «επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», που πρέπει να κάνουν το λαό να κουμπώνεται, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει ότι η «εθνική γραμμή» που έχει συμπτύξει με τις εργοδοτικές Ενώσεις και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, είναι γραμμή υπεράσπισης και νομιμοποίησης της σημερινής ζούγκλας στην αγορά εργασίας, στο έδαφος της οποίας εκκολάπτονται οι επόμενες ανατροπές.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το λαό υπηρετεί και η διαρροή μέρους του πορίσματος που συνέταξε η «Επιτροπή των ειδικών». Σ' αυτό εμφανίζεται η Επιτροπή να προτείνει την υπερίσχυση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών, αλλά με προϋποθέσεις που δεν περιγράφονται, τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού από τους «κοινωνικούς εταίρους», αφού πρώτα τεθεί το πλαίσιο από κάποια ...άλλη Επιτροπή εμπειρογνωμόνων (!), με κριτήρια φυσικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως προβλέπει και ο νόμος Βρούτση, που ενεργοποιείται από 1/1/2017.

Για το συνδικαλιστικό νόμο, η Επιτροπή εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές, ενώ για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πόρισμα.

Κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Το πρώτο που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει και δεν προκαθορίζει την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτό που εξυπηρετεί κατά βάση είναι οι προπαγανδιστικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβρη και με το πόρισμα για το Ασφαλιστικό.

Πολύ περισσότερο που με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις της κινούνται στο γνωστό αντεργατικό πλαίσιο «περί βέλτιστων πρακτικών», για τις οποίες μιλάει και το ΔΝΤ, αλλά και ευρωπαϊκά όργανα, χωρίς φυσικά να τίθεται θέμα κατάργησης των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν τουλάχιστον μετά το 2010.

Αλλωστε, μόλις την περασμένη βδομάδα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη χώρα μας, στη Δήλωση Συμπερασμάτων της, έκανε σαφές ότι «...θα ήταν σφάλμα να συμπεράνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να αντιστραφούν, γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Η τοποθέτηση αυτή, μάλιστα, έχει εκ των προτέρων γίνει δεκτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία στο 3ο μνημόνιο συμφώνησε να νομοθετήσει με τρόπο τέτοιο που να μην υπάρχει επιστροφή σε προηγούμενο καθεστώς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σήμερα «το πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το Εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ τα Εργασιακά θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης και στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ στις 13 Οκτώβρη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν», υπονοώντας τις θέσεις που εκφράζει στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ.

Με μια κουβέντα, ο υπουργός «καλεί τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα», αφού τόσο το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και τα συμβούλια υπουργών, είναι οι κατεξοχήν εκφραστές της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, που σαρώνει τα εργατικά δικαιώματα σε όλα τα κράτη - μέλη, διευρύνει την ευελιξία και τσακίζει τους μισθούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org