Υπέρ της μεγαλύτερης «συνεργασίας» των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ τάχθηκε η ελληνική κυβέρνηση...
Με φανερές τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από καίρια ζητήματα, όπως η λεγόμενη «ευρωπαϊκή άμυνα» και η μορφή των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε χτες στην Μπρατισλάβα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ.
Από τα βασικά θέματα της συνόδου, όπου προέδρευσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν η «συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των αμυντικών πτυχών της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας», κείμενο - μπούσουλας για την προάσπιση και παραπέρα προώθηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Βάση της τέτοιας συζήτησης ήταν και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας.
Στο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Αμυνας μίλησαν επίσης για τις εν εξελίξει αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική.
Σε ένα τέτοιο φόντο, συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρέπει να αντιδράσουν στις «σημερινές απειλές», ανέλαβαν «κοινή δέσμευση» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Παραπέρα, συμφώνησαν «στην ανάγκη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου - να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πληθυσμούς της Ευρώπης ενάντια στις απειλές για την ασφάλεια και τους κινδύνους του σήμερα και του αύριο», όπως αναφέρει σχετικά η σλοβακική προεδρία, με το Σλοβάκο υπουργό Π. Γκάιντο να επισημαίνει ότι «πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις για να καταστεί η ΕΕ ισχυρή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από στρατιωτική άποψη».
Παραπέρα, οι υπουργοί είχαν συνομιλίες για τη σχέση ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επίσης παρόντα στη σύνοδο, στην προσπάθεια συντονισμού των δύο κέντρων, ακριβώς για καλύτερη προάσπιση των θέσεών τους στην κόντρα με Ρωσία, Κίνα κ.ά.
Οι χτεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.
«Υπάρχει», αναφέρει η σλοβακική προεδρία, «μια γενική συναίνεση για την ανάγκη να αναλάβουν (σ.σ. ΕΕ και ΝΑΤΟ) κοινές δράσεις κατά των υβριδικών απειλών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Στα παραπάνω επικίνδυνα σχέδια εμφανίζονται όλοι να συναινούν, ωστόσο κάθε πλευρά υπολογίζει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μ. Φάλον, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης», υπογραμμίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης».
Εκφράζοντας τις διαχρονικές θέσεις της αστικής τάξης της χώρας του και της σχέσης με τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Ευρώπης και δεσμευμένοι υπέρ της ανάπτυξης περισσοτέρων στρατιωτών στην Εσθονία, στην Πολωνία», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα από την Ευρώπη, για να απαντηθούν οι «προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή της δημιουργίας ενός στρατηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, το οποίο τελικά θα υπονόμευε τις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ».
Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Βρετανό υπουργό αν το Brexit θα στερήσει από το Λονδίνο το δικαίωμα του βέτο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας, απάντησε ότι «δεν υπάρχει εδώ πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που όπως και εμείς θεωρούν ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών».
Προς άμβλυνση των αντιθέσεων, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να τονίσει τη σημασία της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Βαρσοβία, λέγοντας ότι «δίνει νέα ουσία στην εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Χαιρέτισε, επίσης, τις νέες συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι και οι δύο αλληλοενισχύονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο οργανισμών είναι διάφανος και ανοικτός.
Από κοντά και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, σημείωσε: «Πρόκειται για την χρησιμοποίηση εργαλείων που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε μία αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ».
O Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην τοποθέτησή του υποστήριξε τη «συνεργασία των δύο οργανισμών ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αμοιβαία οφέλη ασφαλείας. Προϋπόθεση για αυτή τη συνεργασία είναι ο σεβασμός της αυτονομίας, της ιδιαίτερης αποστολής, του θεσμικού πλαισίου και της πλήρους συμμετοχής όλων των μελών των δύο οργανισμών», σημείωσε.
Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου συναντήθηκε με την Φ. Μογκερίνι, την οποία προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα. Συναντήθηκε, επίσης, με τους ομολόγους του από Ολλανδία, Πορτογαλία, Βρετανία και Ιταλία.