Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ορισμένες επισημάνσεις για τα «νέα» βιβλία Γλώσσας στα ΕΠΑΛ

...ή αλλιώς πώς εννοεί η κυβέρνηση την αναβάθμιση

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2016 - 2017) στα ΕΠΑΛ - προφανώς και για να δείξει το υπουργείο τι εννοεί λέγοντας ότι τα ΕΠΑΛ «αναβαθμίζονται» - τα διακριτά μέχρι τώρα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενοποιούνται κάτω από το γενικό τίτλο «νέα Ελληνικά» τόσο στην Α' Λυκείου όσο και στη Β' Λυκείου.

Κατ' επέκταση, αποσύρονται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ τα διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία που χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία των διαφορετικών και διακριτών μαθημάτων (νεοελληνική γλώσσα και νεοελληνική λογοτεχνία) δηλαδή τα βιβλία «Εκφραση - Εκθεση» τεύχος Α' και «Εκθεση - Εκφραση» Τεύχος Β' καθώς και τα βιβλία «κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας» τεύχος Α' και τεύχος Β'. Αντί γι' αυτά επανεισάγονται στις τάξεις Α' και Β' ΕΠΑΛ τα βιβλία που είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 2000 στα (τότε) ΤΕΕ, για τη διδασκαλία του ενοποιημένου μαθήματος (πλέον) «Νέα Ελληνικά».

Σημειώνουμε, ότι στα ΓΕΛ, ωστόσο, τα παραπάνω βιβλία (κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας και «Εκθεση - Εκφραση») παραμένουν. Τα βιβλία αυτά χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα τόσο στα ΓΕΛ όσο και στα ΕΠΑΛ. Δηλαδή, η ενοποίηση του μαθήματος αφορά μόνο στα ΕΠΑΛ.

Τι σημαίνει αυτό;

Δεν θα υπάρχει πλέον ξεχωριστό βιβλίο για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Στην ουσία, το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας καταργείται ως ιδιαίτερο και ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο για τις τάξεις Α' και Β'.

Συγκεκριμένα: Τα βιβλία «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» τεύχος α' και β' είναι βιβλία 500 και 550 σελίδων, αντίστοιχα. Περιλαμβάνουν το ιστορικό πλαίσιο που γέννησε κάθε λογοτεχνικό ρεύμα, εκτενείς εισαγωγές για τα γνωρίσματα των λογοτεχνικών ρευμάτων/σχολών - αφηγηματικές τεχνικές/τρόπους, διάκριση των ειδών της λογοτεχνικής έκφρασης, εισαγωγή στο κάθε ξεχωριστό έργο, βιογραφικά στοιχεία, ερωτήσεις - εργασίες).

Στα «νέα βιβλία», τα λογοτεχνικά κείμενα και στα δύο μαζί (Α' και Β' Λυκείου), δεν ξεπερνούν τα 40 «ατάκτως ερριμμένα» πλάι σε άρθρα από τον Τύπο, οδηγίες χρήσης κ.λπ.

Η συγγραφική ομάδα, βέβαια, αυτή την υποβάθμιση - κατάργηση της λογοτεχνίας την ονομάζει «συνδιδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας».

Τα επανεισαγόμενα, λοιπόν, βιβλία με τον γενικό τίτλο «Νέα Ελληνικά» (Α' και Β' ΕΠΑΛ) αποτελούν την επιτομή της «αναβάθμισης» (των ΕΠΑΛ; των μαθημάτων;) πλάι, βέβαια, στην περικοπή ωρών (π.χ. η Ιστορία έχει απομείνει, από τις συνεχείς αναβαθμίσεις, 1 ώρα στην Α' Λυκείου), την υποστελέχωση εργαστηρίων, τις ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ.

Χωρίς, φυσικά, να υποστηρίζουμε το περιεχόμενο των προηγούμενων βιβλίων, έχει σημασία να σταθούμε σε ορισμένα προβλήματα που δημιουργούνται, που αφορούν όχι μόνο στη «λογοτεχνική παιδεία» των μαθητών των ΕΠΑΛ, αλλά την ίδια τη γλωσσική τους συγκρότηση, τον τρόπο που μαθαίνουν να οργανώνουν τη γλώσσα και τη σκέψη τους.

Ειδικότερα:

1. Τα βιβλία αυτά δεν είναι αυτόνομα, όπως και οι ίδιοι οι συγγραφείς ομολογούν. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτά που αποσύρθηκαν. Γιατί, λοιπόν, αποσύρθηκαν από τους μαθητές των ΕΠΑΛ που τα χρειάζονται περισσότερο (ελάχιστα παιδιά των ΕΠΑΛ έχουν την οποιαδήποτε εξωσχολική βοήθεια). Τι θα κάνουμε; Θα βγάζουμε φωτοτυπίες; Και πού; Και με τι;

Μήπως έτσι κι αλλιώς τα παιδιά των ΕΠΑΛ, που τα περιμένει η μαθητεία, δεν πρέπει να μάθουν και πολλά - πολλά; Αυτή είναι η «ισότητα των ευκαιριών» για την οποία μιλά υποκριτικά η κυβέρνηση;

2. Υπάρχει ασυνέχεια ανάμεσα στα «νέα» βιβλία Α' και Β' Λυκείου και στο βιβλίο «Εκφραση - Εκθεση» για την Γ' Λυκείου που παραμένει στα ΕΠΑΛ. Μήπως, τελικά, θα οδηγηθούμε και σε νέα απόσυρση βιβλίων στη Γ' Λυκείου, για να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση, στα μέτρα της κυβέρνησης;

3. Τα γλωσσικά φαινόμενα δεν μπορούν να διδαχθούν επαρκώς από το ίδιο το βιβλίο. Το βιβλίο στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει μια απλή αναφορά.

Για παράδειγμα, στη σελίδα 37 στα «Νέα ελληνικά» Α' ΕΠΑΛ ζητείται οργάνωση κειμένου - διαγράμματος, χωρίς κανένα υπόδειγμα.

Λείπει η θεωρία με συνοχή και συνέχεια, οι πρακτικές ασκήσεις, τα παραδείγματα.

Η ύλη δεν είναι ούτε σωστά δομημένη, ούτε δοσμένη μεθοδολογικά. Είναι στην κυριολεξία «πλίνθοι και λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».

Για παράδειγμα, στα «Νέα Ελληνικά» της Α' ΕΠΑΛ (στη σελ. 44, άσκηση Γ. «ερμηνεία κειμένου»), ζητείται να βρεθούν επιχειρήματα, όταν η ελάχιστη αναφορά στο τι είναι το επιχείρημα γίνεται στη 2η ενότητα του βιβλίου σελ. 82, δηλαδή αργότερα...

Απ' ό,τι φαίνεται, η ουσιαστική γνώση και καλλιέργεια της γλώσσας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση.


Κίτσα ΜΑΜΙΤΣΙ
Φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και η παρέμβαση του ΚΚΕ

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα έχουν μετατρέψει σε χώρους εγκλωβισμού και εξαθλίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 5.800, όταν τα «χοτ σποτ» σε Μόρια και Καρά Τεπέ έχουν χωρητικότητα 3.500 θέσεις. Στη Χίο οι εγκλωβισμένοι ξεπερνούν τους 3.600 (με «χοτ σποτ» 1.100 θέσεων), στη Σάμο τους 1.500 (με «χοτ σποτ» 850 θέσεων), στην Κω τους 1.600 (με «χοτ σποτ» 1.000 θέσεων).

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, έφηβοι και νέοι. Η κατάσταση που βιώνουν είναι τραγική. Ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αντιμετώπισαν φοβερές ταλαιπωρίες και μεγάλους κινδύνους, ξόδεψαν τα χρήματα και την όποια περιουσία τους για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπου, όπως τους έλεγαν, θα τελείωναν τα βάσανά τους. Ομως, αυτοί βρέθηκαν να ζουν υπό περιορισμό και σε πολύ δύσκολες συνθήκες να περιμένουν, με αγωνία και για μήνες τώρα, για να μάθουν ποια θα είναι η τύχη τους. Για το αν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν, να μείνουν ή θα τους γυρίσουν πίσω.

Αυτή η συσσώρευση ανθρώπων σε καθεστώς ανασφάλειας και απαράδεκτων συνθηκών δημιουργεί πολλά σοβαρά προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους των νησιών.

Μέσα στα υπερφορτωμένα «χοτ σποτ» βρίσκονται στοιβαγμένα παιδιά και έφηβοι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, γίνονται απόπειρες αυτοκτονίας. Ξεσπούν επεισόδια που ξεκινούν συνήθως από εφήβους και νέους διαφορετικών εθνοτήτων. Στο «χοτ σποτ» στη Μόρια της Λέσβου, πριν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια, βρίσκονταν πάνω από 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αντί να φιλοξενούνται σε κρατικές μονάδες φροντίδας και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανένωσης με τις οικογένειές τους. Σε αυτό το καθεστώς, οι φήμες οργιάζουν και πανικός δημιουργείται εύκολα. Ορισμένοι παρασύρονται από τα καλέσματα των διαφόρων ύποπτων «αλληλέγγυων» και ΜΚΟ, που τους εκθέτουν σε ενέργειες που διευκολύνουν τη συκοφάντησή τους και την καταστολή.


Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τα «χοτ σποτ», στο κέντρο και στο λιμάνι των πόλεων, είτε γιατί οι εγκλωβισμένοι δεν χωρούν στο «χοτ σποτ», είτε γιατί αναζητούν μάταια κάποιο δρόμο διαφυγής.

Αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της επικίνδυνης και απάνθρωπης πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε μια προωθημένη ζώνη διπλού εγκλωβισμού. Είναι φανερό ότι αυτό τους διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση των απελπισμένων, σύμφωνα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους. Αλλωστε, δεν είναι και λίγες οι κυνικές προτάσεις που είναι δημόσια διατυπωμένες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η οριστική λύση είναι να ανακηρυχτούν τα νησιά, με τον πιο επίσημο τρόπο, σε στρατόπεδα φύλαξης μεταναστών και προσφύγων! Εδώ, με πρόσχημα τους πρόσφυγες, έφεραν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε αυτό θα διστάσουν;

Τις συνέπειες από αυτήν την πολιτική τις είχε έγκαιρα αποκαλύψει το ΚΚΕ στο λαό και οι δυνάμεις του στο Αιγαίο στους νησιώτες. Γι' αυτό, υπόλογοι απέναντι στα λαϊκά στρώματα των νησιών, εκτός από την κυβέρνηση, είναι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, οι όποιοι αποδέχθηκαν και συμφώνησαν με αυτήν την πολιτική.

Στην αναμπουμπούλα οι λύκοι χαίρονται. Το δράμα των προσφύγων και τις συνέπειες που υπάρχουν από τη συσσώρευσή τους στα νησιά του Αιγαίου, επιχειρούν να τις αξιοποιήσουν οι αντιδραστικές δυνάμεις, με πρώτη και καλύτερη τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα, την ανησυχία και το φόβο που νιώθουν οι κάτοικοι, με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Να υιοθετήσουν ρατσιστικές θέσεις και να ανεχτούν τους φασιστικούς τραμπουκισμούς κατά παιδιών, γυναικών και απροστάτευτων προσφύγων. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Να δηλητηριάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να διευκολύνουν τα επικίνδυνα σχέδια αυτών που ευθύνονται και για την ύπαρξη των προσφύγων και για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και τη χώρα.

Στήνουν προβοκάτσιες

Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ανάλογα του σκοπού τους.

Στη Χίο, παραδείγματος χάρη, εμφανίζονται μέσα από διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο ως αγανακτισμένοι κάτοικοι και ως θύματα των μεταναστών. Εχουν συγκροτήσει περιφερόμενες ομάδες, οι οποίες με το προσωπείο του ανήσυχου πατριώτη ή του φιλήσυχου, αλλά αγανακτισμένου νοικοκύρη, παρεμβαίνουν στις συγκεντρώσεις των κατοίκων και σπέρνουν το ρατσιστικό μίσος. Για να το πετύχουν, λένε τερατώδη ψέματα για επιθέσεις, βιασμούς, λεηλασίες που δήθεν προκαλούν οι μετανάστες και προτείνουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να τους ακολουθήσουν σε «ομάδες προστασίας».

Στήνουν προβοκάτσιες. Οπως τον Απρίλη στο λιμάνι, όπου κατηγόρησαν και έσυραν στα δικαστήρια πρόσφυγες, ότι δήθεν κατέβασαν την ελληνική σημαία. Δέρνουν μετανάστες και ύστερα καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση από μουσουλμάνους.

Κατηγορούν τους πρόσφυγες για όλα τα δεινά και τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες. Τους κατηγορούν ότι ευθύνονται για τη φτώχεια και την ανεργία. «Κόβουν τις συντάξεις για να έχουν λεφτά γι' αυτούς», λένε, «δεν παίρνουν τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς για να πάρουν των μεταναστών»!..

Φυσικά, διαδίδουν και χοντροκομμένες συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, η πιο συνηθισμένη είναι: «Ενδιαφέρεται για τους ξένους και αδιαφορεί για τους Ελληνες εργάτες και ανέργους»!

Η εγκληματική ΧΑ και οι άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, αρκετές φορές, υποκινούνται ή έχουν τη στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα και από ορισμένα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Ενισχύονται από ρατσιστικά κηρύγματα διαφόρων παραγόντων. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν την ανοχή της Αστυνομίας, λιμενικών κ.ά.

Τη φασιστική προπαγάνδα τη διευκολύνει και η δράση των αναρχικών - αντιεξουσιαστικών ομάδων, οι οποίες βαπτίζουν αντιρατσιστική δράση ενέργειες που προκαλούν τα αισθήματα των κατοίκων και εκθέτουν τους μετανάστες.

Βασικοί άξονες διεκδίκησης και πάλης

Μπρος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο καλούνται και πάλι με την πολιτική τους και μαζική τους παρέμβαση, να πρωτοστατήσουν ώστε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τη δράση του, να χαλάσει τους επικινδύνους σχεδιασμούς και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις προς όφελος του λαού των νησιών και των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Πρέπει να σημάνει και πάλι συναγερμός και χωρίς καθυστέρηση να αναπτυχθεί μια πολύμορφη κοινή δράση και πάλη από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς των νησιών, των γυναικών, των φοιτητικών συλλόγων, των αγροτών, των εργαζομένων στα «χοτ σποτ» και φυσικά των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων.

Οι βασικοί άξονες της μαζικής διεκδίκησης και πάλης πρέπει να είναι:

  • Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
  • Οχι στη λειτουργία και στην επέκταση των «χοτ σποτ» με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και τη βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες, αθωώνοντας και υπηρετώντας τους υπεύθυνους.
  • Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

Αυτό το πλαίσιο διευκολύνει την κοινή δράση του λαού των νησιών και με τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες, οδηγεί και ασκεί ουσιαστική πίεση για να ύπαρξη λύση. Στρέφεται κατά των υπευθύνων, βοηθάει στο να ξεσκεπάζεται η ακροδεξιά και ναζιστική δημαγωγία.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Αιγαίο έχουν αποδείξει ότι έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να παρεμβαίνουν μαχητικά και αποτελεσματικά και σε δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι και το Προσφυγικό. Με τις θέσεις και τη δράση τους πρωτοστάτησαν στο να εκφραστεί η γνήσια και μαζική λαϊκή αλληλεγγύη, όταν τα μεταναστευτικά ρεύματα κατέκλυζαν τα νησιά. Αποκάλυψαν την αλήθεια για τις αιτίες, αντιπάλεψαν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τη δημιουργία των «χοτ σποτ» και την εμπλοκή των ΜΚΟ. Εδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη και με αποτελέσματα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Λέσβο και στα άλλα νησιά και ξεσκέπασαν την ύπουλη προπαγάνδα των χρυσαυγιτών στα χωριά και στις γειτονιές, όταν όλοι οι άλλοι ήταν και είναι εξαφανισμένοι.

Τους κομμουνιστές και τις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος μπορούν να τους εμπιστευτούν τα λαϊκά στρώματα των νησιών και οι μετανάστες, γιατί έχουν δώσει απτές αποδείξεις ανιδιοτέλειας, πρωτοπόρας δράσης και προσφοράς στο λαό και επιβεβαιωμένων πολιτικών προβλέψεων.


Του
Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ*
*Ο Παναγιώτης Μεντρέκας είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αιγαίου του ΚΚΕ
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org