Συγκέντρωση με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ χτες στη Θεσσαλονίκη. Απεργία και κινητοποίηση στο Σύνταγμα από ΕΥΔΑΠ και «Κτιριακές Υποδομές»
Η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές» |
Σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και «Κτιριακές Υποδομές», τα σωματεία των εργαζομένων είχαν κηρύξει για χτες, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Ηλιού, μέλος του ΔΣ της ΕΛΒΟ και της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η ένταξη όλων αυτών των επιχειρήσεων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, για "αξιοποίηση" των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του».
Τόνισε πως «το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία, θα εξυπηρετεί κατά 50% το κρατικό χρέος και κατά το υπόλοιπο 50% τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις όσο και οι λαϊκές οικογένειες με την αύξηση των τιμολογίων».
MotionTeam |
Η πορεία του ΠΑΜΕ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης |
Το ίδιο και για την ΕΥΑΘ, όπου «ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για φτηνό και ποιοτικό νερό για όλους και δυνατότητα για διαχείριση των υδάτινων πόρων για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών, καθημερινά κόβεται η πρόσβαση σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να το πληρώσουν. Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση νερού, μεταφορών και ηλεκτρικού ρεύματος».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κατήγγειλε το ρόλο και τις ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και νέου (ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), σημειώνοντας: «Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΥΑΘ πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία για τα μάτια του κόσμου και μάλιστα με τρόπο που επιτείνει τη λογική του συντεχνιασμού.
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΥΔΑΠ, στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα |
Ο Κ. Ηλιού κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στον εφαρμοστικό νόμο και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κάλυψη των απωλειών. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Πασχάλης Λόγγος, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στην ΕΥΑΘ. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στην Αθήνα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο λεγόμενο υπερταμείο έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, χωρίς να έχει κηρύξει οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το πανό τους, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα: «Νερό φθηνό για όλο το λαό - ΕΥΔΑΠ Λαϊκή Περιουσία - Οχι στην ιδιωτικοποίηση». Από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό.
«Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνουν στην ανακοίνωση που μοίρασαν στη χτεσινή κινητοποίηση, καθώς η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι κι αυτή απαίτηση του κεφαλαίου. Καλούν σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους των άλλων εταιρειών που μπαίνουν στο υπερταμείο, όσο και με τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που έχουν απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, η Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων τεχνικών, καθώς και συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που φέρνει νέα επιδείνωση στο καθεστώς της ασφάλισής τους.
Στις «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ) οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της χτεσινής απεργίας. Πριν την απογευματινή συγκέντρωση, προχώρησαν το πρωί σε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπου σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μ. Δανδουλάκης, αναφέρθηκε στην εγκληματική απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του μοναδικού τεχνικού φορέα του Δημοσίου για τη Σχολική Στέγη και τις Κτιριακές Υποδομές Υγείας και Δικαιοσύνης.
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια του εποπτεύοντος υπουργού να παρουσιάσει το φορέα ως «υπερχρεωμένο», λες και οι εργαζόμενοι ευθύνονται για τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και διοικήσεων. Τέλος, επισημάνθηκε ότι στο νομοσχέδιο για το υπερταμείο, η εταιρεία εμφανίζεται πλέον να μην ανήκει ούτε καν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα πάντα - από το έργο και τη χρηματοδότηση μέχρι τα εργασιακά και μισθολογικά - θα καθοριστούν από τη νέα διοίκηση, στο πλαίσιο της σημερινής αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.