Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο επίκεντρο οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Με μεγάλη συμμετοχή νέων και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, η συζήτηση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - προσφυγιά - δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη», στο χώρο της Διεθνούπολης.

Αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμια της Αθήνας μετά από πρωτοβουλία δυνάμεων της ΚΝΕ, κατά την οποία μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε φοιτητές Τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Γιατί ξεσπούν πόλεμοι; Μας έχουν πει πολλά προσχήματα, όπως για παράδειγμα ότι στη Γιουγκοσλαβία ο πόλεμος έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ ταυτόχρονα όμως έριχναν τις βόμβες εμπλουτισμένου ουρανίου και πέθαιναν αθώοι άνθρωποι. Σήμερα, μας λένε ότι ο πόλεμος στη Συρία γίνεται για την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους". Ποιος όμως εξοπλίζει αυτές τις οργανώσεις; Τα στοιχεία που έχουν βγει είναι πολλά. Οι ομάδες αυτές έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, αποτελούν το πρόσχημα για την επέμβαση και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν κομμάτι της ιμπεριαλιστικής διαπάλης.

Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου είναι η διαπάλη για τις πρώτες ύλες, το φυσικό πλούτο, για τους δρόμους μεταφοράς τους, ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις σιδηροδρομικές γραμμές και φυσικά για το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη θα κερδίσει τα περισσότερα. Η σύγκρουση είναι τεράστια, βρίσκεται μέσα στο DNA του συστήματος».

Στη συνέχεια, ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στο θέμα του Προσφυγικού ως συνέπεια αυτής της κατάστασης. Επισήμανε βέβαια και τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που «έχουν δώσει εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια σε αποστολές στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Μάλι». Πρόσθεσε ακόμα ότι «πολύ επικίνδυνες προμηνύονται οι εξελίξεις για τους λαούς και μετά την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία». Γι' αυτό και κάλεσε «να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».


Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, που στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ρωσίας στις εξελίξεις, αλλά και σε όσα διδάσκονται οι φοιτητές σε τμήματα διεθνών σπουδών, όπως για το λεγόμενο «πολυπολικό» κόσμο. Επίσης, δόθηκε τροφή για σκέψη μετά από ερωτήσεις σχετικά με το πώς πλασάρονται οι έννοιες της «ελευθερίας» και της «ασφάλειας» από την αστική τάξη, ειδικά μετά τις τελευταίες δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ