Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ανεργία

Κατάμεστος ήταν ο χώρος στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, την Πέμπτη, όταν συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της ανεργίας. Ατομα κάθε ηλικίας παρακολούθησαν τη συζήτηση, καθώς το ζήτημα αφορά πλέον κάθε οικογένεια.

Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, ξεκαθάρισε εισηγητικά πως η ανεργία δεν είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά σύμφυτο του καπιταλισμού, και επεσήμανε πως αποτελεί όπλο για τη μεγαλοεργοδοσία, που χρησιμοποιείται για να προωθηθούν τα αντεργατικά μέτρα που διαχρονικά φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή: «Με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εκβιάζουν και ζητούν να βάλουμε πλάτη με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα διευρυμένα ωράρια, τη μείωση των μισθών, ακόμα και τις καθυστερήσεις των πληρωμών, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Οπως είπε, «τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά: Το 2015, το 60% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αλλάζουν δουλειά έστω και μία φορά. Το 33,4% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως 600 ευρώ μεικτά, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 13,7%».

Καταλήγοντας, ανέφερε αναλυτικά τα άμεσα αιτήματα για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους και είπε πως «παλεύουμε για να σταματήσουν οι απολύσεις, να καταργηθεί η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να μπει ένα τέλος στα σκλαβοπάζαρα των προγραμμάτων απασχόλησης και να καταργηθούν κάθε μορφής δουλεμπορικά γραφεία».


Από την πλευρά του, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έκανε αναφορά στη μεγαλειώδη πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία, που διοργάνωσε ο Δήμος της Πάτρας τον περασμένο Απρίλη, τονίζοντας πως «αφού είναι μεγάλο το πρόβλημα, έπρεπε να είναι μεγάλη η μορφή του αγώνα. Εδειξε τη δύναμη της ομάδας αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση»! Παράλληλα, στάθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν από φορείς του κεφαλαίου, ανησυχία που, όπως τόνισε, πέρασε και στους πολιτικούς του φορείς, που πολέμησαν και προσπάθησαν να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία του δήμου. Υπογράμμισε, τέλος, γι' αυτούς που περπάτησαν τα 250 χιλιόμετρα από την Πάτρα στην Αθήνα, πως «αυτό που βάζει φτερά στα πόδια του λαού, είναι η ψυχική του ανάταση, η πίστη στο δίκαιο αγώνα».

Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν και οι Μπάμπης Τότσικας, πρόεδρος των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Ledra» και Νίκος Καραγιάννης, αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ