Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρεμιέρα χτες για τον «Μικρόκοσμο»...

...έναν όμορφο και δημιουργικό χώρο για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Το δικό τους χώρο έχουν στο Φεστιβάλ τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, δηλαδή, των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου. Το όνομά του «Μικρόκοσμος». Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων που φιλοξενεί πλούσιο. Οσο για τους επισκέπτες του «Μικρόκοσμου», μπορεί να είναι μικροί αλλά δεν είναι όλοι νέοι επισκέπτες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί ξανά στις εκδηλώσεις και στο χώρο του Παιδότοπου, και έμειναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ προστέθηκε ένας χώρος που ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο στα δικά τους ενδιαφέροντα.

Στο χώρο, που ετοιμάστηκε με μεράκι και φαντασία από τα μέλη της ΚΝΕ, έχουν φτιαχτεί τέσσερις δημιουργικές «γωνιές»: Η «γωνιά» του ελεύθερου χρόνου δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, από σκάκι μέχρι παιχνίδια κίνησης. Στη «γωνιά» της Ιστορίας το θέμα είναι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι μικροί επισκέπτες της έχουν την ευκαιρία και πάλι να παίξουν ένα διδακτικό παιχνίδι: Παρακολουθούν ένα τρίλεπτο βίντεο για τον πόλεμο και μετά απαντούν σε ένα σχετικό κουίζ με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Στη γωνιά της «Τέχνης», που έχουν επιμεληθεί εικαστικοί καλλιτέχνες της ΚΝΕ, τα παιδιά δοκιμάζουν το ταλέντο τους και δημιουργούν μορφές ανταρτών και μαχητών, ενώ έρχονται σε επαφή και με σημαντικά έργα εικαστικών καλλιτεχνών της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τέλος, στη γωνιά της «Επιστήμης», τα παιδιά συζητούν και πειραματίζονται γύρω από τη Φυσική και τις νέες τεχνολογίες. «Πώς φτάνει ο ήχος στα αυτιά μας;», ήταν η ερώτηση που πυροδότησε τη συζήτηση με την οποία ξεκίνησε η λειτουργία του χώρου που σύντομα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μικρών «επιστημόνων». Τους πειραματισμούς γύρω από τον ήχο ακολούθησαν άλλοι γύρω από το φως και το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο.

Η επίσκεψη στο «Μικρόκοσμο» δίνει ακόμα την ευκαιρία στα παιδιά, που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε κάποια από τις ομάδες (θεατρική, χορού και εικαστικών) που λειτουργούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα, και τις τρεις μέρες συγκεντρώνονται σχολικά είδη για να μοιραστούν σε προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.

Γνωριμία με τους χώρους του Φεστιβάλ

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, ο «Μικρόκοσμος» έγινε αφετηρία για να γνωρίσουν τα παιδιά το χώρο του Φεστιβάλ και να περιηγηθούν σε αυτόν. Χωρισμένα σε ομάδες και κρατώντας χάρτες του χώρου «ανακάλυψαν» το βιβλιοπωλείο, την κεντρική σκηνή, το χώρο του πολιτισμού, τη Διεθνούπολη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια βιντεοπροβολή μέσα από την οποία παρουσιάστηκε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Φεστιβάλ και αναδείχθηκε ο χαρακτήρας του ως συλλογικό δημιούργημα χιλιάδων νέων που μεταφέρει πλατιά τη φωνή της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αποτελώντας παράλληλα ανάσα πολιτισμού για τους εργαζόμενους, τις γειτονιές και τις συνοικίες που το φιλοξένησαν.

Αμέσως μετά την προβολή, ξεκίνησε η περιήγηση. «Η γνώση είναι δύναμη. Με ένα καλό βιβλίο ο άνθρωπος γίνεται γίγαντας». Λύνοντας το γρίφο τα παιδιά έφτασαν στο βιβλιοπωλείο. «Πώς μαζεύτηκαν τόσοι νέοι από τόσες διαφορετικές χώρες του κόσμου, όλοι με σφυροδρέπανο και κόκκινες σημαίες;». Η επόμενη ερώτηση τα οδήγησε στη Διεθνούπολη. Ο ένας γρίφος έφερε τον άλλο κι έτσι ο γύρος του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε, με τις ομάδες να επιστρέφουν τρέχοντας στην αφετηρία τους.

Στο τέλος σε κάθε παιδί δόθηκαν αυτοκόλλητα με σκίτσα και φράσεις που αντιπροσωπεύουν τις αξίες που διαπερνούν τη λειτουργία του χώρου. Οπως αυτό με τη φιγούρα που ανεμίζει τρεις κόκκινες σημαίες, κάθε μια από τις οποίες γράφει μια λέξη: Δικαιώματα, ανάγκες, όνειρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ