Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΕΚΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου»

Η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα του πολυδιαφημισμένου, από όλες τις κυβερνήσεις και στη χώρα μας, «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου», ήταν το θέμα της συζήτησης, με τίτλο «Μύθοι και πραγματικότητα για το "σύγχρονο" ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στον κατάμεστο από φοιτητές, και όχι μόνο, χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ του Φεστιβάλ.

Ομιλητές ήταν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Σιέττος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επίσης μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην παρέμβασή της, η Κ. Παπαϊωάννου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο «είναι η προσπάθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανταγωνιστούν ήδη από το 1999 ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες», κάτι που γίνεται μέσα από την «οργανική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις στοχεύσεις των καπιταλιστών». Η Κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι ο φοιτητής έχει συμφέρον να παλέψει για το πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές δυνατότητες ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και τις ανάγκες των ανθρώπων που μοχθούν και παράγουν τον πλούτο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σιέττος έκανε μία διεξοδική αναφορά στις διάφορες ευρωπαϊκές συνθήκες που έφτιαξαν τη σημερινή πραγματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως η Συνθήκη της Σορβόνης το 1998, αλλά και η διακήρυξη της Μπολόνια το 1999. Με αδιάσειστα στοιχεία παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό στόχο που είναι η τροφοδότηση των επιχειρήσεων με εξειδικευμένο, φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό, αλλά και η πλήρης μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα. Ο Κώστας Σιέττος σημείωσε, τέλος, ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται και έκλεισε με το κάλεσμα για αγώνα που απευθύνει η ΚΝΕ, με το σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».


Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση που έκανε Γερμανίδα φοιτήτρια, η οποία περιέγραψε την πραγματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα της. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη διαρκή υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στα μεγάλα έξοδα που καλούνται να κάνουν οι φοιτητές, ενώ μίλησε και για τα υποβαθμισμένα πτυχία και την εργασιακή ζούγκλα που περιμένει τους πτυχιούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα(2024-03-29 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο(2019-09-13 00:00:00.0)
Παραμένει ως έχει η εκρηκτική κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση(2015-05-13 00:00:00.0)
Καμιά αναμονή! Τώρα ΚΚΕ!(2009-05-24 00:00:00.0)
«Νέα έκφανση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων»(2005-07-27 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στην ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής(2002-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ