Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκκλήσεις ψευδοκράτους για «ρεαλισμό»

Νέα συνάντηση σήμερα των Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για την οποία τις προηγούμενες μέρες είχε διαμορφωθεί η εντύπωση πως θα καταλήξει σε «κοινό ανακοινωθέν».

Μετά από χτεσινή σύσκεψη αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε χτες για «λανθασμένη εντύπωση που υπήρχε», υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται απλά για ένα δελτίο Τύπου που θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτών των επτά συναντήσεων». Να σημειωθεί ότι από τη σύσκεψη αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, επικρίνοντας την κυβέρνηση, επειδή δεν δέχτηκε χτες να συζητηθεί το Κυπριακό, στο πλαίσιο ενδοαστικών διαφωνιών και ευρύτερης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση για ανεπαρκή ενημέρωση, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «συσκότιση» που «πρέπει να τερματιστεί», προσθέτοντας ότι το κόμμα του διαπιστώνει ότι συζητείται επικαιροποιημένο «σχέδιο Ανάν» και ότι υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ δημόσιων δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και γραπτών εγγράφων.

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, συνέδεσε την αποχώρησή του με την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει ως «συμβουλευτικό» το ρόλο του Συμβουλίου αρχηγών.

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα ο Μ. Ακιντζί με νέες του δηλώσεις επανέλαβε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του, εξηγώντας και πάλι ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά και ορισμένες δυσκολίες, και καλώντας την «ελληνοκυπριακή πλευρά» «να επιδείξει λογική και ρεαλισμό, να γνωρίζει τα όριά της και να κατανοεί τι είναι εφικτό και τι όχι». Επίσης, σύμφωνα με όσα αναμετέδιδαν χτες τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ στην Κύπρο υπάρχει σήμερα εκεχειρία, αλλά χωρίς μια διαρκή και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντοτε μπορούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν καθημερινά τα ρεπορτάζ και οι διαρροές (που είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύσει κανείς) σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και της - κατά τα λεγόμενα των εμπλεκομένων - «κρίσιμης» και «εντατικής» φάσης που ολοκληρώνεται σήμερα. Χτεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» επισήμαινε ότι «οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους Ελληνοκύπριους μέλη των τεχνικών επιτροπών για την ετοιμασία των ομοσπονδιακών νομοθεσιών αναφέρονται ευθέως πως οι συζητήσεις στηρίζονται στην εργασία που είχε γίνει το 2004 επί του σχεδίου Ανάν».

Συνάντηση Τσίπρα - Αϊντε

Χτες, βρέθηκε στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που συνάντησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημέρωση για την εξέλιξη των συνομιλιών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός «υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ».

Στην Αθήνα χτες βρέθηκε και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, που μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Βούτση. Ο τελευταίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις εκτίμησε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που μας ενθαρρύνει όλους, ότι μπορούμε να έχουμε μια σωστή, σοβαρή κατάληξη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ