Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Διαβεβαιώσεις για τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ενταγμένες σε σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που αναπτύσσονται στη Νοτιοανατολική Ασία είναι οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ότι τηρεί επικριτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ.

Μετά από κάποιες προσβλητικές αναφορές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα (για τις οποίες βέβαια μετά ουσιαστικά απολογήθηκε), ο Ντουτέρτε είπε προχτές το απόγευμα ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που σήμερα σταθμεύουν σε νότιες περιοχές της χώρας πρέπει να φύγουν από κει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δε θέλω ρήγμα» με τις ΗΠΑ.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε Ερνέστο Αμπέγια είπε ότι η δήλωση του Προέδρου αντανακλά τη «νέα κατεύθυνση προς τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής». Πάντως, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας: «Διαβεβαιώνουμε το λαό μας, αλλά και τους συμμάχους μας, ότι οι αμυντικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, παραμένουν σταθερά ισχυρές», ενώ αναφερόμενο στις δηλώσεις Ντουτέρτε εξήγησαν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που «θα επηρεάσει ένα συμβολικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί κυρίως στην πόλη Ζαμποάνγκα».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ είπε ότι οι δηλώσεις Ντουτέρτε δεν προκάλεσαν έκπληξη «κύρια εξαιτίας της τάσης αυτού του προσώπου να κάνει γραφικές κινήσεις». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Γκάρι Ρος, αποκάλεσε τις σχέσεις των δύο χωρών «μια από τις πιο διαρκείς και σημαντικές σχέσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Αποτελούν «θεμέλιο σταθερότητας για πάνω από 70 χρόνια», πρόσθεσε.

Χτες, ο Ντουτέρτε επανήλθε υποστηρίζοντας ότι δε θα επιτρέψει περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα από κοινού με άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί «αμυντικό εξοπλισμό» από Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι αναζητά ανοιχτούς «διαύλους» με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Δεν αποζητώ επιθετικές βόλτες με την Κίνα ή την Αμερική. Απλά θέλω να περιπολώ τα εδαφικά μας ύδατα», κατέληξε μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να προβληθεί ως άξιος υπερασπιστής των συμφερόντων του ανερχόμενου φιλιππινέζικου κεφαλαίου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ