Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ναυτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από την υποδοχή ρωσικού πλοίου από κινεζικό ναυτικό άγημα

Xinhua

Από την υποδοχή ρωσικού πλοίου από κινεζικό ναυτικό άγημα
Κοινά ναυτικά γυμνάσια ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι στρατοί της Κίνας και της Ρωσίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που θα διαρκέσουν έως τις 19 του μήνα. Η άσκηση με την ονομασία «Θάλασσα Συνεργασία 2016» γίνεται ανοιχτά της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτόνγκ και αποτελεί συνέχεια στη στρατιωτικο-πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. Η πραγματοποίηση της άσκησης στη συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού, που συνολικά αποτελεί πεδίο ισχυρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, με τις συμμαχίες τους να εμπλέκονται επίσης, προκαλεί ανησυχία σε άλλα αστικά επιτελεία.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ντίγκαλο, δήλωσε ότι η άσκηση «δεν συνδέεται με την πολιτική κατάσταση (...) Δεν είναι εναντίον κάποιας άλλης χώρας και δεν συνδέεται με αλλαγές στη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην περιοχή».

Τόνισε επίσης ότι «οι ασκήσεις αυτές έχουν καθιερώσει μια παράδοση, ήδη πραγματοποιούνται για 5η φορά και αφορούν στο συντονισμό και τη βελτίωση της ικανότητας των δύο στόλων να συνεργάζονται για αντιμετώπιση ενδεχόμενων απειλών ασφαλείας στη θάλασσα και για να διευρύνουν τη φιλία και τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Στην άσκηση συμμετέχουν 18 πλοία και τα συνοδευτικά τους, 21 αεροσκάφη και πάνω από 250 στρατιώτες και 15 μονάδες με διάφορα οπλικά συστήματα που δοκιμάζονται. Η ενεργός φάση της άσκησης (προσομοίωση κανονικής μάχης) θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 19 Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει υπεράσπιση πλοίων που δέχονται επίθεση και από κοινού απάντηση.

Η συσσώρευση τόσων οπλικών συστημάτων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού (αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Κορεατική Χερσόνησο, Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) αποδεικνύει την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που λόγω των πολλών διενέξεων και εδαφικών διεκδικήσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση. Πρόσφατη είναι η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, στις 12 Ιούλη, που δικαίωσε τις διεκδικήσεις των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα απορρίπτοντας αυτές της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ