Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο γνώριμο και ιστορικά φορτισμένο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ. με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου, η νεολαία και οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ, αλλά και να συμμετάσχουν στις πολύμορφες δραστηριότητες που προγραμματίζονται.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι τρεις μεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, με πλούσιο υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ: Στους κεντρικούς χώρους η Εκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», καθώς και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στο Εργατικό Στέκι η έκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936). Η πορεία του Εργατικού Κινήματος 1870 - 1936».

Ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ προγραμματίζονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Αύριο Πέμπτη, πρώτη μέρα:

Στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Στέκι, συζήτηση με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς», και ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στις 8.30 μ.μ., στο Μαθητικό Στέκι, συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», και ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή η κεντρική συζήτηση, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμος, προσφυγιά. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ», με ομιλητές τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (9.15 μ.μ.).

Το Σάββατο, 17 Σεπτέμβρη, στον Παιδότοπο, συζήτηση με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;» και ομιλήτρια την Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα στις 3 μεγάλες σκηνές έχει ως εξής:

Πέμπτη, 15 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Νικολούδη και Ανθή Τατσιούλη, Fortissimo σε διασκευές κλασικής μουσικής, Μελίνα Κανά.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Γόνιμο», Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τη Θεατρική Ομάδα και το Συγκρότημα του ΠΑΜΕ, Μανώλης Παπουλιάς και «Μουσικόφρονες», Πετρολούκας Χαλκιάς - Γιάννης Λίτσιος.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Dream Sider, Χάτου Δέρα, Γιαλός - Feel, Εκμέκ, Imam Baildi.

Παρασκευή, 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι με τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά, Group Parody, Γλυκερία.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Tale e Quale, Χειμερινοί Κολυμβητές, Αγάθωνας.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Sonic Piston, Απτυχίωτοι, Σαββίδης - Γεωργιάδης, Γουρούνια στο διάστημα, Kazoo, Μπλε.

Σάββατο, 17 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (9.30 μ.μ.), Φίλιππος Πλιάτσικας.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων, Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμποχωρίου Ημαθίας, Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, Γιώργος Μαργαρίτης.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Regulators, D - Bags, Datsoon, Κίτρινα Ποδήλατα, Onirama.

Το πρόγραμμα των περιπτέρων

Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με σύνθημα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους! Πάλεψε για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο». Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιείται παιχνίδι Quizdom με ερωτήσεις για το θέμα των ναρκωτικών, τις αιτίες του φαινομένου και τη θέση του ΚΚΕ.

Επίσης, θα υπάρχει παρουσία Συλλόγων στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», αλλά και των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και «ΑΡΓΩ».

Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ. Και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση που επιμελήθηκε η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου, με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση».

Την Παρασκευή 16/9, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες πολλών Οργανώσεων Βάσης από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που με καλαίσθητο και εύστοχο τρόπο θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε μια σειρά από αντιδραστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στα αμφιθέατρα.

Μαθητικό Στέκι. Και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν: Προτάσεις της ΚΝΕ προς τους μαθητές για βιβλία, ταινίες, τραγούδια κ.λπ. Προβολή συλλογικών εργασιών που συμμετείχαν στον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Διαγωνισμός γκράφιτι με θέμα «Ζωγραφίζουμε ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο...».

Την Πέμπτη, οι μαθητές Γυμνασίου θα πάρουν μέρος σε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο «Το σχολείο».

Την Παρασκευή 16/9 θα παρουσιαστούν διαδραστικά παιχνίδια όπως το «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ», παιχνίδι Quizdom, ενώ στη συνέχεια θα προβληθούν μαθητικές εργασίες πρότζεκτ.

Το Σάββατο 17/9 θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος...», στο οποίο θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά σχήματα.

Παιδότοπος. Το δικό τους ξεχωριστό χώρο θα έχουν και τα παιδιά. Θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες που προετοίμασε με μεράκι ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Θα υπάρχει παράλληλα και γωνιά για τους γονείς, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, ανησυχίες και προβληματισμούς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 15/9, χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές και ομαδικά παιχνίδια, «Ο Πέτρος και ο λύκος», μια ιστορία με πρωταγωνιστές τα μουσικά όργανα, επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές, πάρτι.

Παρασκευή 16/9, χειροτεχνίες, «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, «Μαθαίνουμε κόλπα από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα...», μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν.

Σάββατο 17/9, φθινοπωρινές χειροτεχνίες και κατασκευές με υλικά της φύσης, θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους, το έργο «Τα παιδιά που φέραν την ειρήνη...», Θέατρο σκιών «Ο καραγκιόζης» από τον Α. Αγαπίου.

Στο χώρο θα υπάρχει γωνιά facepainting και lego.

Δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά, οργανώνονται και τις τρεις μέρες.

Την Πέμπτη 15/9, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του κομμουνιστή χαράκτη Τάσσου και να δοκιμάσουν να γίνουν και οι ίδιοι μικροί χαράκτες. Στη συνέχεια, σε ομάδες, θα πραγματοποιήσουν πρωτότυπα πειράματα φυσικής και χημείας, ενώ στο τέλος της μέρας η παιδική Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα από έργα της συγγραφέα Αλκης Ζέη.

Την Παρασκευή 16/9, οι επισκέπτες του χώρου θα περιηγηθούν με τη φαντασία τους πίσω στο χρόνο, με τη δραστηριότητα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους...;», φτιάχνοντας τις δικές τους εντυπωσιακές κατασκευές. Τη σκυτάλη θα πάρει το παιχνίδι «Η ιστορία... αλλιώς», ένα παιχνίδι ερωτήσεων και γνώσεων.

Το Σάββατο 17/9, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογικές ζωγραφιές ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο. Ξεχωριστή θέση θα έχουν ακόμη οι δραστηριότητες με αφορμή το Προσφυγικό, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινάει αύριο 15 Σεπτέμβρη.

-- Ρεπορτάζ από φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

-- Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Με επιτυχία το Φεστιβάλ στα Χανιά

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πλήθος νέων να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΝΕ και πλούσιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 - 10 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Το πρόγραμμα την πρώτη μέρα στην κεντρική σκηνή άνοιξε με παραδοσιακούς κρητικούς χορούς με τους πολιτιστικούς - χορευτικούς συλλόγους «Πελασγοί» και «Λαογραφικός Σύλλογος». Παράλληλα, στον Παιδότοπο οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ κατασκεύασαν μάσκες με ανακυκλώσιμα υλικά και ακολούθησε διαδραστικό ρώσικο παραμύθι με την Ρούλα Τασοπούλου από την ομάδα «Πυγολαμπίδα».

Ακολούθησε αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», με τη συμμετοχή των Ψαλλιδάκη Τάσο, Ντοκάκη Βιργινία, Τσούρτο Δημήτρη και Βασιάδη Χρύσα.

Στην νεανική σκηνή υπήρξε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα - καινοτομία - καριερισμός, μύθοι και πραγματικότητα» αποδομώντας τις αυταπάτες που έχουν εισβάλει στα ΑΕΙ, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές με την παρουσίαση βίντεο με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα».

Ακολούθησε πολιτική ομιλία με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε το παράδειγμα του τουρισμού, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Εκατομμύρια τουρίστες, αριθμοί ρεκόρ, μεγάλος τζίρος, πολλά κέρδη που καρπώνονται οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ενώ οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό φτύνουν αίμα, δουλεύουν στις πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες με χαμηλούς μισθούς». Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς εξελίξεις, καλώντας το λαό να είναι σε επαγρύπνηση μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μπλεγμένη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μέχρι το λαιμό, διαθέτει τις στρατιωτικές βάσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ετοιμάζεται για νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, χαιρετίζει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτενής αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στο ζήτημα εγκατάστασης μεταναστών στην Κρήτη, όπου, ανάμεσα σε άλλα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το ΚΚΕ με την πρότασή του δίνει διέξοδο και στρέφεται ενάντια στις αιτίες του προβλήματος, καταδικάζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αναδεικνύει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να πάνε στον προορισμό τους, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παραμένουν σε ομηρία στην Ελλάδα με τραγικές συνθήκες διαβίωσης», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη»
Από το μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη»
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας έκλεισαν στην νεανική σκηνή με ροκ συναυλία με το συγκρότημα «InOblivion» και στην κεντρική σκηνή με κρητικό γλέντι με τους Ψαρογιώργη, Γιάννη Παπατζανή και Πολυχρονάκη Γιάννη.

Τη σκυτάλη τη δεύτερη μέρα πήρε ο Λευτέρης Τσαγκαράκης και το συγκρότημά του, ανοίγοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παράλληλα, στον Παιδότοπο λειτούργησε εργαστήρι κατασκευών και ζωγραφικής για τα παιδιά, ενώ για τους γονείς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με θέμα την «κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια» που ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής πάλης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Για τα μεγαλύτερα παιδιά πραγματοποιήθηκε κυνήγι θησαυρού στο χώρο του Φεστιβάλ σχετικά με τον ΔΣΕ. Το πρόγραμμα στον παιδότοπο συνεχίστηκε με κουκλοθέατρο από την ομάδα «Κου - Κλο».

Ακολούθησε μεγάλο αφιέρωμα από τη θεατρική ομάδα και το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ για τα «70 χρόνια ΔΣΕ - Η δράση του στην Κρήτη».

Στη νεανική σκηνή υπήρξε εκδήλωση των σπουδαστών του ΤΕΙ με θέμα «Χουλιγκανισμός και οπαδισμός: ανάγκη των φιλάθλων ή των επιχειρηματιών», όπου, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και ποιους συμφέρει η νεολαία να είναι μπλεγμένη στα γρανάζια του.

Από το Φεστιβάλ στη Σάμο
Από το Φεστιβάλ στη Σάμο
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με συναυλία hip-hop στη νεανική σκηνή από τους «Demonfox» και τον «Απύθμενο» και τη συμμετοχή του breakdancer «BBOYSobd».

Στην κεντρική σκηνή ακολούθησε συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Hide 'n' Seek» και οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» έκλεισαν στα Χανιά με συναυλία των «Sbaraquack» που με τους ρυθμούς τους και την πρωτοτυπία τους ξεσήκωσαν τη νεολαία.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε επίσης έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη Σάμο

Με συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών και κάτω από ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση και ενθουσιασμό έγιναν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στο Καρλόβασι της Σάμου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Μεντρέκας, από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ. Σημαντική ήταν η παρουσίαση της έρευνας για πέντε μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου με στοιχεία που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, καθώς επρόκειτο για την ιστορία των δικών τους ανθρώπων, του τόπου τους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε, επίσης, συζήτηση με τίτλο «Μετά το πτυχίο τι;» με εισηγητή τον Νίκο Παπαλεξίου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τους μουσικούς Μάριο Βαλωμένο (τραγούδι), Νίκο Καρβούνη (ενορχήστρωση - κιθάρα), Χρυσούλα Κρητικού (τραγούδι), Δημήτρη Παυλή (μαντολίνο), Χρήστο Πιερίδη (πιάνο, τραγούδι), Μάνο Τσιμιτάκη (κιθάρα, τραγούδι), Χριστίνα Χαρτζανιώτη (τραγούδι, κρουστά).

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Από την Αλεξανδρούπολη
Από την Αλεξανδρούπολη
Το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή, να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία», ακούστηκε, συζητήθηκε, έδωσε δύναμη και αισιοδοξία και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10/9. Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε αθλητική επίδειξη kick boxing από αθλητές της Εθνικής Ομάδας και το γυμναστικό σύλλογο «Απόλλων» Αλεξανδρούπολης. Αίσθηση έκανε και το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για την προσφυγιά και τη μετανάστευση στο οποίο συμμετείχαν οι μουσικοί Μπάμπης Τσακαλίδης, Πέτρος Δούκας και Σοφία Γκολένη. Η βραδιά συνεχίστηκε με ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Αποτυπώματα» και έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι από την ορχήστρα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».

Κάθε ηλικία είχε το δικό της στέκι, ενώ ξεχωριστός χώρος λειτούργησε και για τους πιο μικρούς φίλους, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι συζήτησαν για την εξέλιξη του κόσμου. Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης και η δραστηριότητα για την εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξερεύνηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή!

Με επιτυχία, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε και το 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κομοτηνή το Σάββατο 10/9, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ άνοιξαν με συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ και έκλεισαν με μεγάλη συναυλία από τους Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Γιοκαρίνη, Ν. Ζιώγαλα και Μ. Φάμελο, οι οποίοι με αγαπημένα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τη νεολαία.

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσε εκτός των άλλων Μαθητικό Στέκι, όπου διοργανώθηκε παιχνίδι με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Επίσης, Στέκι ΑΕΙ στο οποίο πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Τι ανώτατη εκπαίδευση έχουμε ανάγκη σήμερα;», όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους φοιτητές σχετικά με διάφορες πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Ξεχώρισε και το Εργατικό Στέκι, στο οποίο υπήρχε αφιέρωμα για τα 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο.

Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» το ενδιαφέρον κίνησε η νέα έκδοση της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με τα υλικά της ημερίδας για την Εξέγερση της Δράμας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στις Σέρρες, την Παρασκευή 9/9, με ομιλητή τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Γραμματέα του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πολεμώντας για τη λευτεριά» από τον Παναγιώτη Γάζο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσίαση του έργου «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου. Ακολούθησε συναυλία από τους «Datsoon» και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους «Εραστές της Μουσικής». Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε και η έκθεση για τον ΔΣΕ καθώς και φωτογραφικό αφιέρωμα στις μαχήτριες του ΔΣΕ.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων και μεγαλύτερης ηλικίας, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ και στην Καβάλα, την Παρασκευή 9/9, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι της δεκαετίας του '40 και μεγάλη συναυλία με τους Λ. Παπαδοπουλο, Γ. Γιοκαρινη και Ν. Ζιώγαλα. Στο Μαθητικό Στέκι, οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο παιχνίδι «άκου τι είπαν». Στο Εργατικό Στέκι το ενδιαφέρον εργαζομένων και μη κίνησε το «δημοψήφισμα» capital exit or capital remain;

Ομορφες νεανικές γιορτές απ' την Κέρκυρα έως την Τρίπολη

Από τις εκδηλώσεις στην Τρίπολη
Από τις εκδηλώσεις στην Τρίπολη
Στην Κέρκυρα, το φεστιβαλικό ραντεβού δόθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ανω Πλατεία που γέμισε από εργαζόμενους και νεολαίους της πόλης. Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν στέκια συζήτησης για τους νέους, στο Εργατικό και στο Μαθητικό Στέκι γονείς και μαθητές συμπλήρωσαν αιτήσεις για τα Λαϊκά Φροντιστήρια, ενώ στο Αθλητικό Στέκι πραγματοποιούνταν αγώνες σκάκι, αλλά και αγώνες ταχύτητας και ευστοχίας με ποδοσφαιρική μπάλα και στον Παιδότοπο οι μικροί φίλοι παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη και έπαιξαν. Εντυπωσίασε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Απόψε επενδύουμε» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών διασκέδασε με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, τα χιπ χοπ κομμάτια που έπαιξε ο Drugitiz, τη συναυλία των «Bitter Almond», των «Imam Baildi» και το λαϊκό γλέντι.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η καθημερινή δράση και στάση του Κόμματος και της ΚΝΕ αποτελεί τη μόνη εγγύηση, ελπίδα και δυναμική για το λαό μας και η νεολαία έχει κάθε συμφέρον να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ, έχει κάθε συμφέρον να σφίξει τη γροθιά της με τους κομμουνιστές και να στρατευτεί στην πάλη για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο κόσμος που πέρασε από το Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να δει την εικαστική έκθεση που έφτιαξαν Κερκυραίοι καλλιτέχνες, με θέμα το σύνθημα του Φεστιβάλ «Αγώνας - Γνώση -Τόλμη - Αντοχή. Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία».Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με αυξημένη τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον Κερκυραίων καλλιτεχνών.

Από τη θεατρική παράσταση «Απόψε επενδύουμε», στην Κέρκυρα
Από τη θεατρική παράσταση «Απόψε επενδύουμε», στην Κέρκυρα
Πλήθος κόσμου συμμετείχε την Κυριακή και στις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ στη Ζάκυνθο. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έκθεση για τον ΔΣΕ, ενώ στο χώρο λειτουργούσε παιδότοπος, χώρος για σκάκι, όπου διεξήχθη τουρνουά και βιβλιοπωλείο. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών «Υακίνθη», ενώ συνεχίστηκε με το Μουσικό Αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου. H κεντρική ομιλία έγινε απ' τον Θανάση Σγούρο, Γραμματέα Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι.

Στη Στερεά Ελλάδα

Το Σάββατο, το Φεστιβάλ πέρασε και από το Αγρίνιο, όπου οι εκδηλώσεις έγιναν στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, με πολύ κόσμο. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με συναυλία από τοπικά μαθητικά συγκροτήματα. Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση μουσικοαφηγηματικού αφιερώματος στον Μ. Μπρεχτ, με τίτλο «Οι σεισμοί που μέλλονται να 'ρθουν» με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι από τον Δημήτρη Μπάση. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσε έκθεση για τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ και τη δράση της 2ης Μεραρχίας στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αλλά και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», της οποίας οι νέες εκδόσεις καθώς και οι εκδόσεις για τον ΔΣΕ τράβηξαν το ενδιαφέρον.

Μαζική η συμμετοχή κόσμου στο Αγρίνιο
Μαζική η συμμετοχή κόσμου στο Αγρίνιο
Το Σάββατο, επίσης, έγινε Φεστιβάλ στη Λαμία, στο πάρκο Τσαλτάκη. Από νωρίς λειτούργησαν πολλά στέκια με βιβλία, σκάκι, αλλά και συζητήσεις για το σχολείο που θέλουμε και για τις εξελίξεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, Φοίβος Ιακωβίδης, και την κεντρική ομιλία ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας. Ακολούθησε εκδήλωση για το Προσφυγικό με αναφορές από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως το σήμερα και τις αιτίες που διώχνουν τους λαούς από τις εστίες τους, με τη συμμετοχή και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Μαγνησίας Λαμίας. Η εκδήλωση έκλεισε με γλέντι από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Χ. Ανωγειαννάκη.

Στην Πελοπόννησο

Το Φεστιβάλ πέρασε τις προηγούμενες μέρες και από μια σειρά πόλεις της Πελοποννήσου. Το Σάββατο έγινε εκδήλωση στον Πύργο, στο Πάρκο Κούβελου. Μικροί μαθητές έντυσαν με τις κιθάρες τους την αρχή του προγράμματος και έδωσαν τη σκυτάλη στο έργο του Γ. Ρίτσου «Επιτάφιος» που παρουσιάστηκε μέσα από απαγγελίες, αλλά και από τα μελοποιημένα κομμάτια του. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Με νεανική ροκ συναυλία και τη μουσική των «Black body radiation» ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, με το ραντεβού του κόσμου να ανανεώνεται στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μουσικό-θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες του Φεστιβάλ παρακολούθησαν τις βιντεοσκοπημένες διηγήσεις ανταρτών για τις εμπειρίες τους από την ένοπλη πάλη και την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στο Λαϊκό Διδασκαλείο, την ακαδημία δασκάλων, για να μάθουν γράμματα στα παιδιά της υπαίθρου, που είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε στα Τρόπαια. Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Λάππας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, κάλεσε σε συναγερμό και λαϊκή οργάνωση για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τις εναπομείνασες εργασιακές κατακτήσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Εκδηλώσεις έγιναν ακόμα στο Αργος και στην Κόρινθο.

Ευφάνταστα εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια στον Παιδότοπο!

Από τα περσινά εργαστήρια
Από τα περσινά εργαστήρια
Με κέφι και μεράκι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές ετοιμάζουν και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τον Παιδότοπο.

Και υπόσχονται «ταξίδι» σε μια άλλη, μακρινή εποχή... Την εποχή των δεινοσαύρων! Σκοπός είναι, μέσα από τις ευφάνταστες κατασκευές και δραστηριότητες, οι μικροί επισκέπτες να μάθουν για τη φύση και το περιβάλλον, για την εξέλιξη της Γης και του ανθρώπου. Ολα αυτά φυσικά δοσμένα με κατάλληλο τρόπο για τις ηλικίες αυτές.

Πιο ειδικά, το πρόγραμμα των εργαστηρίων και των διαδραστικών παιχνιδιών έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 22/9

18.00: Ανάγλυφη ζωγραφική και μπαλόνια, ελεύθερη, ομαδική δημιουργία «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

19.30: «Ειρήνη», διαδραστικό παραμύθι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Ενα παραμύθι με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

20.15: Μουσικές δραστηριότητες. Με σύμμαχο τραγούδια, χορό και κέφι θα διασκεδάσουμε παίζοντας μουσικά παιχνίδια!

  • Παρασκευή 23/9

18.00: Εργαστήρι πειραμάτων Φυσικής και Χημείας. Μέσα από τα πειράματα, τα παιδιά θα μάθουν για το φαινόμενο της πίεσης, της αντίδρασης, των χρωμάτων και του φωτός. Κατασκευή ομαδικής μακέτας «Το ηφαίστειο εκρήγνυται!», που θα φτιάξουν όλα τα παιδιά με πλαστελίνη και άλλες εκπλήξεις...

19.30: «Γινόμαστε μικροί εξερευνητές», διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Τα παιδιά ντυμένα εξερευνητές (ποδιά, κιάλια, φτυάρια, γάντια) και χωρισμένα σε ομάδες θα ακολουθούν τα βήματα και μηνύματα των απολιθωμάτων που θα βρίσκουν, θα απαντούν στις ερωτήσεις και θα λύνουν τους γρίφους. Στο τέλος, όλες οι ομάδες θα τα ενώσουν για να λύσουν το μυστήριο που ψάχνουν.

  • Σάββατο 24/9

18.00: Εργαστήρι κατασκευών. Τα παιδιά γίνονται... δεινόσαυροι, φτιάχνοντας στόμα δεινοσαύρου! Επίσης, θα κατασκευαστούν τα κιάλια που θα χρησιμοποιηθούν στη δραστηριότητα «Ελευθερώστε το Ντάινο!». Ζωγραφική με καλαμάκι και νερομπογιές.

19.30: «Ελευθερώστε τον Ντάινο!», ομαδικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Ενα κυνήγι δεινοσαύρων, όπου τα παιδιά ντυμένα δεινόσαυροι και έχοντας κιάλια, θα χωριστούν σε 4 ομάδες, για να επισκεφθούν πανέτοιμοι τη «ζούγκλα». Η κάθε ομάδα με τον αρχηγό της θα μελετήσει καλά τις οδηγίες του χάρτη και θα ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή, για να ελευθερώσει τον παγιδευμένο φίλο τους Ντάινο. Τα παιδιά θα συνεργαστούν για να πετύχουν το στόχο τους, αλλά και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες, μαθαίνοντας τι είναι χάρτης, πυξίδα και πολλά άλλα...

Φυσικά, η μέρα θα ολοκληρώνεται με παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου και μαγείας!

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη γιορτή της νιότης

Λίγες μέρες πριν να πάρει σάρκα και οστά η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της νεολαίας, η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση του 42ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» - που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον - έχει ήδη ξεκινήσει. Από την περασμένη Δευτέρα, συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε όλα, σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ, να είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Καθημερινά, σε δύο βάρδιες (πρωινή και απογευματινή) 6 με 8 ώρες τη μέρα, εκατοντάδες φίλοι και μέλη της ΚΝΕ με την εθελοντική τους δουλειά, την προσφορά και το μεράκι τους προετοιμάζουν την «κόκκινη πολιτεία».

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών (σκαλωσιές, ξύλινες επιφάνειες, ταμπλό, πανιά, ηλεκτρολογικό υλικό κ.ά.) και μαζί με τα εξειδικευμένα συνεργεία των οικοδόμων και των ηλεκτρολόγων δίνουν σχήμα και μορφή στα στέκια, στις σκηνές, στους χώρους και στις εκθέσεις του Φεστιβάλ.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες στο Πάρκο «Τρίτση», όπου στήνεται βήμα - βήμα κάθε εξέδρα και χώρος του Φεστιβάλ και συζήτησε με τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος μας είπε: «Για μια ακόμη χρονιά, οι κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιούνται σ΄ έναν πανέμορφο χώρο, στο Πάρκο Τρίτση που βρίσκεται στην καρδιά των εργατογειτονιών της Αθήνας. Οι εργασίες για την προετοιμασία του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, μέχρι τη στιγμή όπου ο χώρος θα είναι πραγματικά έτοιμος να φιλοξενήσει τους χιλιάδες επισκέπτες.


Ακόμη και οι εκατοντάδες νέοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, που συμμετέχουν στο στήσιμο του Φεστιβάλ, επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια γιορτή της νεολαίας, που προετοιμάζεται και οικοδομείται από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με κινητήριες δυνάμεις τις ιδέες, τις αξίες και τα οράματα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Είναι μια γιορτή που τη νιώθουν πραγματικά δική τους και γι' αυτό συμμετέχουν με ανιδιοτέλεια και ενθουσιασμό.

Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο χώρο αυτό συνδυάζει ταυτόχρονα την προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου, ώστε αυτό να μείνει ανοιχτό στο λαό της περιοχής, με τη διεκδίκηση των αναγκαίων κονδυλίων για τη συντήρηση και ανάδειξή του. Η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση το προηγούμενο διάστημα ήταν απελπιστική τόσο για τους φυσικούς χώρους όσο και για τους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει. Αυτή η παρέμβαση της ΚΝΕ αποτελεί μια μικρή ανάσα, ωστόσο θα συνεχίσουμε και μετά το Φεστιβάλ και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Πάρκου».


Μη μένεις στην εξέδρα θεατής. Αγωνίσου!

Αυτό το Σάββατο ξεκινάνε οι εκδηλώσεις του Αθλητικού Camp, στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Aπό το τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 σε γειτονιές της Αθήνας που διοργανώθηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp
Aπό το τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 σε γειτονιές της Αθήνας που διοργανώθηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp
Ξεκινά το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη - για 5η συνεχόμενη χρονιά - το Αθλητικό Camp που διοργανώνει η ΚΝΕ στο πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη με δραστηριότητες και μέσα στο κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων στο Πάρκο «Α. Τρίτσης».

«Μη μένεις στην εξέδρα θεατής. Αγωνίσου! Κάνε τον αθλητισμό μέρος της ζωής σου!» καλεί η ΚΝΕ απευθυνόμενη σε κάθε νέο και νέα, καλώντας τους να δώσουν μαζικό «παρών» στις εκδηλώσεις του camp.

Στο Αθλητικό Camp θα κορυφωθεί η πολύμορφη δραστηριότητα - παρέμβαση της ΚΝΕ για το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση και τη φυσική αγωγή. Ο αθλητισμός, όπως και οι υπόλοιπες σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, πολιτισμό, συνθλίβεται στη σημερινή κοινωνία που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Το Αθλητικό Camp αναδεικνύει στην πράξη τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές, συλλογικές αξίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του camp έχει ως εξής:

  • 17 Σεπτέμβρη: Τουρνουά 3on3 μπάσκετ, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας, Περιστέρι (στάση μετρό «Περιστέρι»).
  • 18 Σεπτέμβρη: Αγώνας δρόμου 4 και 8 χιλιομέτρων «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!» μέσα στο Πάρκο «Α. Τρίτσης». Αφετηρία στις 5 μ.μ., από την πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή).
  • 22 Σεπτέμβρη: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στις 8 μ.μ., στο χώρο του Αθλητισμού, θα γίνει συζήτηση με τον Γραμματέα της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Βραζιλίας, με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016, μια γιορτή των μονοπωλίων».
  • 23 Σεπτέμβρη: Στο Στέκι Αθλητισμού του Φεστιβάλ, στις 8.30 μ.μ., θα διεξαχθεί τουρνουά σκακιού Μπλιτζ.
  • 24 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση στις 9 π.μ., στο αναρριχητικό πεδίο Φυλής. Πληροφορίες σχετικά με την αναρρίχηση και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6942.834.660 & 6974.358.305.

Γενικά για τις δραστηριότητες του camp οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportscampkne2016@gmail.com και στο τηλέφωνο 6934.672.360 (9 π.μ. με 4 μ.μ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ