Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντονη ενόχληση για τα σχόλια του πρέσβη των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μένει ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην «αντιμετώπιση» της «τρομοκρατικής οργάνωσης» FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Χτες, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ (όπου μένει αυτοεξόριστος) στην Τουρκία, με το θέμα να παραμένει πεδίο διαφωνιών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» των «τριβών» με τις ΗΠΑ έριξε και η προχτεσινή τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα που επέκρινε την απομάκρυνση δημάρχων και την αντικατάστασή τους από μη αιρετούς, μετά από κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν για σχέσεις με το ΡΚΚ. Βέβαια, την Ουάσιγκτον δεν την «έπιασε ο πόνος» για τη «δίκαιη» και σωστή εκπροσώπηση του τουρκικού λαού. Οι «τόνοι» στις σχέσεις των δύο χωρών ανεβοκατεβαίνουν τους τελευταίους μήνες συχνά στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών.

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χαρακτήρισε την τοποθέτηση της πρεσβείας «απαράδεκτη», συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί αυτή «να δίνει μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε λόγο για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», ενώ και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε: «(Κι εμείς) εκφράζουμε ανησυχίες για θέματα σε πολλές χώρες, για παράδειγμα για τον αυξανόμενο ρατσισμό στις ΗΠΑ..., αλλά δεν καλώ τον πρέσβη μου στην Ουάσιγκτον να του πω να τοποθετηθεί. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας κατευθείαν στους Αμερικανούς μας εταίρους, πρόκειται για απλή ευγένεια». Ο ίδιος «διαμαρτυρήθηκε» - κατά τη «Σαμπάχ» - ότι «οι Αμερικανοί νιώθουν σαν να μπορούν να σχολιάσουν το οτιδήποτε» και φέρεται να πρόσθεσε: «Κανείς από σας δεν είναι αφεντικό στην Τουρκία... αν θέλετε ισχυρή σχέση με την Τουρκία, θα την αντιμετωπίζετε ως ισότιμο εταίρο σας».

Τέλος, επικριτικός ήταν και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστηρίζοντας πως «ο Αμερικανός πρέσβης υπερβαίνει τα όρια. Εκτοξεύει προσβολές κατά της Τουρκίας. Αλλά η Τουρκία δεν είναι πολιτεία των ΗΠΑ, είναι ένα ανεξάρτητο και περήφανο κράτος».

Πάντως, το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, ευχαριστώντας τον για τη στήριξη στην κατάπαυση του πυρός (βλ. σχετικό θέμα) στη Συρία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ