Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Ελάχιστοι βρίσκουν δουλειά, πολλοί σταματάνε να ψάχνουν

Στην κατηγορία του «οικονομικά ανενεργού πληθυσμού» (σ.σ. δεν αναζητούν εργασία) κατατάσσεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανέργων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τις ροές μετάβασης μεταξύ της απασχόλησης, της ανεργίας και του «οικονομικά ανενεργού πληθυσμού».

Από το σύνολο των ανέργων το τέταρτο τρίμηνο του 2015, το 18,9% (3,7 εκατομμύρια) σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το 65,7% (13 εκατομμύρια) παρέμειναν άνεργοι. Το υπόλοιπο 15,4% (3 εκατομμύρια άνεργοι) βρήκε δουλειά, όμως, την ίδια στιγμή, άλλα 2,9 εκατομμύρια απασχολουμένων έχασαν τη δουλειά τους (αντιστοιχεί στο 1,7% των απασχολουμένων), που σημαίνει ότι η μετάβαση από την απασχόληση στην ανεργία και αντίστροφα έχει ουσιαστικά μηδενικό ισοζύγιο.

Ακόμα, από το σύνολο των απασχολουμένων, το 2,2% μετέβη στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό». Σε απόλυτους αριθμούς, από το σύνολο των ανέργων και των απασχολουμένων, 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι μετέβησαν στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό». Τα στοιχεία αντανακλούν τις δυσκολίες που έχει η καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ να ανακάμψει από την κρίση, ενώ και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, πέρα από τα χαμηλά μεροκάματα και τις άθλιες συνθήκες.

Από την άλλη, η μεθοδολογία της Eurostat, που είναι κοινή για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προβλέπει την καταγραφή εργαζομένων και ανέργων στην κατηγορία «οικονομικά ανενεργός πληθυσμός», ώστε να μειώνεται τεχνητά η ανεργία. Ειδικά για την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των ανέργων μόλις το 4,3% βρήκε δουλειά ενώ το 94,6% παρέμειναν άνεργοι. Από την άλλη, μόνο 1,1% μετέβη στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό».

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Ιούλη, η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ευρωζώνη έφτασε το 10,1% και το 8,6% στην ΕΕ των «28», στα ίδια ακριβώς ποσοστά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνης 2016) και μειωμένη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Ιούλης 2015) όταν Ευρωζώνη και ΕΕ-28 κατέγραφαν ποσοστά ανεργίας 10,8% και 9,4%, αντίστοιχα. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ υπολογίζεται σε 21,063 εκατομμύρια.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% με βάση στοιχεία του Μάη) και την Ισπανία (19,6%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν Μάλτα (3,9%), Τσεχία και Γερμανία (4,2% και οι δύο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ