Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μαραθωνοδρόμοι...

Κάθομαι στο γραφείο μου και όπως σχεδόν κάθε μέρα, πίνουμε με τον Αποστόλη, τον πρωινό καφέ. Κι όπως σχεδόν κάθε μέρα, ο Αποστόλης έχει να μου πει μια ιστορία. Σήμερα μου λέει για το Σπύρο, γνωστό ζωγράφο, που ήταν κάποτε καθοδηγητής του.

Η ιστορία του Σπύρου πάει πίσω πολλά χρόνια. Ηταν φίλοι από παιδιά. Κάνανε μαζί, δικτατορία Μεταξά, ΕΛΑΣ, εμφύλιο, εξορία. Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι κάποτε, στους πολύ δύσκολους καιρούς, ο Σπύρος «έσπασε». Ο Αποστόλης τον έχασε για πολύ καιρό, αλλά ξαφνικά χτες βράδυ εμφανίστηκε ο Σπύρος. Φάγανε μαζί. Θυμηθήκανε τα παλιά και τα είπανε. Τρεις ώρες μιλούσε ο Αποστόλης για τον Σπύρο. Απίθανες λεπτομέρειες, για τα παιδικά τους χρόνια και για τους κινδύνους που περάσανε. Κάποτε ο Σπύρος κουράστηκε και αποσύρθηκε από τον οργανωμένο αγώνα. Η εξήγησή του ήταν ότι είχε το γιο και άρρωστη γυναίκα. Ομως χτες είπε στον Αποστόλη: «Το πίστευα ή ήθελα να το πιστεύω ότι αποσύρθηκα γι' αυτούς, όμως αργότερα το ξεκαθάρισα μέσα μου. Μπορεί να παίξανε ρόλο η γυναίκα μου και το παιδί μου, αλλά δε φταίγανε αυτοί. Ολοι έχουν γυναίκες και παιδιά και αρρώστιες στο σπίτι και καμιά φορά είναι και οι ίδιοι άρρωστοι, αλλά συνεχίζουν. Ας είναι. Ο,τι έγινε, έγινε. Τώρα χαρά μου είναι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσω το Κόμμα μας ή να λάβω μέρος σε καμιά πορεία».

Ο Αποστόλης έφυγε στις δώδεκα το μεσημέρι. Είχε έρθει για καφέ στις οκτώ το πρωί. Εμεινα μόνος να σκέφτομαι.

Σκεφτόμουνα το μυστήριο που λέγεται «Ανθρωπος». Τι ήταν ο Σπύρος; Ενας δειλός άξιος περιφρόνησης; Ενας υποκριτής; Ενας ψεύτης; Τίποτα από όλα αυτά. Ο Σπύρος ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε ότι είναι κομμουνιστής μέχρι τη στιγμή που κάποιο γεγονός του απέδειξε ότι δεν είναι. 'Η τουλάχιστον του λείπουν μερικά στοιχεία από αυτά που συνθέτουν έναν πραγματικό κομμουνιστή. Δε φοβήθηκε γιατί θα τον ποτίζανε ρετσινόλαδο και θα τον καθίζανε πάνω στον πάγο, γιατί αυτό συνήθιζε η Ασφάλεια του Μεταξά, αλλά αποσύρθηκε από τον αγώνα γιατί δεν είχε όση πίστη χρειάζεται ένας κομμουνιστής. Ο φόβος σε έναν πραγματικό κίνδυνο είναι ένα λογικό συναίσθημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κομμουνιστής, με λιγότερο ή περισσότερο φόβο, θα κάνει το σωστό. Ο Σπύρος, δεν το κατάφερε. Του πρέπει η κρεμάλα; Αν λάβεις μέρος στο «Μαραθώνιο» και δεν αντέξεις να τερματίσεις, πρέπει να σε φτύσουνε; 'Η πρέπει να χαίρεσαι γιατί αξιώθηκες να λάβεις μέρος στο αγώνισμα που αγαπάς, έστω κι αν δεν τερμάτισες και να μη γεμίσεις το δρόμο με καρφιά και με γυαλιά για να μην τερματίσει κανένας.

Η ζωή του κομμουνιστή είναι ένας συνεχής Μαραθώνιος με πολύ ανήφορο και ανώμαλο έδαφος. Πολλοί δε θα τα καταφέρνουν να τερματίσουν. Τι πρέπει να κάνουν αν δεν αντέξουνε την απόσταση; Να βγούνε από τη σειρά και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να βοηθήσουν τους άλλους να τερματίσουν και να γιορτάσουν τη νίκη όλοι μαζί, ή να γεμίσουν το δρόμο με καρφιά, γυαλιά και εμπόδια, για να έχουν την ικανοποίηση ότι δεν τερμάτισε κανένας.

Τι «Σπύροι» είναι αυτοί που εγκαταλείψανε τον κομμουνιστικό Μαραθώνιο και σαν άτομα ή σαν ομάδες, ενσωματώνονται ή συνεργάζονται με το ΣΥΝ, που είναι φανατικά αντικομμουνιστικό κόμμα; Τι είδους κομμουνιστές ήταν αυτοί που ύστερα από είκοσι και τριάντα χρόνια αγώνα και σίγουρα και θυσίας ανακαλύψανε ότι είναι αντικομμουνιστές. Μήπως δεν ήταν ποτέ κομμουνιστές; Μήπως τους έλειπε κανένα από τα συστατικά που κάνουν τον κομμουνιστή; Μήπως μια ζωή διάλεξαν ένα δρόμο που δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα τους. Μήπως μετά την ηρωποίησή της, η κα Δαμανάκη, ονειρευότανε να γίνει αρχηγός... οποιουδήποτε κόμματος και... να σώσει την Ελλάδα; Γι' αυτό ζητά τώρα συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Ο Γρηγόρης Φαράκος έφτασε να γίνει ΓΓ του ΚΚΕ. Του κόμματος που τώρα κατηγορεί. Πώς τον κατάφεραν έτσι; Του στραμπούλαγαν το χέρι για να τον αναγκάσουν; Πενήντα χρόνια στραμπούληγμα; Πολύ υποκρισία. Καλύτερα, τέτοιοι άνθρωποι να φεύγουν το γρηγορότερο από το Κόμμα. Κι όσο για τους εχθρούς του λαού και του Κόμματος ας μην πανηγυρίζουν. Δεν υπάρχει λόγος. Οι καινούριοι ομοϊδεάτες που απόχτησαν ήταν από καιρό δικοί τους.

Αντε γεια.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ...ρότα επιτυχιών(2012-09-18 00:00:00.0)
Σπουδαία εμφάνιση ο Γιαννιώτης(2012-08-11 00:00:00.0)
Η αποστολή για Βερολίνο(2009-08-05 00:00:00.0)
Πρώτευσε η Μικιτένκο(2008-05-28 00:00:00.0)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΗΓΑΤΟΣ(2006-01-19 00:00:00.0)
Τα «παιδιά» του ΣΥΝ(2002-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ