Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
56 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Η μαύρη επέτειος επιτάσσει όξυνση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η εκδήλωση μνήμης και αγώνα

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1944. Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου 1944. Πενήντα έξι χρόνια μεσολάβησαν από την πραγμάτωση της απόλυτης φρίκης, από την εκδήλωση της μεγαλύτερης, της πιο συγκλονιστικής ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας. Από εκείνο το πρωινό, που το αμερικάνικο βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» «ξέρναγε» το θάνατο και έκανε την ανθρωπότητα οργισμένο μάρτυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, εικόνες και μνήμες εξακολουθούν να διεγείρουν και να προκαλούν τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία, την ίδια αποστροφή. Να υπενθυμίζουν την ανάγκη να τιμήσεις όσους χάθηκαν, εκτελώντας το ανεξόφλητο χρέος της τιμωρίας όσων έφταιξαν. Να υπογραμμίσουν τον επιτακτικό χαρακτήρα της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, σήμερα, που στα άνδρα του ιμπεριαλισμού νέα εξοπλιστικά προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται, τώρα που ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος δεν είναι απλά υπαρκτός, μα απειλητικά μεγάλος.

Η μαύρη επέτειος δεν προσφέρεται για φιέστες, παρά μόνο για την ανάληψη και ανανέωση αυτής της δέσμευσης για συνεχή, αδιάκοπη πάλη. Για να μετατραπεί η πρώτη ενστικτώδικη αντίδραση, αυτή η γεμάτη οργή και απόγνωση κραυγή του «Ποτέ πια!», σε συνειδητή απόφαση για συστράτευση στις γραμμές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την έναρξη του δικού μας πολέμου εναντίον όσων δε θα διστάσουν ξανά, αν τα συμφέροντά τους το επιτάσσουν, να προκαλέσουν νέες Χιροσίμες, νέα Βιετνάμ, Σεράγεβα και Κοσσυφοπέδια. Αλλωστε, εκτός από χρέος, είναι και δικαίωμά μας να παλέψουμε για έναν κόσμο απαλλαγμένο ακόμη κι από το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου. Και γι' αυτόν τον πόλεμο καμιά θυσία δεν είναι αρκετή, τίποτα δε δικαιολογεί την απουσία από το προσκλητήριό του...

Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Ας είμαστε όλοι εκεί λοιπόν, το οφείλουμε στην ιστορία, στον εαυτό μας και το μέλλον. Αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, 8 Αυγούστου, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα που πραγματοποιούν στις 7.30 το βράδυ η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Τιμάμε τα θύματα, συνεχίζουμε τον αγώνα

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως 56 χρόνια μετά οι ιμπεριαλιστές της νέας τάξης πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, προκαλώντας εγκλήματα και καταστροφές κατά της ανθρωπότητας.

«Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες πυρηνικές βόμβες σε διάφορα σημεία σε όλο τον πλανήτη, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα της Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας, που παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις και τη συνθήκη, με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Το πρόγραμμα, με την παραπλανητική ονομασία, δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα ούτε του αμερικάνικου έθνους ούτε των συμμάχων του. Στόχο έχει την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ για μια πυρηνική προληπτική επίθεση ενάντια σε άλλα έθνη, επιδιώκοντας μ' αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια κυριαρχία, μέσω της πυρηνικής τους υπεροχής».

«Οι κινητοποιήσεις στο Σιάτλ - σημειώνεται - στην Πράγμα, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα, δείχνουν ότι οι αγώνες των λαών αναπτύσσονται και δυναμώνουν. Δυναμώνει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο. Αυτό που θα φρενάρει τη νεοταξίτικη βαρβαρότητα σήμερα. Αυτό που αύριο θα την τσακίσει».

Τιμάμε τα θύματα - καταλήγει η ανακοίνωση - και καταδικάζουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Απαιτούμε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Το σταμάτημα του προγράμματος του «πολέμου των άστρων» από τις ΗΠΑ. Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ