Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης και φωνές υπέρ της ειρήνης...

Από τις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.-

Εκατοντάδες λευκά περιστέρια ξεχύθηκαν το περασμένο 24ωρο στον ουρανό της Χιροσίμα σαν να ήθελαν με το πέταγμά τους να ξεπλύνουν τον εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι της μαρτυρικής ιαπωνικής πόλης σαν χτες, πριν 56 χρόνια. Οι φωνές δεκάδων παιδιών ενώθηκαν σε ένα απλό μα συνταρακτικό και γεμάτο νόημα τραγούδι ειρήνης... Μισό αιώνα και πλέον, το πρώτο πυρηνικό ολοκαύτωμα στην ιστορία, που προκάλεσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, δεν ξεχάστηκε. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν χτες «παρών» στη Χιροσίμα όχι μόνο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολέθρου αλλά και για να θυμίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύει η ρηξικέλευθη μιλιταριστική πολιτική υπερδυνάμεων για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.

«Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου δε σήμανε αυτόματα την έναρξη ενός αιώνα ειρήνης και ανθρωπιάς. Ο κόσμος είναι ακόμη υπό τη βαριά σκιά όχι μόνον της άμεσης βίας των εμφύλιων πολέμων αλλά και από αναρίθμητες άλλες μορφές βίας», επισήμανε στην ομιλία που εκφώνησε στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων μνήμης (Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα) ο σημερινός δήμαρχος της πόλης, Ταντατόσι Ακίμπα...

Πολλοί από τους πάνω από 50.000 συγκεντρωθέντες, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα τουλάχιστον 140.000 θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, συμφώνησαν μαζί του... Σ' αυτούς ήταν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που υποσχέθηκε (λεκτικά...) πως θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί παγκοσμίως μία απαγόρευση στις δοκιμές ατομικών όπλων...


Associated Press

«Εμείς που ζούμε στη μόνη χώρα που είχε την εμπειρία μίας πυρηνικής επίθεσης έχουμε κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων με στόχο την οικοδόμηση μίας διαρκούς ειρήνης ώστε ποτέ ξανά να μην επαναληφθεί η καταστροφή ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε.

Την προσεχή Πέμπτη, παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν και στην άλλη ιαπωνική πόλη που γνώρισε τον πυρηνικό εφιάλτη, το Ναγκασάκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ