Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο... ύψος του ο πληθωρισμός

Να αποστασιοποιήσουν τη θέση τους ενόψει της ανακοίνωσης του πληθωρισμού του Ιούλη, που αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 4%, επιχειρούν οι εδρεύοντες στο υπουργείο της πλατείας Κάνιγγος, οι οποίοι έσπευσαν να «διοχετεύσουν» ότι μέσα στον Ιούλη «πέτυχαν» να μειώσουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις αυτού του μήνα στο επίπεδο των τιμών, που συμμετέχουν στο δείκτη του πληθωρισμού, δεν αφορούν τις οικογένειες που - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - εξακολουθούν να αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και οπωροκηπευτικά. Γι' αυτούς, όμως, η κυβέρνηση φρόντισε να εξαντλήσει την κοινωνική ευαισθησία της, στην ελεημοσύνη της χορήγησης δωρεάν φρουτολαχανικών σε 50 άπορες οικογένειες σε κάθε δήμο...

Το κατηγορώ του Χ. Πίντερ

«Παράνομη είναι η έκδοση του Μιλόσεβιτς στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε ο διάσημος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Radio 4 και συνέχισε: «Το δικαστήριο αυτό είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους νικητές και γι' αυτό οι λειτουργίες του είναι παράνομες. Είναι επιλεκτική η ηθική που εφαρμόζει η Δύση στα Βαλκάνια. Αν είναι να δικάσετε τον Μιλόσεβιτς τότε δικάστε και τον Κλίντον που οι βόμβες του σκότωσαν παιδιά. Και τον Μπλερ. Ο κ. Μπλερ ένιωθε μεγάλη χαρά όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Η ρίψη βομβών τού προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό, πιστεύω».

Λόγια σταράτα, τσεκουράτα και πάνω απ' όλα αληθινά.

Η δολιότης των δουλικών

Ζήτημα τιμής - λένε - είναι για την Αστυνομία η σύλληψη Πάσσαρη. Δε γνωρίζω ακριβώς τι θεωρούν «τιμή της αστυνομίας» και πόσο «κοστίζει» αυτή, αλλά μου φαίνεται περίεργο, αν όχι και ύποπτο, η σωτηρία της να εξαρτάται πλήρως και αποκλειστικώς από τη σύλληψη ενός κακοποιού, όσο σκληρός και «ικανός» κι αν είναι. (Ειρήσθω εν παρόδω ότι πιστεύω πως δε χρειάζεται να διαθέτει κάποιος κακοποιός ιδιαίτερη ικανότητα και πρόσθετα προσόντα, για να ξεφεύγει από την Ελληνική Αστυνομία, όχι μόνο γιατί υπάρχουν αρκετοί Ελληνες Κλουζό, αλλά και κυρίως διότι ο προσανατολισμός και η εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών αφορά στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος κι όχι στην πάταξη του «κοινού εγκλήματος».) Αν, όμως, έτσι και τόσο κοστολογούν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης την «τιμή» της Ελληνικής Αστυνομίας, ας τη χαίρονται, όπως την κατάντησαν.

Προσωπικώς, δεν πιστεύω ότι η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας νιώθει προσβεβλημένη και αδύναμη έναντι του Πάσσαρη. Ούτε, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών, έναντι της ογκούμενης και ποιοτικώς βελτιούμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Κι αν οι αρμόδιοι δηλώνουν πως επιζητούν τη «ρεβάνς» για την τραγωδία στο Γενικό Κρατικό και την «ξεφτίλα» στο Νέο Κόσμο, το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Πρώτον, για να δικαιολογηθούν στους πολίτες, που ανησυχούν και διαμαρτύρονται. Δεύτερον, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από άλλα πιο σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Τρίτον, για να διατηρούν ένα κλίμα συνεχούς επιφυλακής και εγρήγορσης των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να εμπεδώνεται κατάσταση αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού καθ' άπασαν την ελληνική επικράτεια.

Αν, όμως, οι αστυνομικοί και πολιτικοί ηγήτορες ουδόλως προσβάλλονται, βλέποντας τον Πάσσαρη να τους βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα, οι απλοί αστυνομικοί επηρεάζονται από το καλλιεργούμενο, άνωθεν, αίσθημα της «προσβεβλημένης αστυνομικής τιμής». Οχι μόνο γιατί δεν ανέχονται τις ύβρεις και την καζούρα σε βάρος τους - το σλόγκαν «παιδιά, ο Πάσσαρης», ακούγεται χαμηλοφώνως και περιπαικτικώς, ενίοτε, άμα τη εμφανίσει αστυνομικών - πολλώ μάλλον, που οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τις «αποτυχίες» της Αστυνομίας, αλλά και διότι εκπαιδεύονται, αποκτώντας το «σύμπλεγμα» του εξουσιαστή, ο οποίος δεν ανέχεται την «ήττα». Η κατάσταση που διαμορφώνεται, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, είναι επικίνδυνη, καθώς πολλοί - από πρωτοετείς των αστυνομικών σχολών, μέχρι και υψηλόβαθμους - προσβάλλονται από το «σύνδρομο» του «επιθεωρητή Κάλαχαν», απειλώντας εαυτούς και αλλήλους.

Πολλοί ισχυρίζονται, και προσωπικώς φοβούμαι ότι μπορεί να έχουν δίκαιο, ότι η αποτυχία των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον του Πάσσαρη είναι επί τούτου - δηλονότι με την προτροπή της πολιτικής και εν γνώσει της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας - ώστε να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη πως η Ελληνική Αστυνομία αδυνατεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς το «οργανωμένο έγκλημα». Τούτο, δε, θα χρησιμοποιηθεί δεόντως, για να δικαιολογηθεί η εφαρμογή των λεγόμενων αντιτρομοκρατικών μέτρων - ήδη ο «τρομονόμος» ενεργοποιήθηκε εναντίον του συλληφθέντος και φερόμενου ως συνεργάτη του Πάσσαρη - και για να παραδοθεί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων σ' εκείνους που φορτικώς τη ζητούν. Αλλά, γιατί να χύνεται αίμα αθώων θυμάτων της εγκληματικότητας στο βωμό της πολιτικής δολιότητας και δουλικότητας των κυβερνώντων; Το ερώτημα εύλογο μεν, πλην, όμως, μάλλον αφελές...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δύο διαφορετικοί κόσμοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι γνωστό το επόμενο ραντεβού των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ στα Βραχώδη Ορη του Καναδά... Τα επόμενα ραντεβού τους, προέβλεψε χτες, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, δεν αποκλείεται «να γίνουν σε... διαστημικό σταθμό»!

«Οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης μάς δίδαξαν πολλά για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» επεσήμανε ο Φιντέλ Κάστρο αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται διεθνώς κατά του καπιταλισμού, και δεν είχε άδικο...

Ομως, την ίδια ώρα, που οι ηγέτες των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη βλέπουν τις εναντίον τους αντιδράσεις να πληθαίνουν, την ίδια ακριβώς στιγμή, αποκαλύπτουν - και στους πιο αφελείς... - το πραγματικό πρόσωπό τους. Θυμίζοντας κεφάλαια τακτικών καταστολής των αντιδράσεων του προλεταριάτου από την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της (όπως περιγράφονται στη συγκλονιστική «Σιδερένια Φτέρνα» του Τζακ Λόντον), αποφασίζουν να οργανώσουν ακόμη πιο βίαιους κατασταλτικούς μηχανισμούς... Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ήταν αυτός που χτες ανήγγειλε πως οι ομόλογοί του από τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ θα «πρέπει να συζητήσουν» το Σεπτέμβρη στο Βέλγιο τη συγκρότηση μιας ειδικής ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης καταστολής «ταραχών και διαδηλώσεων» για την προστασία συναντήσεων υψηλών κυβερνητικών και άλλων στελεχών από τη θύελλα των κινητοποιήσεων κατά του καπιταλισμού...

ΝΑΤΟική «σούπα» σερβίρει ο Α. Τσοχατζόπουλος

Την ίδια «σούπα» περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας σερβίρει κάθε λίγο και λιγάκι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Για μια ακόμα φορά είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω συνέντευξης του Α. Τσοχατζόπουλου, ρυθμίσεις που εμφανίζονται ως νέες εξαγγελίες, παρόλο που ισχύουν εδώ και καιρό. Μια τέτοια είναι αυτή που αφορά τους στρατεύσιμους οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος για αναβολή λόγω σπουδών. Αυτοί, λοιπόν, όπως ήδη ισχύει, υπηρετούν τρεις μήνες λιγότερη θητεία. Μάλιστα, το μέτρο αυτό εμφανίζεται ως «δώρο» του υπουργού Αμυνας προς τους νέους που δε θα κάνουν χρήση αναβολής. Δηλαδή, φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή, μάλλον καλύτερα, στάχτη στα μάτια. Γιατί το ζητούμενο για τον υπουργό Αμυνας και την κυβέρνηση συνολικά, δεν είναι η βελτίωση της στρατιωτικής θητείας των νέων, ούτε βέβαια η μείωσή της, αλλά η προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό θεσμοθέτησαν και τη συγκρότηση σώματος επαγγελματιών οπλιτών, δηλαδή μισθοφόρων-πραιτοριανών του ΝΑΤΟ, που μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια θα φτάσει τους 25.000 άνδρες. Οσο για τη στρατιωτική θητεία των νέων, αυτή λίγο τους απασχολεί. Εξάλλου, η τάση στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είναι η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων, καθώς για αποστολές επιβολής της «νέας τάξης» χρειάζεται ένας στρατός ξεκομμένος από το λαό, που θα λειτουργεί, χωρίς εμπόδια και άλλες εξαρτήσεις, ως διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός.

Ευρωπαϊκή δημοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΣΙΓΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, έτσι όπως πάτε με τα ευρωπαϊκά σώματα ασφαλείας, θα δημιουργηθεί σύγχυση ανάμεσα στις υπηρεσίες. Δε θα ξέρουν ποιος να μας πρωτοχτυπήσει, ποιος να μας πρωτοσυλλάβει και ποιος να μας πρωτοφακελώσει!!!

Εχουμε τον ευρω-στρατό, έχουμε τη Γιούροπολ, έχουμε τους μηχανισμούς της Συνθήκης Σένγκεν, έχουμε τους συνοροφύλακες, έχουμε τις εθνικές αστυνομικές αρχές, έχουμε τις δημοτικές αστυνομικές αρχές κι έχουμε και τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας με προνόμια σχεδόν όμοια με τον αστυνομικών. Και τώρα θέλουν και ...ευρωπαϊκα ΜΑΤ!

Τι να κάνουν και οι δυστυχείς Ευρωπαίοι πολίτες, μόλις 250 εκατομμύρια είναι! Δε φτάνουν για ...πελατεία όλων αυτών των κατασταλτικών μηχανισμών. Υπάρχει ανταγωνισμός μεγάλος και υπερπροσφορά προστασίας. Πώς να το κάνουμε;

Πάντως, είναι να απορεί κανείς. Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς, οι έμποροι ναρκωτικών, για παράδειγμα, θα έπρεπε προ καιρού να έχουν εξαφανιστεί και να αποτελούν μουσειακό είδος. Πώς γίνεται κι επιβιώνουν, είναι ακατανόητο.

Μια φορά, το αιτιολογικό της γερμανικής κυβέρνησης για τη σύσταση των ευρωπαϊκών ΜΑΤ ήταν εντυπωσιακό. Πρέπει, λέει, να διασφαλιστεί (μετά τη Γένοβα) το δικαίωμα των «δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών» του Τζι - Οκτώ να ...συνέρχονται. Για το λόγο αυτό, προφανώς, πρέπει να απαγορευτεί το δικαίωμα του «συναθροίζεσθαι» σε όλους τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως όμως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι ηγέτες του Τζι Οκτώ είναι «δημοκρατικά εκλεγμένοι» στις χώρες τους (που αμφίβολο είναι), δε θυμόμαστε να έγιναν και ...διαπλανητικές εκλογές. Κάτι θα είχαμε ακούσει.

Και το λέμε αυτό, γιατί όσα αποφασίζονται από αυτούς αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Το ΝΑΤΟ, π.χ., δεν αποφασίζει για εισβολές στα κράτη - μέλη του, σε άλλες περιοχές κάνει επεμβάσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως καταλαβαίνετε, μάλλον για «διά της ισχύος ηγεμονία» μιλάμε, και ο όρος «δημοκρατική ηγεμονία» δεν υφίσταται σε καμιά γλώσσα του κόσμου.

Γιατί αργεί η έρευνα;

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυο περίπου βδομάδες έχουν περάσει από τις μεγάλες διαδηλώσεις της Γένοβας και περίπου μια βδομάδα από τη δέσμευση, που δημόσια ανέλαβε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου, να ερευνήσει και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την όποια εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τι γίνεται, λοιπόν; Τόσες μέρες θέλει να ερευνηθεί, εάν η ΕΥΠ συνέλεξε και έδωσε στοιχεία στους Ιταλούς, σχετικά με τις ελληνικές οργανώσεις, που οργάνωσαν τις αποστολές στη Γένοβα ή τους Ελληνες διαδηλωτές που πήγαν στην Ιταλία;

Αν, πάντως, κάποιοι νομίζουν, ότι ξεχάσαμε ή θα ξεχάσουμε την υπουργική δέσμευση, είναι πολύ γελασμένοι. Περιμένουμε και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε...

Πανευρωπαϊκά τα ΜΑΤ...

Associated Press

Μπορεί οι διαδηλώσεις της Γένοβας, η βάρβαρη και αιματηρή αντιμετώπισή τους και όλα τα γεγονότα, που συνέβησαν στο ιταλικό αυτό λιμάνι, να είναι ακόμη νωπά στη μνήμη όλων, αλλά η βελγική κυβέρνηση - αναλαμβάνουσα πρόσφατα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κάνει ήδη ...ασκήσεις τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων στις κοινοτικές συνόδους κορυφής.

Με χαρακτηριστική επίδειξη αλαζονείας και επιθετικότητας, ο Βέλγος πρωθυπουργός προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση την πείρα και το ετοιμοπόλεμο των βελγικών δυνάμεων ασφαλείας, υπενθυμίζοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια του «Ευρώ 2000» και των περίπου 2.500 διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων, που οργανώνονται κάθε χρόνο στη βελγική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποφασιστικής και με όλα τα μέσα αντιμετώπισης των όποιων λαϊκών εκδηλώσεων, υπενθυμίζει τη σχετικά πρόσφατη απόφαση των «15», «να ενισχυθεί η αστυνομική και δικαστική συνεργασία και να χρησιμοποιηθούν όλες οι νόμιμες δυνατότητες, προκειμένου να εμποδιστούν οι ταραχοποιοί να εισέλθουν στη χώρα που φιλοξενεί την εκδήλωση»...

Ετσι, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι ο άγριος αυταρχισμός και η ωμή βία, που όλοι είδαμε στη Γένοβα, είναι, απλά και μόνο, συνέπεια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανθυγιεινά συμπτώματα

Ο πολυήμερος αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ είχε ένα άμεσο αποτέλεσμα: Τσαλάκωσε, εν πολλοίς, τη λογική του υπουργείου Υγείας, «δε συζητώ με απεργούς» και, ταυτόχρονα, στραπατσάρισε την εικόνα, που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ότι η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» βαίνει «κατ' ευχήν» της. Η κυβέρνηση, βέβαια, δεν παραιτήθηκε ούτε λεπτό από τα επικίνδυνα σχέδιά της, ενώ άρχισαν να γίνονται ξανά εμφανή τα στοιχεία στην κατεύθυνση που παρουσίασε πριν από ένα χρόνο με το γενικό τίτλο «υγεία για τον πολίτη».

Ολα μπαίνουν στο τραπέζι, με μια συνεχή ροή πληροφοριών, με μπόλικες υποσχέσεις για το καλό του πολίτη - πριν αρρωστήσει, αλλά και όταν αρρωστήσει, όπως λένε. Υπόσχονται νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία και με (αυτόνομα) τμήματα επειγόντων περιστατικών και υποδοχής. Ακόμα, υπόσχονται επέκταση του ΕΚΑΒ, προτεραιότητα στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και πάει λέγοντας.

Για το βασικό όμως - το ποιος, δηλαδή, θα πληρώσει το ...μάρμαρο - ελάχιστα λέγονται. Και, μάλλον, η περίσσεια φιλολογία στοχεύει στη συγκάλυψη αυτού που πρόκειται να συμβεί: Οτι, δηλαδή, την ώρα της ανάγκης ο ταλαίπωρος ασθενής θα υποβάλλεται σε ένα διαρκές οικονομικό ξεσκόνισμα, που θα είναι είτε άμεσο - θα βγαίνει χρήμα απ' την τσέπη του - είτε μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου. Ηδη, το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του σχεδίου είναι κατά το «ήμισυ» έτοιμο. Πίσω απ' τον ελκυστικό τίτλο «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», κρύβεται ένας από τους πυρήνες της φιλοσοφίας της κυβέρνησης: Η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Λείπει ακόμα η υπουργική απόφαση για το ύψος της επίσκεψης, αν και οι προτάσεις είναι, ανάλογα με την ιατρική βαθμίδα, από 16.000-26.000 δραχμές. Η ολοκλήρωση του βασικού σχεδίου θα γίνει με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που θα συγκεντρώνει τα κονδύλια των ασφαλιστικών ταμείων και θα αγοράζει υπηρεσίες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κριτήρια ποιότητας. Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του 2001. Η δωρεάν παροχή ισότιμων υπηρεσιών υγείας, από υποχρέωση του κράτους, θα μετατραπεί σε προνόμιο μόνο για εκείνους που θα μπορούν να πληρώσουν.

Πρόκειται για μέτρα, που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και χρόνια και εφαρμόζονται στην Ελλάδα με διαφορά φάσης. Είναι μια επιλογή, που, βασικά, στηρίζεται απ' τα δυο βασικά κόμματα του συστήματος, αλλά και τις συμπληρωματικές τους δυνάμεις. Μάλιστα, πέρυσι η ΝΔ - ανήμερα της ανακοίνωσης του σχεδίου για «την υγεία του πολίτη» - εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί «υιοθετήθηκαν πολλές από τις δικές της θέσεις» και γιατί οι «γενικές αρχές αρκετές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως μορφή και συγκεκριμένο περιεχόμενο».

Φέτος, που οι «κοινές θέσεις» πήραν και «συγκεκριμένο περιεχόμενο», η ΝΔ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί «μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, από το μεσημέρι και μετά, σε πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές, τύπου Ωνασείου, για τους έχοντες, αφού κάθε ασθενής θα πληρώνει τουλάχιστον 26.000 δραχμές από την τσέπη του, προκειμένου να εξεταστεί ιδιωτικά»! Πρόκειται για ρόλους εναλλασσόμενης υποκρισίας, ανάλογα με τη θέση εξουσίας.

Και η μόνη απάντηση σε όλα αυτά τα ανθυγιεινά συμπτώματα είναι η διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας, που θα έχει αναπτυγμένο ένα ευρύ δίκτυο πρόληψης και θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Ο νέος (παλιός) πρέσβης του Ισραήλ

Επιστρέφει σε γνώριμα μέρη ο κ. Νταβίντ Σασόν, ο νέος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα. Ο διορισμός ενός πρέσβη, από μόνος του, δεν είναι γεγονός. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ο κ. Σασόν επανέρχεται στη θέση του πρεσβευτή στην Ελλάδα, την οποία κατείχε και την περίοδο 1990-1996, περίοδος που θεωρείται ότι «δομήθηκαν οι στενότερες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ». Επίσης, χαρακτηρίζεται «γνώστης των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια και την Κύπρο, όπου επίσης διατέλεσε πρεσβευτής. Είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρεσβευτής που επανέρχεται σε πρότερη θέση του, κίνηση, που, ούτως ή άλλως, είναι εξαιρετικά σπάνια για όλες τις διπλωματικές αποστολές της υφηλίου.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη γνωστή, πλέον, δημιουργία του «εύθραυστου τριγώνου Τουρκίας-Ελλάδας-Ισραήλ», καθώς τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία «συναγωνίζονται» σε βελτίωση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, η επάνοδος του κ. Σασόν στην ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας δε θα μπορούσε να είναι απλώς μια «συνήθης είδηση του διπλωματικού δελτίου», αλλά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ιδωμεν τα σπουδαία...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ