Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίσταση και πάλη

Φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Αυτό το σύνθημα τάραξε χθες τη φαινομενική ηρεμία της Θεσσαλονίκης. Το φώναξαν δυνατά οι εκατοντάδες φιλειρηνικοί πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και πήραν μέρος στην εκδήλωση μνήμης για τις εκατόμβες νεκρών αθώων θυμάτων, που άφησε πίσω της, πριν από 56 χρόνια, η βάρβαρη επίθεση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Χθες βράδυ, εκεί στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, αντάμωσαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και, με την πορεία που πραγματοποίησαν στη συνέχεια μέχρι το Αμερικάνικο Προξενείο, αγωνιστικά, απότισαν φόρο τιμής στα εκατομμύρια νεκρών που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο ιμπεριαλισμός. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στο «πρώτο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τη χρήση της ατομικής βόμβας». Υπενθύμισε πως «από τότε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μαζί με τους συνεταίρους του, ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνεχίζουν τα εγκλήματα κατά των λαών, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων, κατά των ελευθεριών των μικρών κρατών παντού στον κόσμο». Και ανέφερε ως μεγάλους σταθμούς εγκλημάτων τον πόλεμο που επέβαλαν στο Βιετνάμ, τον πόλεμο στο Ιράκ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Τέλος, ο Μ. Σπυριδάκης προειδοποίησε πως «ο χαρακτήρας των δυνάμεων του πολέμου έγινε πιο επικίνδυνος μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης» και γι' αυτό προκύπτει η ανάγκη, το αντίπαλο δέος να γίνουν οι λαοί. «Οι λαοί πρέπει να μην ξεγελαστούν, να ενωθούν και αποφασισμένοι να οργανωθούν στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό φιλειρηνικό μέτωπο, προκειμένου να γιγαντωθεί και να μπει εμπόδιο στα σχέδια και στις παραπέρα εγκληματικές δραστηριότητες που ετοιμάζουν».

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές ύψωσαν τις πικέτες και τα πανό και ξεχύθηκαν στο δρόμο. Με πορεία και φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα, μετέφεραν το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στους δρόμους της πόλης. «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε».

Εξω από το Αμερικάνικο Προξενείο οι φωνές έγιναν μια και η καταγγελία διατυπώθηκε: «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί έξω, η Ε. Αθανασιάδου, εκ μέρους της ΝΔΕ, διάβασε το ψήφισμα της διαδήλωσης, που διαπιστώνει πως η πυρηνική απειλή παραμένει. «Σ' όλο τον κόσμο βρίσκονται αποθηκευμένες περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα». «Η ελληνική κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ξέφραγο αμπέλι των ιμπεριαλιστών οφείλει έστω και τώρα να αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Λίγο πιο πέρα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, η διαδήλωση ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές επισήμαναν, για άλλη μια φορά, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει το πρόγραμμα «πόλεμος των άστρων» των ΗΠΑ, να καταργηθούν τα πυρηνικά, βιολογικά και ραδιενεργά όπλα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

Καβάλα

Αντίστοιχα μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην Καβάλα, όπου οι φίλοι της ειρήνης πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία - λαμπαδηφορία στον παραλιακό δρόμο της πόλης, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ κατέληξαν στο πάρκο Φαλήρου, όπου μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας ο οργανωτικός γραμματέας της Κώστας Μακέδος. Ο ομιλητής συνέδεσε την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα με τις επιδρομές που ακολούθησαν από τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟικούς στο Βιετνάμ, στον Περσικό κόλπο, στα Βαλκάνια, καθώς και τις άλλες επικίνδυνες για την παγκόσμια ειρήνη πολεμικές πράξεις τους. «Με την εκδήλωση μας αυτή, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές πριν 56 χρόνια», τόνισε ο Κ. Μακέδος. Κάλεσε τους Καβαλιώτες να δυναμώσουν με την αγωνιστική τους παρουσία το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και ζήτησε να φύγουν οι ξένες βάσεις, να εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ την περιοχή των Βαλκανίων και να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες στην πατρίδα.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συναυλία με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.

Σέρρες

Στο μεταξύ, εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία των Σερρών. Διοργανώθηκε από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης και περιλάμβανε προβολή βίντεο με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών Γιώργος Μπουσμπούκης, ο οποίος τους κάλεσε να πλαισιώσουν ενεργά το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ