Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ευρωπαϊκή δημοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΣΙΓΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, έτσι όπως πάτε με τα ευρωπαϊκά σώματα ασφαλείας, θα δημιουργηθεί σύγχυση ανάμεσα στις υπηρεσίες. Δε θα ξέρουν ποιος να μας πρωτοχτυπήσει, ποιος να μας πρωτοσυλλάβει και ποιος να μας πρωτοφακελώσει!!!

Εχουμε τον ευρω-στρατό, έχουμε τη Γιούροπολ, έχουμε τους μηχανισμούς της Συνθήκης Σένγκεν, έχουμε τους συνοροφύλακες, έχουμε τις εθνικές αστυνομικές αρχές, έχουμε τις δημοτικές αστυνομικές αρχές κι έχουμε και τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας με προνόμια σχεδόν όμοια με τον αστυνομικών. Και τώρα θέλουν και ...ευρωπαϊκα ΜΑΤ!

Τι να κάνουν και οι δυστυχείς Ευρωπαίοι πολίτες, μόλις 250 εκατομμύρια είναι! Δε φτάνουν για ...πελατεία όλων αυτών των κατασταλτικών μηχανισμών. Υπάρχει ανταγωνισμός μεγάλος και υπερπροσφορά προστασίας. Πώς να το κάνουμε;

Πάντως, είναι να απορεί κανείς. Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς, οι έμποροι ναρκωτικών, για παράδειγμα, θα έπρεπε προ καιρού να έχουν εξαφανιστεί και να αποτελούν μουσειακό είδος. Πώς γίνεται κι επιβιώνουν, είναι ακατανόητο.

Μια φορά, το αιτιολογικό της γερμανικής κυβέρνησης για τη σύσταση των ευρωπαϊκών ΜΑΤ ήταν εντυπωσιακό. Πρέπει, λέει, να διασφαλιστεί (μετά τη Γένοβα) το δικαίωμα των «δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών» του Τζι - Οκτώ να ...συνέρχονται. Για το λόγο αυτό, προφανώς, πρέπει να απαγορευτεί το δικαίωμα του «συναθροίζεσθαι» σε όλους τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως όμως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι οι ηγέτες του Τζι Οκτώ είναι «δημοκρατικά εκλεγμένοι» στις χώρες τους (που αμφίβολο είναι), δε θυμόμαστε να έγιναν και ...διαπλανητικές εκλογές. Κάτι θα είχαμε ακούσει.

Και το λέμε αυτό, γιατί όσα αποφασίζονται από αυτούς αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Το ΝΑΤΟ, π.χ., δεν αποφασίζει για εισβολές στα κράτη - μέλη του, σε άλλες περιοχές κάνει επεμβάσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως καταλαβαίνετε, μάλλον για «διά της ισχύος ηγεμονία» μιλάμε, και ο όρος «δημοκρατική ηγεμονία» δεν υφίσταται σε καμιά γλώσσα του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ