Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Νέα μεγάλη καταστροφή στη Χίο

Και άλλα πύρινα μέτωπα σε Ασπρόπυργο, Μενίδι

Η φωτιά κατέστρεψε ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη στα τέλη Ιούλη (φωτ.)

Eurokinissi

Η φωτιά κατέστρεψε ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη στα τέλη Ιούλη (φωτ.)
Εξι άτομα τραυματίστηκαν, με τρεις γυναίκες να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, από τη νέα καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Χίο. Η δεύτερη φωτιά στο νησί μέσα σε μόλις ένα μήνα έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη (που είχε καταστρέψει το νοτιοδυτικό τμήμα) και ό,τι είχε αρχίσει να εμφανίζεται από βλάστηση από την πυρκαγιά του 2012.

Η χτεσινή πυρκαγιά ξεκίνησε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα κοντά στο χωριό της Κατάβασης και, με σύμμαχο τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν, γρήγορα πήρε διαστάσεις και χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, προς το χωριό Μάναγρο και προς τη Σιδηρούντα, που εκκενώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα, καθώς η φωτιά έφτασε μέσα στα σπίτια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεκαετίες τώρα είναι στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Κατά την εκκένωση, που όπως αποδεικνύεται έγινε χωρίς σχέδιο, δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού και όσοι δεν είχαν όχημα, παρακαλούσαν για μια θέση σε κάποιο από αυτά που έφευγαν. Εκεί τραυματίστηκαν τα έξι άτομα, με τις τρεις γυναίκες να έχουν υποστεί εγκαύματα. Αμέσως, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου και στη συνέχεια στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μια 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί εγκαύματα στο 70% του σώματός της, η κόρη της έχει υποστεί εγκαύματα 10-15%, καθώς και άλλη μία 49χρονη που φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 20% με 30%.

Από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους πληγέντες βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Μάρκο Σκούφαλο.

Η Πυροσβεστική την πρώτη στιγμή έστειλε, για να περιορίσει την πυρκαγιά, 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ένα τμήμα πεζοπόρου και συνεπικουρούσαν πέντε υδροφόρες των δήμων. Χτες το μεσημέρι, οι δυνάμεις είχαν φτάσει τους 67 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 33 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, οκτώ βυτιοφόρα και τρία σκαπτικά μηχανήματα. Οι εναέριες δυνάμεις, τα πέντε ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στις ρίψεις νερού λόγω των ισχυρότατων ανέμων, με μαρτυρίες κατοίκων να τονίζουν πως ήταν τόσο υψηλά τα κύματα, που περνούσαν με άνεση το λιμενοβραχίονα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αναμενόταν να ενισχυθούν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και Ηπειρο.

Κι άλλα δύσκολα μέτωπα

Από την άλλη, σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα, χωρίς όμως ενεργό μέτωπο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10 προχτές το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η φωτιά ξέσπασε μέσα στα σπίτια που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού και γρήγορα, έχοντας στο πλευρό της το θυελλώδη άνεμο αλλά και τα πολλά ξερά χόρτα, άρχισε να κατακαίει τα πάντα. Από τη μία, οι κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους και από την άλλη, οι εταιρείες «Logistic» να φέρνουν νταλίκες προκειμένου να τις αδειάσουν, με το φόβο πως οι φλόγες θα κατέβουν προς τον Ασπρόπυργο. Χτες το απόγευμα επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων και δύο υδροφόρα οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκαναν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε ύφεση ήταν και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο Μενίδι, στη θέση Πλάτωνας, κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής.

Από την άλλη, τα νέα μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική χτες ήταν στην περιοχή Τρίγλια Χαλκιδικής και στο Ποδοχώρι Καβάλας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πύρινα μέτωπα σε Φάρσαλα και Μεσσηνία(2020-09-03 00:00:00.0)
Πολλές πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα(2020-07-14 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στα Καλάβρυτα(2017-09-06 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες(2017-08-02 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα(2015-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ