Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Την Πέμπτη 1/9, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Εσωτερικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (Δραγατσανίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος), καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Η πρωτοβουλία οργανώνεται τη στιγμή που χιλιάδες γονείς ψάχνουν να βρουν και να ακριβοπληρώσουν μια θέση στον παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους και ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν και φέτος αποκλειστεί από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των βρεφών και νηπίων που αποκλείστηκαν ξεπερνά τις 48.000. Συνολικά, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν 132.859 παιδιά, από τα οποία μόνο 84.800 θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς θα απευθυνθούν στις δομές της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν. Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος. Μάλιστα, τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα και οι αιτήσεις των γονιών ήταν έγκυρες, αποκλείστηκαν όμως γιατί οι θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι περιορισμένες.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις "υποσχέσεις" και τις "δεσμεύσεις" της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα "όρια της φτώχειας". Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι' αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!».

Εντονες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, ήδη δύο μέρες μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις νέων ζευγαριών, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, γονείς ωφελούμενοι αλλά και επιλαχόντες μαζεύουν υπογραφές και ζητούν να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων μένουν εκτός δομών 40.000 παιδιά! Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πολλές δομές να έχουν ήδη "κλεισμένες" τις θέσεις πριν ακόμα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας. Οι μητέρες με παιδιά ΑμεΑ λόγω ανυπαρξίας δομών Β3 (και στις 5 περιπτώσεις που υπάρχουν δεν λειτουργούν καν) δήλωσαν Α2 δομές, χάνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στα παιδιά Β3 θέσεως και το προνόμιο της άμεσης χορήγησης voucher. Οι περισσότεροι σταθμοί Α2 κατηγορίας ζητούν παράλληλη στήριξη για να δεχτούν τα παιδιά, την οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς λόγω του μειωμένου voucher».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org