Εργοδοσία, σωματείο και κυβέρνηση συμμετείχαν χτες σε τριμερή στο υπουργείο Εργασίας
Σε συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοσίας - σωματείου κατέληξε η χτεσινή συνάντηση για τον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση, εκτός από τη διοίκηση του Οργανισμού και το Σωματείο Εργαζομένων, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός και ο γγ υπουργείου Εργασίας καθώς και η γγ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε να καταβάλει το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει (μαζί με την επιδότηση του Σεπτέμβρη) τα αντίστοιχα ποσά για Οκτώβρη - Νοέμβρη, «με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους». Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει «σε σύντομο χρονικό διάστημα» το ποσό των 2.400.000 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.
Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, στη συμφωνία, είναι η συναίνεση όλων (διοίκησης ΟΑΣΘ, εργαζομένων και υπουργείων) να συμμετάσχουν στο διάλογο που θα οργανώσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «για το μέλλον του ΟΑΣΘ», ο οποίος διάλογος «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/10/2016». Θυμίζουμε ότι η αναμόρφωση του ΟΑΣΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την αναδιανομή του συγκοινωνιακού έργου, προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζει την άμεση και εξολοκλήρου αποπληρωμή των δεδουλευμένων τριών περίπου μηνών, η συμφωνία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ισχυριστεί ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ανακοινώνοντας την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να αποπληρώσει τις οφειλές για τη μετακίνηση των ευπαθών ομάδων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε το απαραβίαστο της λειτουργίας των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λέγοντας ότι «όπου υπάρχει μία ιδιωτική επιχείρηση, όπως είναι ο ΟΑΣΘ, για να ασκηθεί αυτή η κοινωνική πολιτική πρέπει να υπάρχει επιδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία».
Ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Αν. Νεφελούδης, ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία «διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες», ενώ η γγ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Θεοπίστη Πέρκα, δήλωσε ότι «έγινε μία αρκετά αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες «ώστε να ανοίξει η κουβέντα για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ».