Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
«Αποδέσμευση» 400 εκατ. δολαρίων μετά την απελευθέρωση ομήρων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν πως τον περασμένο Γενάρη αποδέσμευσαν σε μετρητά 400.000.000 δολάρια που ανήκαν στο Ιράν, με το που εξασφάλισαν την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνταν αιχμάλωτοι στην Τεχεράνη. Το παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι δόθηκαν βάσει ενός δικαστικού διακανονισμού. Διεύψευσε έτσι κατηγορηματικά πως επρόκειτο για λύτρα.

Τρεις από τους πέντε κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν ο Τζέισον Ρεζαϊάν, επικεφαλής του γραφείου της «Washington Post» στην Τεχεράνη, ο Σαΐντ Αμπεντινί, ένας πάστορας από το Αϊντάχο και ο Αμίρ Χεκμάτι, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ από το Φλιντ του Μίσιγκαν. Αυτοί αποτέλεσαν μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων, μετά την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη τον Ιούνη του 2015.

Ενας άλλος κρατούμενος, ο Νοσρατολάχ Χοσραβί-Ρουντσαρί, επέλεξε να παραμείνει στο Ιράν, ενώ ένας πέμπτος, ο Αμερικανός φοιτητής Μάθιου Τρέβιτικ, αφέθηκε ελεύθερος χωριστά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 17 Γενάρη την αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια που είχαν «παγώσει» από το 1981, συν 1,3 εκατομμύρια δολάρια από τόκους που οφείλονταν στο Ιράν, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης για μία μακρά απαίτηση του Ιράν από τις ΗΠΑ που είχε οδηγήσει τις δύο χώρες στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης. Τα χρήματα ήταν μέρος ενός κεφαλαίου διαπιστεύματος (trust fund) που χρησιμοποίησε το Ιράν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, προκειμένου να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και το οποίο είχε δεσμευτεί για δεκαετίες λόγω της αντιδικίας στο δικαστήριο. Η καταβολή των χρημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε σε μετρητά λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα χρήματα και για τους κρατούμενους διεξήχθησαν ξεχωριστά και δεν συνδέονταν με κανέναν τρόπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία Ιρανού συνταγματάρχη(27/5/2022)
Πολύνεκρο ναυάγιο από φίλια πυρά(12/5/2020)
Παζάρια και ισραηλινά σχέδια για επίθεση στο Ιράν(5/9/2019)
Συνεχίζονται οι απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα(2/12/2009)
Εντεινόμενοι εκβιασμοί και παζάρια(6/6/2006)
Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία παρά τις αμερικανικές απειλές(2/3/1999)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ