Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το μεγαλύτερο μέρος των «πύρινων μετώπων» μαίνονται ανεξέλεγκτα στο Σαν Μπερναντίνο της Νότιας Καλιφόρνια, παρά την προσπάθεια πάνω από 10.000 πυροσβεστών με πολλά μέσα.

Πάνω από 82.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ δεκάδες ή εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια έχουν ήδη γίνει παρανάλωμα πυρός, σε ένα μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται από την κομητεία Σάστα έως το Καμπ Πέμπλετον, βορείως του Σαν Ντιέγκο. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 48ωρο υπολογίζεται ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 104.000 στρέμματα γης.

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να βρουν πρόχειρο κατάλυμα σε δημόσιους χώρους, τροχόσπιτα ή γυμναστήρια σχολείων, ζητώντας τη βοήθεια των τοπικών αρχών για την εξασφάλιση τροφής και βασικών πρώτων ειδών.

Αξιωματούχοι του πυροσβεστικού σώματος περιέγραψαν το πύρινο μέτωπο στη Νότια Καλιφόρνια ως ασυνήθιστα σφοδρό και το «χειρότερο των τελευταίων 40 ετών».

Μετεωρολόγοι έχουν δηλώσει πως η Νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζει απειλή μεγάλων πυρκαγιών μέχρι το Δεκέμβρη, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας (που διαρκεί πέντε χρόνια...) και των υψηλών θερμοκρασιών που αυτές τις μέρες ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σχέδια αναστολής λειτουργίας των ιδιωτικών φυλακών...

Σε μια άλλη εξέλιξη, αξιωματούχοι από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των ιδιωτικών φυλακών, καθώς διαπιστώθηκε πως είναι λιγότερο ασφαλείς και αποτελεσματικές από τις κρατικές φυλακές.

Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», που επικαλείται έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης, υποστηρίζει ότι έχει αποφασιστεί να μην ανανεωθούν εφεξής τα συμβόλαια με τις ιδιωτικές φυλακές μέχρι την οριστική αναστολή της λειτουργίας τους, εκτός από εξαιρέσεις.

Η εξέλιξη σημειώνεται έπειτα από πρόσφατη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποιότητα των «υπηρεσιών» που παρέχονται στις ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες ξεκίνησαν το 1984 με αφορμή σημαντική αύξηση στον αριθμό φυλακισμένων και πρόσχημα τη μείωση του κόστους κράτησής τους για το Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ