Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αθλια κατάσταση για χιλιάδες απλήρωτους ξένους εργάτες

ΡΙΑΝΤ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Καθεστώς» σκλαβιάς που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ξένους μετανάστες στη Σαουδική Αραβία φαίνεται πως έχουν γίνει οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών, πέρα από τις δύσκολες, συχνά απάνθρωπες, συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες καλούνται να δουλέψουν με πενιχρούς μισθούς.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών σε βάρος Πακιστανών μεταναστών, τα προβλήματα υγείας και ασφάλισης αλλά και διατροφής τους συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο Πακιστανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Πακιστανών μεταναστών στο εξωτερικό, Πιρ Σιαγέντ Σαχ Ρασίντι, με τον Σαουδάραβα υπουργό Εργασίας, Μουφρέτζ Αλ Χακμπάνι, παρουσία του Πακιστανού πρέσβη στη Σ. Αραβία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πακιστανός πρέσβης σημείωσε ότι τα προβλήματα των απλήρωτων Πακιστανών μεταναστών συζητήθηκαν «εκτενώς και διεξοδικά». Σημείωσε ότι οι εργάτες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι όσοι δούλευαν σε εργοτάξια των σαουδαραβικών κατασκευαστικών εταιρειών «Oger» και «Saad Contracting Company». Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Πακιστανών μεταναστών που έχουν μείνει απλήρωτοι επί μήνες στη Σ. Αραβία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 8.000 - 10.000 ατόμων.

Προ ημερών, ανάλογες συναντήσεις με τον Σαουδάραβα υπουργό Εργασίας είχαν οι ομόλογοί του από Ινδία και Φιλιππίνες, καθώς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και από αυτές τις χώρες έχουν εγκλωβιστεί στη Σ. Αραβία δίχως χρήματα ή τρόφιμα, αδυνατώντας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Εκπρόσωπος της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Ριάντ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, σημείωσε πως πολλοί Φιλιππινέζοι μετανάστες είναι απλήρωτοι πάνω από οκτώ μήνες και πως πλέον το πρόβλημα προσλαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Πριν περίπου 10 μέρες, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν υποχρεώθηκε να ανακοινώσει διάφορα αποσπασματικά μέτρα για την ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων απλήρωτων μεταναστών, υποσχόμενος επιδόματα σίτισης και στέγασης και δήθεν «αυστηρά» πρόστιμα στις εταιρείες που αφήνουν απλήρωτους επί μήνες τους εργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ