Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
Αντιπαραθέσεις και παζάρια

Το «γαϊτανάκι» των αντιπαραθέσεων και των παζαριών ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και τις ΗΠΑ «καλά κρατεί». Χτες ο Τούρκος πρέσβης, Σελίμ Γελέν, στην ΕΕ έδωσε νέα συνέχεια, μιλώντας στη γερμανική «Welt», όπου δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει έως το 2023 να έχει γίνει μέλος της ΕΕ και να γιορτάσει έτσι τα 100 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβρη άρση της βίζας, ο Γελέν σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τα όσα φαντάζονται μερικοί, δεν θα στέλνουμε εκατομμύρια πρόσφυγες με λεωφορεία στην Τουρκία, αλλά πλέον δεν θα δεχόμαστε επαναπροωθήσεις» και προσθέτει ότι «θα βρεθεί λύση». Επανέλαβε ότι η Τουρκία πληροί τα 72 κριτήρια για την άρση της βίζας και ότι «υπάρχουν αμφιβολίες πως η ΕΕ όντως θα απελευθερώσει τη βίζα έστω και με τήρηση των κριτηρίων». Συνέχισε πως «δεν είναι απίθανο να μπλοκάρουν την κίνηση ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η Ευρωβουλή, έστω κι αν η Κομισιόν έχει δώσει την έγκρισή της επειδή έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια». Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η ατάκα του ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η υπόθεση της βίζας το 2017, επειδή τότε θα υπάρχουν εκλογές σε μεγάλες χώρες» (εννοεί τη Γαλλία και τη Γερμανία). Σχετικά με επικρίσεις Ευρωπαίων για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης (αυταρχισμός του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δείξουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Αγκυρα και παραπονέθηκε ότι ακόμα δεν έχει γίνει μια επίσκεψη στη χώρα τους.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση μέσω της εφημερίδας «Σαμπάχ», για να στοιχειοθετήσει τη σύνδεση των ΗΠΑ με τον Γκιουλέν, το ίδρυμά του και τη χρηματοδότησή του, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία περίπου 200 πολιτικών των ΗΠΑ (βουλευτές, γερουσιαστές, κρατικοί λειτουργοί) που ταξίδευσαν στην Τουρκία από το 2010 έως το 2015 με «προσφορές» του ιδρύματος Γκιουλέν, που όμως δεν είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοιες.

Ακόμα, είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζόν Κίρμπι, όταν σχολίασε συνέντευξη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας στο ρωσικό κανάλι «Σπούτνικ» (που δήλωσε ότι δεν γνώριζε) σχετικά με το γεγονός ότι «ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν διστακτικά να ανταλλάξουν με την Τουρκία τεχνολογία και κοινές επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας» και ότι «αν αυτό μπορεί να γίνει με τη Ρωσία, θα προχωρήσει η συνεργασία». Ο Κίρμπι, ανάμεσα σε άλλα ...διπλωματικά, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας από το 1952, «παραμένει ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και θέλουμε να δούμε τις συνεισφορές της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο τον τομέα της ασφάλειας, και έτσι θα εργαστούμε για το σκοπό αυτό». Οσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι θέμα που το αποφασίζει η Τουρκία.

Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκαν οι συλλήψεις για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. 84 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από το πανεπιστήμιο του Ικονίου, και επίσης υπό κράτηση τέθηκαν 29 επιθεωρητές τραπεζών του φορέα εποπτείας των τραπεζών BDDK.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ