Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη

Χώροι φιλοξενίας προσφύγων θα γίνουν στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στους φορείς του νησιού κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θα μείνουν για λίγο χρονικό διάστημα σε χώρους φιλοξενίας μέχρις ότου προωθηθούν σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, η προοπτική είναι να μοιραστούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες οι ροές των προσφύγων έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως μετά την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα τον Νοέμβρη θα δημιουργηθούν camp φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη. Η δημιουργία των camp θα γίνει στο πλαίσιο της β' φάσης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Τα camp, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι απόλυτα οργανωμένα, και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε μικρά σπιτάκια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, εκπαίδευση και ενασχόληση των παιδιών. Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μελέτη για τη φύλαξη των camp, ενώ τόνισε πως «βασική αρχή της κυβέρνησης είναι τα δικαιώματα των πολιτών να ισορροπούν με τα δικαιώματα των ντόπιων». Ο αν. υπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατ' ουσίαν ταυτοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που πρόκειται να έρθουν στο νησί.

Στο νοσοκομείο Κιλκίς νοσηλεύονται οχτώ προσφυγόπουλα ηλικίας 2 έως 18 χρόνων με κρούσματα ηπατίτιδας Α. Στο μεταξύ, άλλοι 22 ανήλικοι που βρίσκονταν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους για μακρόχρονη διαμονή. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανοί (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45% θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς «Ipsos». Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40% των Πολωνών, το 45% των Γάλλων και το 48% των Ιταλών. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015. Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55%, αντίστοιχα, θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ