Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εννέα οι υποψήφιοι για τηλεοπτική άδεια

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο φιλικότερο προς αυτήν στα ΜΜΕ, ξαναμοιράζοντας την πίτα. Οι κυβερνητικές κορόνες κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί του περιεχομένου της ενημέρωσης που παρέχεται στο λαό δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, αφού θα συνεχίσει να ελέγχεται από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Χτες, τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι αποφάσεις του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσου, για τις προδικαστικές προσφυγές, που είχαν καταθέσει όλοι οι υποψήφιοι και εξετάστηκαν από την Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων.

Υποψήφιες για τηλεοπτική άδεια είναι οι ακόλουθες εταιρείες:

1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ ΑΕ)

2. Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (NTV)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV Ανώνυμος Εταιρεία

4. ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (ALPHA)

5. Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΤΠΚ μαε)

6. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (E RADIO-TV)

7. Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ)

8. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία (ITV CP)

9. Dimera Media Investments Limeted

Η εταιρεία «Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων» (MEGA CHANNEL), αποκλείστηκε από την περαιτέρω διαδικασία.

Ευκαιρία για νέες αντεγκλήσεις

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν εντυπώσεις, αλλά και κλείνοντας το μάτι σε ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν άδεια, αφήνουν να εννοηθεί ότι τελικά μπορεί οι άδειες που θα δοθούν να είναι περισσότερες από τέσσερις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό άφησε χτες, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Στη ζωή ποτέ μην λες ποτέ [...] Θα το δούμε», ανέφερε προσθέτοντας πως τα πράγματα δεν είναι απαραίτητο να κινηθούν σε μια λογική «απολυτότητας».

Διαβεβαίωσε ότι η δημοπρασία των αδειών θα γίνει με διαφάνεια και επικαλέστηκε την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Singular Logic σαν απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης για δέσμευση της περιουσίας του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζου, η ΝΔ σχολίασε «... Ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η χορήγηση αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και, βέβαια, είναι καλά γνωστό ότι στο πεδίο αυτό οι έως τώρα χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, οι μεθοδεύσεις της και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό».

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να απαντήσει, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι εναντιώνεται στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πως είναι ιστορικά υπόλογη «για τη χρόνια και σκόπιμη αδράνεια που οδήγησε στην πολυεπίπεδη ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», προτρέποντας την ηγεσία της σε αυτοκριτική.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org