Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στον ΔΣΕ και ανάδειξης της δράσης του στην Κρήτη

Το μνημείο προς τιμήν των μαχητών του ΔΣΕ
Το μνημείο προς τιμήν των μαχητών του ΔΣΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ την προηγούμενη Τρίτη 26/8 στο Δήμο Σελίνου - Κανάνου. Στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ, φέτος τιμώνται οι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που η δράση του τα χρόνια 1946 - 1949 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης της χώρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον Βουτά, όπου τον Γενάρη του 1948 κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης χωροφυλακής και ΜΑΥδων σκοτώθηκαν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής. Δεκάδες παρευρισκόμενοι αλλά και συγγενείς των νεκρών από όλη την Ελλάδα τίμησαν τους νεκρούς της επαρχίας Σελίνου.

Στον ιστορικό περίπατο που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στα σημεία της μάχης του Βουτά από τοπικά στελέχη της περιοχής.

Ακολούθησε η αποκάλυψη του μνημείου που στήθηκε από την ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και την ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ νομού Χανίων ο Μπάμπης Πετράκης, της ΚΟΒ Πελεκάνου του ΚΚΕ ο Παυλάκης Αντώνης, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε το μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ Αλέκος Μαρινάκης.

Στην ομιλία του ο Αλ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη δράση του ΔΣΕ συνολικά αλλά και στην Κρήτη. Οπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Στρατός έγραψε χρυσές σελίδες, εκφράζοντας τους πόθους της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που μετά τη σκληρή ναζιστική κατοχή, επιζητούσε μια κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του. Ειδικά στα Χανιά, η πλειοψηφία του λαού ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όπως αναφέρουν ακόμα και αστοί πολιτικοί, και αργότερα πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στους μαχητές του ΔΣΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Γερμανοί έκατσαν στην Κρήτη έναν περίπου χρόνο παραπάνω από ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συνεννόηση με τις συμμαχικές δυνάμεις. Η τρίχρονη εποποιία διδάσκει και εμπνέει και τη νέα γενιά, καθώς το 80% της συνολικής του δύναμης αποτελούνταν από νέους. Σημαντική ήταν η συμμετοχή στον Δημοκρατικό Στρατό και των γυναικών καθώς αποτελούσαν το 1/4 της συνολικής του δύναμης,σε συνθήκες μάλιστα όπου κυριαρχούσαν οι αντιλήψεις για την κατωτερότητα του γυναικείου φύλου. Ο ΔΣΕ εξύψωσε την εργάτρια, την κοπέλα του χωριού σε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων, που άνοιγε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή. Στην Κρήτη, ηρωική ήταν η δράση του ΔΣΕ και κατάφερε σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες όπως η κατάληψη της Ιεράπετρας το Μάη του 1947. Η περιοχή του Πελεκάνου ήταν μια από τις περιοχές που είχε κηρυχτεί Ελεύθερη Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές αναδείχτηκαν λαογέννητοι θεσμοί, χτίστηκαν σχολεία, νοσοκομεία, ενώ είχε καταργηθεί το φαινόμενο της ζωοκλοπής.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση
Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας από κάθε λογής απολογητές του συστήματος που χτυπάνε την Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος έχοντας στόχο το χτύπημα της πολιτικής του ΚΚΕ, την πολιτική που θέτει στο επίκεντρό της την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του μνημείου για τους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ της επαρχίας Σελίνου και οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν αργότερα στην προβλήτα της Παλαιόχωρας στην Φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες εκδηλώσεις τιμής στη δράση του ΔΣΕ που θα πραγματοποιηθούν στο νομό Χανίων το επόμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιά στα Χανιά(13/8/2020)
Στον Αναβο Σελίνου Χανίων(3/8/2017)
Εκδήλωση στον Αναβο Σελίνου(5/8/2016)
Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ(24/7/2016)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(8/8/2013)
Ο Δημοκρατικός Στρατός στην Κρήτη(6/7/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org