Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Ποζάρουν» κοροϊδεύοντας τους ασθενείς

Οταν στηρίζεις την εξουσία των μονοπωλίων, τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης και ταυτόχρονα πασχίζεις να πείσεις ότι είσαι «αριστερή», φιλολαϊκή κυβέρνηση, είναι προφανές ότι δεν έχεις κανένα δισταγμό να ασκήσεις μικροπολιτική, κοροϊδεύοντας ακόμα και ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, πολλές φορές σοβαρά, τα οποία τελικά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά επιδεινώνονται ακριβώς γιατί το σύστημα Υγείας υπηρετεί το κέρδος και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες.

Το ίδιο αδίστακτα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Πολάκης πόζαρε προχτές μπροστά από μια φωτογραφική μηχανή στο νοσοκομείο της Θήρας, για να δείξει ότι λειτουργεί και, με βάση το κείμενο που ο ίδιος ανέβασε στα αποκαλούμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «να την πει» στους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, των προηγούμενων κυβερνήσεων, γιατί αυτοί δεν το λειτούργησαν! Στο ίδιο κείμενο εμφανίζονται, προφανώς ανερυθρίαστα, ο ίδιος και η κυβέρνηση ως υπέρμαχοι του δημόσιου συμφέροντος, την ώρα που το νοσοκομείο Θήρας το διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και η βασική χρηματοδότηση του νοσοκομείου θα γίνεται από την επιχειρηματική του δράση, από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς.

***

Το κύριο ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι η αξιοθρήνητη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά ότι η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ανοίγουν δρόμους για την κερδοφόρα δράση των μονοπωλίων και στην Υγεία και αυτό κοστίζει και σε ζωές. Οσες πόζες και αν πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν μπορεί να κρύψει από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους το Γολγοθά που βιώνουν σε κάθε τους βήμα. Δεν ξέρουν πού και αν θα βρουν εγκαίρως γιατρό, πολλές φορές πολύμηνες αναμονές οδηγούν σε θανάτους. Δεν ξέρουν αν υπάρχουν φάρμακα και πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, για να πληρώσουν ένα μέρος ή και το σύνολο της τιμής τους. Βάζουν από μόνοι τους λεφτά για να αγοράσουν υλικά, γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν να τα προμηθεύσουν. Το λιγοστό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κυριολεκτικά τρέχει και δε φθάνει. Ελάχιστα χέρια για πολλές κλίνες και πολλά χειρουργεία, χωρίς τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία.

***

Και αυτά δεν είναι ισχυρισμοί. Είναι η πραγματικότητα του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά», στο οποίο λείπει το 25% του αναγκαίου προσωπικού, η λίστα αναμονής για γιατρό φτάνει τους τρεις μήνες, κρίσιμα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.

Είναι η πραγματικότητα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που έχει 585 κενές οργανικές θέσεις, οι νοσηλευτές σε κλινικές είναι δύο ανά βάρδια (!) όσο βαριά περιστατικά κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν, η έλλειψη αναισθησιολόγων αναβάλλει προγραμματισμένα χειρουργεία ή σημαντικές εξετάσεις Μαγνήτη, μια τραπεζοκόμα πρέπει να φροντίσει 70 ασθενείς και μια καθαρίστρια έχει 70 κλίνες στην ευθύνη της.

Είναι το νοσοκομείο Λευκάδας, που έχει «στεγνώσει» από υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, με τον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είναι το νοσοκομείο Αργοστολίου, που η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Είναι το νοσοκομείο Λήμνου, όπου η παθολογική λειτουργεί με τρεις εξωτερικούς συνεργάτες ιδιώτες γιατρούς. Είναι τα Κέντρα Υγείας «φαντάσματα» που έχουν ελάχιστο προσωπικό και βρίσκονται υπό διάλυση. Είναι ακόμα το Κέντρο Υγείας της Θήρας, η μοναδική δημόσια μονάδα Υγείας του νησιού, που έκλεισε η κυβέρνηση για να μεταφέρει το προσωπικό στο νοσοκομείο. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Είναι συνολικά ένα σύστημα Υγείας με 220 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κλειστά, με ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού να δουλεύει με δελτία παροχής υπηρεσιών, μέσω εργολάβων ή με ατομικές συμβάσεις έργου, με έλλειψη τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενων.

Είναι το σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των μονοπωλίων, το σύστημα Υγείας στον καπιταλισμό που μόνο στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2013 στοίχισε 577.500 θανάτους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε έγκαιρη υγειονομική περίθαλψη, και τέτοια δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για σύγχρονα, καθολικά, κρατικά και δωρεάν συστήματα Υγείας, που θα δίνουν έμφαση στην Πρόληψη, ώστε να σώζονται άνθρωποι.

Τους ανθρώπους που υποφέρουν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις μονάδες Υγείας που βρίσκονται σε διάλυση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι φωτογραφικές πόζες υπουργών κυβερνήσεων του κεφαλαίου.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ