Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διασφαλίζει σίγουρα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους

Με κατεπείγουσες διαδικασίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να νομοθετεί με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τη στρατηγική της ΕΕ, και την εξασφάλιση σίγουρης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Βασικός κορμός του είναι οι διατάξεις με τις οποίες διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα, που ενισχύει το καθεστώς των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς Ενέργειας μέσω ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), το οποίο τελικά πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (είναι ο αγοραστής της Ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το σύστημα αυτό προβλέπει τη χρηματοδότηση των μονάδων αυτού του τύπου με σταθερά ποσά, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Δηλαδή, παρέχει σίγουρα, διασφαλισμένα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Ακόμα, περιέχονται επικίνδυνες ρυθμίσεις για το Πάρκο Τρίτση, που ανοίγουν την πόρτα για την ...αξιοποίησή του προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων. Προβλέπεται, τέλος, η ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

Αντιπαράθεση στην... «περιφέρεια»

Κομπάζοντας για το «επίτευγμα» της «μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο» εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, αφού υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, «επιτέθηκαν» στην κυβέρνηση σε επιμέρους θέματα, π.χ. για τον τρόπο που προωθεί την απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας και για το ισλαμικό τέμενος. Στο τελευταίο επικεντρώθηκε η κριτική της Χρυσής Αυγής, που καταψήφισε επί της αρχής χύνοντας ρατσιστικό δηλητήριο, αφού ο ειδικός της αγορητής, Ηλ. Παναγιώταρος, δεν διαφώνησε με τα όσα προωθούνται για τις ΑΠΕ.

Η ΧΑ ζήτησε για το σχετικό άρθρο ονομαστική ψηφοφορία. Από τους 230 παρόντες βουλευτές, 206 ψήφισαν υπέρ και 24 κατά. Κατά του τεμένους ψήφισαν και οι ΑΝΕΛ με εξαίρεση τον βουλευτή τους Κ. Ζουράρι, που ψήφισε υπέρ.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να εξυπηρετήσει τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, την πλήρη απελευθέρωση, τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στην ανάπτυξη άλλων ενεργειακών μορφών με διασφαλισμένα κέρδη και με τον βαρύ λογαριασμό στο λαό. Οι κατευθύνσεις αφορούν όλα τα κράτη - μέλη και στοχεύουν στην ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ακόμα ότι «με την ενίσχυση των συνθηκών αγοράς στην παραγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης όλων των εργαζομένων στον κλάδο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν, με τους γνωστούς τρόπους: Εντατικοποίηση, εργολαβοποίηση, συμπίεση των μισθών και δικαιωμάτων».

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τόνισε, μπορεί να γίνει μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο, εθνικό φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Λύση που προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα δικά του χέρια, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να προχωρήσει, βέβαια, σ' αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που τον συμφέρει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε το «άγχος», όπως είπε, των αστικών κομμάτων «να βρουν ζητήματα να διαφωνήσουν, όταν στις στρατηγικές επιλογές υποτάσσονται, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στα κελεύσματα και στις ανάγκες του κεφαλαίου». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Υλοποιεί το ευρωενωσιακό πλαίσιο απελευθέρωσης και γενικότερα αποσκοπεί στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από την αντιδραστική - αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για την «Ευρώπη 2020», όπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο παρέχει διασφαλισμένα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας πως όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «η νέα ανάπτυξη, το νέο μοντέλο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα χωρίς ρίσκο και αναπτύσσει επιχειρηματίες τζάμπα μάγκες, που ό,τι και να γίνει, τα κέρδη τους είναι διασφαλισμένα».

Για τη διάταξη για το Πάρκο Τρίτση τόνισε ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν το πάρκο στην καταστροφή και στην εμπορευματοποίηση. Για το τέμενος εξέφρασε τη θετική άποψη του ΚΚΕ. Οπως εξήγησε, πρόκειται για πάγια λογική του Κόμματος που δεν αλλάζει εξαιτίας της πολιτικής συγκυρίας. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ συμφωνεί πως θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί και νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ