Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαψεύδουν τα σχέδια για ρωσική επίθεση στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Σημειώνουμε με ανησυχία ότι το "κόμμα του πολέμου" δεν υπάρχει μόνον ανάμεσα στους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης Ασαντ στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουάσιγκτον», δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, διαψεύδοντας παράλληλα ότι συριακός στρατός και ρωσική πολεμική αεροπορία καταστρώνουν σχέδια επίθεσης στο Χαλέπι.

«Ο μόνος στόχος που έχουμε είναι η απάλυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους αμάχους στο Χαλέπι και η δημιουργία συνθηκών για την επέκταση της συμφωνίας παύσης πυρός», είπε ο Ριάμπκοφ, ενώ το ίδιο 24ωρο, αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές προσπαθούσαν λυσσαλέα να άρουν την περικύκλωση της πόλης του Χαλεπίου από το συριακό στρατό, στοχοποιώντας και αμάχους...

Νωρίτερα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Σύρος πρέσβης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, τόνισε ότι τα βάσανα των παιδιών σε εμπόλεμες περιοχές της χώρας του προκαλούνται από τη συστηματική και επίμονη διάδοση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας του Ουαχαμπιτισμού (μουσουλμανική αίρεση που «ευδοκιμεί» κυρίως στη Σαουδική Αραβία). Εφερε μάλιστα ως τελευταίο παράδειγμα τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του 13χρονου Παλαιστίνιου Αμπντάλαχ Ισα από αντικαθεστωτικούς του κινήματος «Νουρ Εντίν Ζένκι» που εμπνέεται από την ακραία αίρεση του Ουαχαμπιτισμού και παίρνει υποστήριξη σε χρήμα και όπλα από τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία κ.ά.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Τζααφάρι έδωσε η τελευταία έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες, στην οποία καταγράφεται η «εξαιρετικά έντονη ανησυχία» για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών στη Συρία και ιδιαίτερα στη βόρεια πόλη Χαλέπι. Ο περιφερειακός διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Σάαντ Σούρι, ζήτησε ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι είναι παιδιά περίπου το ένα τρίτο των 300.000 κατοίκων που είναι εγκλωβισμένο σε συνοικίες υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά τη Συρία, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημειώνει πως περίπου 1.000.000 προσφυγόπουλα βρίσκονται εκτός σχολείου σε Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία, χώρες οι οποίες φιλοξενούν την πλειοψηφία των περίπου 5.000.000 προσφύγων που δημιούργησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία.

  • Ο 36χρονος Αμερικανός αστυνομικός, Νίκολας Γιανγκ, από το Φέρφαξ της Βιρτζίνια, που υπηρετεί στην υπηρεσία ασφάλειας του μετρό της Ουάσινγκτον συνελήφθη χτες το απόγευμα, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να παράσχει υλική υποστήριξη στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Με βάση το κατηγορητήριο, ο Γιανγκ έστειλε σε πράκτορα που υποδυόταν τον τζιχαντιστή τους κωδικούς καρτών για την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, πιστεύοντας ότι θα τους χρησιμοποιούσαν άνθρωποι του ΙΚ για τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ