Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κούφια λόγια»... πήλινα πόδια

Τα «κούφια λόγια της ΕΕ για το Προσφυγικό» ανακάλυψε στο κύριο άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», που στο πρωτοσέλιδό της μιλούσε για τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις αντιδράσεις από την ΕΕ και τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία των δύο για το Προσφυγικό με τον τίτλο «Συμφωνία σε πήλινα πόδια». Εμείς πάλι, δεν ξέρουμε πώς, αλλά θυμηθήκαμε ένα άλλο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με ημερομηνία 19/3/2016, μια μόλις μέρα δηλαδή μετά τη «συμφωνία με τα πήλινα πόδια», που προέβλεπε τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, συμφωνία η οποία φέρει φαρδιά - πλατιά και την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες: ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ. Αλ. Τσίπρας: Σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα. Μπαίνουν στο ψυγείο οι μονομερείς ενέργειες, παραμερίζονται οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς». Κι έτσι, τελικά, το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι πως τα «κούφια λόγια» όσων έχουν βαλθεί να ξεπλύνουν την ΕΕ, δεν μπορεί παρά να στέκονται σε πήλινα πόδια...

Τα κέρδη παρά την ύφεση...

Οταν το 2007 η ΔΟΕ αποφάσιζε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στη Βραζιλία και ειδικότερα στο Ρίο οι στατιστικές μελέτες της εποχής και οι αντίστοιχες προβλέψεις ήθελαν τη βραζιλιάνικη οικονομία να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πλέον αναπτυσσόμενες. Μάλιστα, αυτό το γεγονός έδωσε ένα λόγο παραπάνω στις πολυεθνικές είτε του αθλητισμού είτε άλλων τομέων (π.χ. κατασκευές, υπηρεσίες φύλαξης) να... γιορτάσουν για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Δύο μόλις 24ωρα πλέον πριν από την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης του Ρίο και τα πράγματα σήμερα φαντάζουν αρκετά διαφορετικά για την ίδια τη Βραζιλία. Μετά από πολλά χρόνια ορμητικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φυσικά ωφέλησε μόνο τα βραζιλιάνικα μονοπώλια, τα πάντα κινούνται σε διαφορετικό τέμπο. Η επιβράδυνση της βραζιλιάνικης οικονομίας μετατράπηκε σε στασιμότητα το 2014, για να βυθιστεί το 2015 με 3,8% ύφεση, διόγκωση του χρέους, εκτίναξη του πληθωρισμού και απώλεια άνω των 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και έτσι, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιες πολυεθνικές ήδη μετράνε τα κέρδη τους, ενώ κάποιες άλλες ετοιμάζονται να το κάνουν τις επόμενες μέρες, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

... και η πληρωμή του λογαριασμού

Την ίδια στιγμή, σε εντελώς αντίθετο επίπεδο είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας. Αυτοί όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα την περίοδο της λεγόμενης ανάπτυξης (σε αντίθεση με το θρίαμβο των βραζιλιάνικων μονοπωλίων) αλλά εδώ και δυο χρόνια έχουν κληθεί να πληρώσουν το... λογαριασμό της οικονομικής ύφεσης. Πλέον, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Μουντιάλ, τους ...περιμένει και ο λογαριασμός της διοργάνωσης. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες για το λαό έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται όπως αποδεικνύουν οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε διάφορους τομείς (δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, πυροσβέστες) που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες.

Κροκοδείλια δάκρυα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες τη Λίμνη Ευβοίας. Μεταξύ των άλλων ζήτησε να στηριχτούν άμεσα οι ρητινοσυλλέκτες ώστε να αποκατασταθεί το εισόδημά τους!!! Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα ρητινεύσιμου πευκοδάσους, είναι βέβαιο ότι πολλοί θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ρητινοπαραγωγούς. Αλλωστε, στην παραγωγή ρητίνης απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Εύβοια και αντλούν από κει το μοναδικό εισόδημά τους, δεν είναι να τους αγνοεί κανείς, αποτελούν για τους ντόπιους πολιτευτές των αστικών κομμάτων σημαντικό μέρος της δεξαμενής απ' όπου αλιεύουν ψήφους. Μόνο που τα λόγια συμπάθειας που εκστομίζουν είναι πέρα για πέρα υποκριτικά, όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι ίδιοι οι ρητινοπαραγωγοί. Χρόνια τώρα τα αιτήματά τους αρχειοθετούνται στον ...κάλαθο των αχρήστων, τα προβλήματά τους είναι βουνό αφού έχουν φτάσει σχεδόν να δουλεύουν τζάμπα, με την τιμή της ρητίνης να κατρακυλά, όπως διαπιστώνουν όταν αποφασίζει ο βιομήχανος - έμπορος να τους πληρώσει, ενώ η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν απ' το κράτος για την εξαιρετικά σημαντική δουλειά καθαρισμού των δασών που κάνουν μειώνεται ολοένα και καθυστερεί απελπιστικά πολύ να καταβληθεί. Με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων εξωθούνται μακριά απ' το δάσος, αφού η ρητίνευσή του καθίσταται πλέον ασύμφορη. Χρόνια τώρα προειδοποιούν ότι η απομάκρυνσή τους απ' το δάσος θα του στερήσει τους φυσικούς του προστάτες. Η πρόσφατη πυρκαγιά έρχεται να τους επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο. Σ' αυτό το πλαίσιο, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ισοδυναμούν με πρόκληση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org