Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαθαίνει μέρα με τη μέρα το ρήγμα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρότι ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πήρε το χρίσμα με την ολοκλήρωση του συνεδρίου στο Οχάιο πριν από μερικές μέρες.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρίτσαρντ Χάνα έγινε την Τρίτη το βράδυ ο πρώτος βουλευτής που δήλωσε ξεκάθαρα πως στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη θα ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, αντί για τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο τελευταίος είναι ακατάλληλος «να υπηρετήσει το κόμμα και να ηγηθεί της χώρας».

Ακολούθησε η Μεγκ Ουίτμαν, πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας «Hewlett Packard», υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, που είπε σε συνέντευξή της στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ότι στις εκλογές του Νοέμβρη θα ψηφίσει την Κλίντον αντί του Τραμπ τονίζοντας: «Δεν συμφωνώ με εκείνη παρά σε ελάχιστα θέματα, όμως, θα ήταν σίγουρα καλύτερη Πρόεδρος από τον Τραμπ». Χαρακτηρίζοντάς τον «ανέντιμο δημαγωγό» πρόσθεσε πως «η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν δημαγωγοί καταλαμβάνουν την εξουσία ή προσεγγίζουν την εξουσία, αυτό σπάνια έχει αίσιο τέλος».

Το ρήγμα στους Ρεπουμπλικανούς συνεχίστηκε με τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υποστηρίξει δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν από την Αριζόνα στις προσπάθειες επανεκλογής στις περιφέρειές τους. Οι Ράιαν και Μακέιν είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο μεταξύ άλλων και για την επίθεση που έκανε στην οικογένεια του Αμερικανού μουσουλμάνου λοχαγού Χουμαγιούν Χαν, που σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2004, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι κόντρες του Τραμπ και των δύο ηγετικών προσωπικοτήτων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκδηλώνεται μόλις δύο βδομάδες μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ, που ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία του Τζον Μακέιν, του Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικού υποψηφίου του 2012, αλλά και της οικογένειας Μπους, που έδωσε στο κόμμα τους δύο τελευταίους Προέδρους των ΗΠΑ. Οι απουσίες αυτές ανέδειξαν ένα κλίμα μη αποδοχής και αντίθεσης στην υποψηφιότητα του Τραμπ από κορυφαίες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικανών, ενώ οι εργασίες της κεντρικής συνόδου στιγματίστηκαν και από την άρνηση του Τεξανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου...

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, πως του προκαλεί αναγούλα μία ενδεχόμενη νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του ρεπουμπλικανού υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε πως μπορεί να κάνει την πολιτική «περισσότερο συντηρητική σε όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ