Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εκεχειρία σε χωριά της μεθορίου Συρίας - Λιβάνου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία νέα 48ωρη εκεχειρία τέθηκε χτες σε ισχύ σε δύο σιιτικά χωριά, όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε Λιβανέζους μαχητές της «Χεζμπολάχ», που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού, και αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου, κοντά στην πόλη Ζαμπαντάνι.

Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει δυνάμεις αντικαθεστωτικών να φύγουν, με ασφάλεια, από το Ζαμπαντάνι, με αντάλλαγμα την ασφαλή απομάκρυνση 1.000 χωρικών σε άλλες ασφαλείς περιοχές, ώστε να τους δοθεί ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο έλεγχος της πόλης Ζαμπαντάνι θεωρείται πολύ σημαντικός για το συριακό στρατό καθώς η περιοχή βρίσκεται σε οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Λίβανο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν πέντε χωριά που έλεγχαν έως χτες Σύροι αντικαθεστωτικοί στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από τα πέντε χωριά, τα τρία βρίσκονται κοντά στην πόλη Μάρεα (20 χλμ. νότια των συνόρων με την Τουρκία) και τα δύο, βορείως του Χαλεπίου, που ελέγχονταν από το «Μέτωπο Νούσρα».

Αποστολή Αμερικανού διπλωμάτη

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στέλνουν σήμερα σε Μόσχα, Ριάντ και Γενεύη τον αραβόφωνο διπλωμάτη - νέο ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Ομπάμα στη Συρία, Μάικλ Ράτνεϊ, στο πλαίσιο προσπαθειών που αναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επανεκκίνηση μίας διπλωματικής διαδικασίας.

Επίσης, οι Αμερικανοί υποστήριξαν πως στη διάρκεια επιδρομής μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Ράκα της Συρίας σκότωσαν τον 21χρονο Βρετανό χάκερ Τζουνάιντ Χουσάιν, που θεωρούνταν ο επικεφαλής της οργάνωσης χάκερ «CyberCaliphate», η οποία είχε καταλάβει το Γενάρη έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Twitter» που ανήκε στο Πεντάγωνο.

Τέλος, στο βόρειο Ιράκ, κουρδικές δυνάμεις, υπό την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έδιωξαν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από 10 χωριά της επαρχίας Κιρκούκ, ανακαταλαμβάνοντας μία έκταση 250 τετρ. χλμ., ενώ σε επίθεση αυτοκτονίας των ισλαμιστών μισθοφόρων στη δυτική επαρχία Ανμπαρ σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί στρατιωτικοί διοικητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ